Néhány ehető virág

A legtöbb fűszer és gyógynövény virága is fogyasztható, sőt íze esetenként fűszeresebb, mint a közismerten fogyasztott zöld hajtások. Ehető a kerti dísznövények virágainak egy része is. A virágok fogyasztása már a történelmi idők óta közkedvelt.

Nevelés, gyűjtés

Az ehető virágok dísznövényként nevelhetők. Próbáljunk a legoptimálisabb körülményeket teremteni számukra. Kerüljük a műtrágyázást, a és növényvédő szerek használatát. Sokukat konténerben is tarthatjuk. Ha többféle növényt nevelünk együtt, a széles rovar populáció csökkenti a növényvédelmi problémákat.
Néhány tipp:
Az elhalt körömvirág fejeket szórjuk el a növényeink körül.
Ültessük össze a szamócát és a sarkantyúvirágot.
A hagyma minden környezetnek jót tesz.

A virágok ízét begyűjtés előtt teszteljük. Hűvös napszakban szüreteljünk, amikor a harmat már felszáradt. Csak kinyílt virágokat szedjünk. Nem megfelelőek sem az elnyílt, sem a bimbós virágok. A portokot és porzószárat ajánlatos eltávolítani. Felhasználásig hűvös helyen tároljuk a virágokat. A hosszú szárúakat vízbe is tehetjük. A rövid szárú virágokat rövidebb ideig lehet tárolni. Benedvesített szűrőpapírba csavarva tegyük őket nejlon zacskóba, hűtőbe.

Amit mindenkinek tudni kell!

Nem minden virág ehető! Vagyis, fogyasztása, díszítésre használata előtt győződjünk meg arról, hogy valóban fogyasztható-e. Nem fogyaszthatók a kemikáliákkal kezelt növények virágai sem! Végül, de nem utolsósorban kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek. Ne fogyasszunk kertészetben, virágboltban vásárolt virágokat. Allergiások ne fogyasszanak virágokat!

Ehető virágok a Kiepenkerltől!

Néhány ehető virágról röviden:

Hagyma (Allium)

A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma (Allium sativum) virágának zamata enyhébb a hagymáénál.

metélőhagyma

Angyalgyökér

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.

angyalgyökér

Almafa (Malus)

Az almafa (Malus sp.) virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői.
Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.

almavirág

Bársonyvirág (Tagetes)

A bársonyvirág (Tagetes sp.) virága nem csupán kertünket díszíti. A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe. A T. paprika fűszeres ízű szirmaival fűszervaj, főtt tészta ízesíthető.

kis bársonyvirág

Ibolya (Viola odorata)

Az ibolya (Viola odorata) virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket főve is fogyaszthatjuk levesek, szaftos ételek ízesítőjeként.

ibolya

Rózsa (Rosa)

A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük. Hozd be a nyarat a konyhádba! Adja ki az új jelszót a dán Rosa Esklund, a Roses Foreverrózsanemesítője. A dán nemesítő cég új mini rózsa sorozata, az Edible Roses (ehető rózsák) a főzéshez használhatók. Még több információ: Új cserepes rózsák a piacon

rózsa

Sarkantyúvirág (Tropaeolum majus)

A sarkantyúka (Tropaeolum majus) a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágúak mellet egyre több színvariáció fordul elő. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.

sarkantyúka
További cikkek a témában: Százszor szebb százszorszépBorágóEhető vadnövények;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa