Négy téli feladat a házkertben

Hiába fordul fagyosra az idő, hiába rövidülnek a nappalok, télen sem feledkezhetünk meg a kertünkről. Négy témát ajánlunk az olvasó figyelmébe, amellyel sikeresen felkészülhet az új szezonra!

Ne a konditeremre és étrend kiegészítőkre, fogyást segítő tablettákra költsünk, hanem invesztáljunk a kiskerti termesztéshez szükséges tudás megszerzésébe, vetőmagba, palántába, és még anyagilag is jobban járunk, mert az elkötött pénz, a ráfordított idő kamatostul megtérül, ha a hátsókertben, a tetőtéren, vagy egy közösségi kertben létrehozzuk saját konyhakertünket.

Tervezzünk papíron

A tél a tervezés ideje. Összegezzük az ide év eredményeit, vegyük figyelembe a család igényeit, vonjuk le a tanulságokat, és forduljunk az újdonságok felé. Tervezzünk vetésforgót. Találjunk, ha lehet, még jobb helyet növényeinknek, nem feledkezve meg arról, hogy a növények többsége a következő évben nem kerülhetnek ugyanarra a helyre. Ne féljünk elővenni egy kockás lapot, ceruzát is segítségképp.

Cikk ajánlat: Hasznos társításokÖsszeférhetetlen növények

Komposztáljunk

Nincsen kert komposztáló nélkül. Ez lehet egy kupac, amit időnként átrakunk, vagy készíthetjük a komposztot komposztáló edényekben. Hasznosítsuk a csirke trágyát. Ehhez

A csirketrágya javítja a komposzt minőségét. Önmagában frissen nem használhatjuk fel, mert „megégeti” a növényeket, ezért komposztálnunk kell. A portalanított, szecskázott, “használt”  szalma alom a komposzt fontos alkotórésze.

Készíthetünk deszkákból összerakott mozgatható oldalú tárolót az Ezermester Magazin ajánlásával. A közvetlenül a talajra állított három rekeszes tárolót az alábbiak szerint használhatjuk: Az elsőben tároljuk a hulladékot, a másodikban a egymásra rétegesen komposztálandó anyagokat, a harmadikba pedig a már kész komposztanyagot.

Cikk ajánlat: Csirkék a kertbenKomposztálás; Komposztáló láda készítéseHét megoldás komposzt problémákra

Készüljünk fel a palántaneveléshez

Válasszuk ki a legolcsóbb alapanyagokat. Vannak magvak amiket saját kertünkből vagy a szomszédtól mentettünk el. Kivételt képeznek a hibridek, amelyek magvaiból biztos, hogy olyan utódokat nyernénk, amelyek valamelyik ősükre ütöttek, nem fognak hasonlítani a szülői hibridnövényre. A hibrideket szerezzük be a környékünkön található kertészetekből. Gyűjtsünk palántanevelő edényt. Erre a célra igencsak megfelelnek tejfölös, joghurtos poharak. A téli várakozás idején nekiláthatunk palántaföld készítésének. A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók.

Cikk ajánlatok: 14 tipp palántaneveléshezCsíráztató edényekNem olyan, mint a katalógusban!Talajkeverék házilag

 

zöldségek

Forrás: How to freeze summer vegetables

Zöldségek szalmabálán

Készüljünk föl kísérletképpen legalább egy szalmabálával, hogy zöldséget nevelhessünk, bárhol, kedvünk, no és a növények igényei szerint. Ez az ötlet csak házikerti, családi méretű zöldségtermesztéshez ajánlott. Ezzel a megoldással elhagyható az ásás, az ültetés előtti gyomtalanítás. Fő szerepe, hogy az ültetőedényt helyettesíti, ugyanakkor egyszerűen a komposztra dobható a szezon után.

Például remek választás burgonya számára. Egy bála ajánlott mérete:  30 cm x 100 cm x 40 cm. Vágott részével fölfelé helyezzük el. Az bálát összetartó zsineg az oldalán fusson, nem az ültetési felületen.

Cikk ajánlat: Kert szalmabálán

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!