Ne siesd el a szezonkezdést!

Március közepe felé már mindenki nagyon szeretne nekilátni a kertnek! Azonban sokszor több kárt csinál, mintha nem nyúlna semmihez. Figyelem! Ne siesd el a szezonkezdést!

Metszeni az egész vegetációs időszakban lehet, míg a túl korai fás metszésnek nem kívánatos velejárója lehet a gombafertőzések megjelenése. A csonthéjasok bimbós állapotban, de akár virágzásban is metszhetők. Arra azért ügyelni kell, hogy ha ilyenkor metszel, akkor a bimbók, virágok lesodrásával megszabadul a terméstől is egyben!Viszont minél közelebb vagy a hideg, csapadékos időjárású télutóhoz, annál nagyobb a veszélye a baktériumos, de főként a gombafertőzések terjedésének. Cikk ajánlat: Gyümölcsfát metszeni, de mikor?

koronás oltvány metszése

Csemete metszése.

Ne siesd el a lemosó permetezést sem. Legyenek fagymentes, lehetőleg 5 0C fölötti éjszakák, és a permetezést kövesse néhány esőmentes nap. Különben nem sokat fogsz érni vele! Cikk ajánlat: Tavaszi lemosó permetezés

Ne kapkodj a zöldségek vetésével sem. Főleg, ha kötött a talajod. Ha a gereblye fokára rátapad a föld, ne is kísérletezz! Hiszen még a magágyat sem tudod előkészíteni. Ilyenkor a káposztaféléket, salátákat vesd el palántának inkább! Jutka mama, a Biokertész Tanfolyam szakembere elmeséli hogyan:

Ahogy jutka mama is ajánlja, fényhiányos palántanyúlás ellen alkalmazz pót-megvilágítást! Cikk ajánlat: Palántanevelés LED megvilágítással.

Cikk ajánlat: Igy vess korai zöldségeket!

Fekete Szabolcs a Kiskert Tanfolyam és a Virágkötő Tanfolyam szakembere az alábbiakat tanácsolja a hobbistáknak: Tudom, hogy már mindenki várja a tavaszt, de még márciusban és áprilisban előfordulhat akár komolyabb fagy is. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fagyérzékeny hagymások, a melegkedvelő magról vetett növények és a dézsás (más néven teleltetett) növények kirakása még korai lehet!

A kardvirág, dália, fagyérzékeny liliomok ültetését április közepétől javasolják, a melegkedvelő növények szabadföldbe ültetésével együtt.

A teleltetett növények szabadba helyezése (leander, muskátli) melegebb éghajlatú tájegységeinken április végétől, a változékonyabb, kontinentális éghajlatú tájainkon május közepétől javasolható. Ez az időpont hamarabb is lehet, ha a lehető leghűvösebben teleltettük a növényünket.

virágzó leanderek

Leander üvegházban.

Természetesen ki lehet helyezni ezeket a növényeket szép időben, éjszakai 5-10 C fok felett tartósan is, de ha újra 0 0körüli vagy alatti hőmérséklet jön, gondoskodni kell az újbóli behordásukról, fagy elleni védelemről. Cikk ajánlat: Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

Egyes növények (kenderpálma, citrusok, ritkábban kapható hagymások) neveléséről legjobb, ha a vásárláskor érdeklődsz. Olvasd el, mit írnak a csomagoláson, illetve kérdezd meg az eladót!

Mindenesetre a sietség a növény pusztulásához vezethet, vagy visszavetheti a fejlődését. És persze az is előfordulhat, hogy innentől semmilyen fagy sem lesz már nyárig, ez mindenkinek a saját felelőssége, kockázata!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa