Új-zélandi spenót – ismerd meg és termeszd!

Az Új-Zélandi spenót igazi szuperétel, ami könnyen termeszthető.  Vízraktározásra képes pozsgás levelei miatt jól tűri az erős napsütést és a szárazságot, a klímaváltozás egy díjnyertes növénye. Legyen a te kertedben..

A  új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozik, ahová tartoznak például a sokak által kedvelt dísznövények, a kavicskaktuszok (Lithops). Ún. halofita növény, azaz jól tűri az emelkedett sókoncentrációt. Új-Zéland partmenti homokdűnéin, illetve sziklás tengerpartjain honos, de megtalálható többek közt Ausztrália, Dél-Amerika, tengerpartjain, sós mocsaraiban és száraz alföldjein is. Egynyári ugyan, de magjait elszórja, és újra terem a következő évben. Spenót helyettesítő levélzöldség, azzal a különbséggel, hogy oxálsavat nem tartalmaz. Ausztrália, Maori, Tasmánia bennszülöttei előszeretettel fogyasztották már a történelmi időkben is. Cook kapitány csapata is megismerkedett a növénnyel 1770-ben. Később szinte az összes földrészt meghódította, leginkább étkezési céllal termesztik.

új-zélandi spenót

Fotó: FaceBook

Leveleiben flavonoidok, alkaloidok, szaponinok, glikozidok, és tanninok találhatók. A levelek változó mennyiségben tartalmaznak vitaminokat: aszkorbinsavat (C-vitamin), béta karotinoidot (A-vitamin provitaminja), riboflavint (B2 vitamin), niacint (B3 vitain).  Az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza csökkenő sorrendben: kálium, foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas, cink. Mindebből megállapítható, hogy magas tápértékű, szakemberek étrendkiegészítőnek javasolják. (CSJ 12(2): December, 2021.)

Fogyasztása javítja a férfi változókori ún. andropauza tüneteket (súlytöbblet, depresszió, fáradékonyság, izomtömeg csökkenés), növeli a tesztoszteron és progeszteron (férfi nemi hormon) szintet. Egyelőre állatkísérletek szolgálnak tudományos bizonyítékul. (Nutrients 2022, 14, 4572. https://doi.org/ 10.3390/nu14214572)

Mindezt összevéve méltó a szuperétel címre.

új-zélandi spenót kertben

Termesztési információk – Grosz Tamástól

Forrás: Ehető iható növények 

Akkor ad bő levéltömeget, mikor a közönséges spenót már átmegy magszárba. Magszár-képződés után is fogyaszthatók pozsgás, jellegzetesen háromszög alakú levelei. Jól tűri a száraz viszonyokat. áprilistól június elejéig vethető.

Még a félárnyékban is jól megterem. Ezért akár szőlő vagy kisebb fák alá jól ültethető.

Sajnos a hideget nem tűri, 10 fok alatt nem vethető, mert fejlődése a hideg miatt megáll. Kifejezetten meleg igényes! Ezért hideg esős napokon a növekedése lelassul, borús időben nem virágzik, a magtermést nem biztosija, így könnyen lehet, hogy mag nélkül maradunk! Ezért, hogy ezt elkerüljük, vessük korábban cserépbe, és ha a talajhőmérséklet eléri a szükséges meleget, akkor kiültetjük.

Miután melegigényes, meleg időszakban már április elején, hűvösebb tavaszon elegendő május közepén vetni, így a hónap végére kikel.  Nálunk úgy vált be, hogy egy körülbelül 1,5*1,5 méteres területet húsz centinként, váltó sorral beültettek, és ez bőven fedezi egy család szükségletét.

Mivel lágy szárú és 40-50 cm hosszúságúra is megnő, így nem árt valamilyen tartó, szerkezetet építeni. A lusták hagyhatják úgy is, mert egymásra borulva is elég szépen növekedik, csak így nehezebb szedni. Érdemes visszacsipkedni a leveleit, mert akkor jobban bokrosodik! 25-30 fok körül érzi igazán jól magát. Így viszont öntözni is szükséges!

A talajra nem igazán igényes. Kártevővel nem találkoztam és gombás betegségre sem reagál.

A magokat fagyok előtt érdemes leszedni! Ha nem szedjük, akkor jövőre saját magát elveti! Így akár több éven keresztül is szépen díszlik. Érdemes egy kevés nitrogént is juttatni a talajba, mert azt nagyon meghálálja.

Konyhai felhasználás: A fiatal hajtásvégeket fogyasszuk. Kinézetre, ízre alig tér el a kerti spenóttól. A főzeléken kívül készíthetünk belőle, pestót, lepényt, lasagna töltetléket. Illetve minden olyan ételt, amit a közönséges spenótból készítenénk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por