Banánfa

Citromízű banán, nincs a banánfán,
Nem kell senkinek ilyen találmány…

(Metró együttes, 1969)

Ha citromízű banánt nem is, de szobai törpe banánfát sokan nevelnek. Persze nem ízelten termése, amivel ritkán örvendeztet meg, hanem egzotikus, trópusokat idéző megjelenése miatt.

banánpálmák

Banánpálmák a La Palma szigeten, Kanári szigetek

A banánfa valójában nem fa, gyümölcse igazából bogyótermés, a díszbanán is ehető, bár nem citrom ízű, inkább kicsit íztelen, és a magokat ki kell köpni.

Banánfa

Lássuk, mi is az a banánfa! A banánfélék (Musacaceae) családja 3 nemzetségének egyike a Musa nemzetség kb. 35 fajjal. Többségük származási helye Afrika, Kelet Ázsia, Ausztrália és a csendes óceáni szigetvilág őserdei.

A Musa nemzetség neve arab eredetű, arab rabszolga kereskedőktől származik, és a gyümölcsre utal. Később a tudományos név elfogadásában szerepet játszott, hogy Antonius Musa nevének is emléket állít, aki Augustus császár uralkodása idején praktizált orvosként.

A banánféléket gyakran fának nevezzük, valójában azonban évelő örökzöldek. A Musa nemzetség tagjai közt vannak óriás, közepes és kis növésű fajok. A banánfa járulékos gyökérrendszere a szár szövetéből fejlődik ki. Nincs valódi szára. Funkcionális levelei mellet pikkelylevelei is vannak. A levélalap hüvelyt képez. A főér körül összecsavarodott levelek néhány nap alatt bomlanak ki. A szár a levélhüvelyek egymásutánjából épül fel. A virágzatot termős, porzós és hermafrodita virágok együttese alkotja, amelyek füzérben fejlődnek. A virágok elnyílása után 90-120 napra fejlődik ki a jellegzetes banán, amely technikailag bogyótermés. Az ehető banánok őshazája Indonézia, Malajzia régiója.

Banán kultúrnövény

Manapság egész évben kapható, de pár évtizede még csak a tél import gyümölcse volt nálunk a banán, emelve a karácsonyi ünnepek fényét, mint kulináris különlegesség!

Musa paradisiaca

A banán eredetileg Dél-Kelet-Ázsiában honos, és arab elefántcsont- és rabszolga-kereskedők közvetítésével terjedt el az egész afrikai kontinensen. Az egyik legrégibb kultúrnövény. Ie. 600-ban a buddhisták tesznek róla említést először. A következő írásos emlék i.e. 327-ből származik, amikor Nagy Sándor indiai táborozása során felfedezte a gyümölcsöt. Isz. 200-ban Kínában vonták először termesztésbe. Közel-Keletre és Afrikába utazók hozták el. A spanyol hódítók juttatták el az Újvilágba. Hamar romló gyümölcse miatt Európába csak viszonylag későn, a XIX. században jutott el. Manapság a trópusi régiókban termesztik.

Az évelő növény gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtás. Amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója. A termékenyítés sorrendjében a termős virágokból elkezd fejlődni spirális, dupla sorban a banánfüzér. Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelenik meg a növényen.

Az általunk üzletben vásárolt banánt zölden szüretelik, és hűtve tárolják, szállítják, nehogy idejekorán megérjen. Így zamata nem egészen olyan, mint az élőhelyén kapható gyümölcsé. A csemege banánok legtöbbje a “Cavendish” típusba tartozik (Pl. Musa acuminata Cavendish), de vannak “főzőbanánok” is. Ezeket különféle ételek, főzelékek, sós ételek készítésére használják.

A szárított főzőbanánokból lisztet állítanak elő, Kelet-Afrikában pedig sört főznek belőle. A friss banánleveleket csomagolásra vagy tányér helyett ételek szervírozásához használják. A zsenge banánleveleket borogatás formájában égések hűtésére, a hajtások nedvét hasmenés és hajhullás ellen alkalmazzák. A gyökerekből nyert nedv lázcsillapító hatású.

Díszbanán

Téltűrő banán

A téltűrő banán (Musa basjoo) pedig már egyenesen a trópusi felé tolhatja el a mediterrán kerti hangulatot. Fontos tudni, hogy csak a növény gyökere fagytűrő, amelyet télire alaposan takarni kell. Bár a növény szára és levelei az első komolyabb fagyoktól elpusztulnak, azonban az áttelelő rizómából tavasszal robbanásszerűen törnek elő a friss hajtások, amelyek néhány hónap elteltével akár a 2-3 méteres magasságot is elérhetik.

Musa basjoo

A téltűrő banán teleltetése

A tuja.hu ajánlja, hogy ha szeptember végén vásároltuk,  tartsuk fagymentes helyen, öntözzük mérsékelten, kb. kéthetente, hogy ne legyen teljesen száraz a talaja. Télen vágjuk vissza a törzsét a cserép fölött kb. 20-30 cm-el. Április közepétől ültessük végleges helyére. A cserepesen vásárolt növényt egyébként meleg időben, augusztusban ültessük ki. Télen takarjuk 20-50 cm magasan a tövek környékét szalmával, vagy kukoricaszárral. A  növény akár teljesen visszafagyhatnak, de tavasszal tőből újra kihajt, és májustól gyors fejlődésnek indul.

Törpe díszbanán

A törpe díszbanán (Musa velutina) Származási helye Észak – Kelet India. A növény alacsony, csak 1,5 méter magasra nő. Gyorsan fejlődik. A 90-120 cm hosszú levél kissé viaszos, sötétzöld, az idősebb levél a főér mentén rózsaszínes. Az idős levelek kifakulnak. Virágja rendkívül dekoratív, rózsaszín-narancssárga színű. Hónapokig megmarad. Gyümölcse 7 cm hosszú, 3-4 cm átmérőjű, amikor megérik, rózsaszínűvé válik. Héja bársonyos tapintású, rózsaszínű. Gyümölcshúsa fehér, kellemes, de sok magot terem, és csak kimagozva fogyasztható.

Musa velutina

Musa velutina

A törpe banán kiváló szobanövény, virágzik, és termést is hozhat otthonunkban. Dézsás növényként nyáron kint tarthatjuk, sőt enyhébb klímán, télen takarva, a kertben is nevelhető. Ehhez déli fekvésű, fagyvédett környezetre van szükség. Díszítsük vele a kertitó, medence partját, más trópusi dísznövények társaságában.

Napon, félárnyékban nevelhető. Meleget és nedvességet igényel. Humuszban gazdag, középkötött talajon szépen fejlődik. Havonta egyszer a komplex tápozást meghálálja. Dézsás növényként szélvédett, napos helyen tartsuk. Szobában állítsuk cserepét ablakba. Ha szükséges, mesterségesen is világítsuk meg, 8-12 órára. Különösen télen hajlamos a levélszél és csúcs a barnulásra. Ez természetes jelenség, ne sokat foglalkozzunk vele. Az elszáradt leveleket távolítsuk el. Különösen a szobában tartott növény hajlamos a tetvesedésre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa