Ha szereted a levendulát, szeretned kell a sudárzsályát is!

A sudárzsálya a száraz kertek egyik hálás dísznövénye, amely nyár második felétől díszíti virágaival a kertet. A sudárzsálya széles körben elterjedt szerte a világon, vonzó megjelenésének, aromás illatának és csekély gondozási igényének köszönhetően.

A Perovskia nemzetségbe tartozó sudárzsálya, tudományos nevén Perovskia atriplicifolia, a pillangósok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő virágos növény volt, míg 2017-ben át nem került a Salvia nemzetségbe, és most Salvia yangii a becsületes neve. Új fajnevét, yangii, Yang Changyou kínai botanikus tiszteletére kapta. A köznyelvben használatos neve után ítélve ehetőnek hihető, de nem az, nem rokona az ehető zsályának. Mérgezőnek sem mondanánk, mert elég sokat kellene megenni belőle, hogy mérgező hatása legyen. ennek ellenére nem árt az óvatosság, különösen ha házikedvenc vagy gyerek van a közelében. Közép-Ázsiában, különösen Afganisztánban, Pakisztánban és Iránban honos. A sudárzsálya széles körben elterjedt szerte a világon, vonzó megjelenésének, aromás illatának és csekély gondozási igényének köszönhetően.

sudárzsálya sövény

A sudárzsálya botanikája

A sudárzsálya magas, szellős, laza ágrendszerű félcserje, hajtásai az elfásodott tőszárakról hajtanak ki, laza, nyitott megjelenést kölcsönözve a növénynek, amely idővel az 1,2 m-es magasságot is elérheti. Csipkeszerű, ezüstös lombozatának és a levendulakék virágzatának valamint igénytelenségének köszönheti népszerűségét. A növénynek aromás, ezüstösszürke, karéjos levelei vannak, amelyek hasonlítanak egyes zsályafajtákéra. Virágzata szembetűnő, a sűrű, karcsú, végálló bugákban fejlődő virágzatok akár a 30 cm magasságot is elérhetik. Az egyes virágok kicsik, forrtszirmúak, kétajkúak, színük a mélykéktől a liláig változik. A sudárzsálya általában nyár végén és ősszel virágzik, a virágzási időszak éghajlattól és a termesztési körülményektől függően júliustól októberig tarthat. Remek választás a kert színesítésére a vegetációs időszak második felében.

A sudárzsálya gyógyhatásai

Beludzsisztánban (Pakisztán) régóta használja a népgyógyászat. A növényt a helyi közösségek tífusz, fejfájás, gonorrhoea, hányás, remegés, fogfájás, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, májfibrózis és köhögés kezelésére használják.. Nyugtató, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és hűsítő hatású teáját fertőzési problémák és fájdalmas vizeletürítés gyógyítására használják. Kutatók beszámoltak antiplazmodiális (pl. malária), gyulladásgátló és citotoxikus (sejtméreg), továbbá antioxidáns-, szívműködést serkentő hatásáról, kimutatták, hogy sejtmérgezést (önpusztítás) okoz a kórokozókban, vírusokban és a rákos sejtekben. A sudárzsálya olajai hatékonynak bizonyultak a sebgyógyításban, az élősködő férgek, bőrparaziták, gombák elleni küzdelemben. Kutatók kimutatták, hogy különösen az illóolajból származó egyes vegyületek, közvetlenül részt vesznek az antioxidáns és antimikrobiális folyamatokban. (Az antimikrobiális hatás azt jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat.) Ezért a sudárzsálya szárából és leveleiből kinyert illóolaj ígéretes forrása lehet olyan természetes termékeknek, amelyek potenciális antioxidáns és antimikrobiális hatással bírnak.(forrás: Ashraf, S.N., Zubair, M., Rizwan, K. et al. Compositional studies and Biological activities of Perovskia abrotanoides Kar. oils. biol res 47, 12 (2014). https://doi.org/10.1186/0717-6287-47-12)
Öngyógyításra ne használd!
sudárzsálya - kasvirág társítás

Sudárzsálya – kasvirág társítás.

A sudárzsálya kerti alkalmazása

A sudárzsálya szívós, fagy- és szárazságtűrő, talajban nem válogat, de csak a jó vízgazdálkodású talajt kedveli. Tehát agyagos talajba nem való, és nem tűri a pangóvizet. Napos helyen virágzik teljes pompájában. Csekély gondozást igénylő növény, amely szemet gyönyörködtető levendulakék színt, és légies textúrát kölcsönöz a kertnek, a macskamentához és a levendulához hasonlóan. Íme néhány tervezési tipp és ötlet, hogyan illeszd be  sudárzsályát a kertedbe.

A sudárzsályával lenyűgöző hatást érhetsz el, ha más növényekkel társítod, amelyek kiegészítik színét és textúráját. Például az alábbi napfény igényes társnövényeket ajánljuk: kasvirág, kúpvirág, díszfüvek, levendula. A sudárzsálya kombinációja sárga vagy piros virágokkal lenyűgöző hatású.

sudárzsálya társítás

Sudárzsálya társítás, a háttérben kúpvirág és aranyvessző.

A lenyűgöző hatás elérése érdekében ültesd a sudárzsályát csoportosan. Ez levendula-kék virágok és ezüstös-zöld lombok tengerét hozza létre, amely kecses hullámokat vet a szélben. Szegélynek is kiváló, ültetheted kerítés tövébe, sétaút mentén.

Háttérnövényként használható az ágyásokban. Megjelenése lágyítja a merev határokat, és egy csipetnyi eleganciát ad hozzá. A törpe változatok konténerben is nevelhetők.

A sudárzsálya vonzza a beporzó rovarokat, például a méheket és a pillangókat, így előnyös a helyi ökoszisztémák támogatásában és a biodiverzitás előmozdításában.

Ne felejts el elegendő teret hagyni a sudárzsályának, mert gyorsan bokrosodik.

sudárzsálya szegély

Sudárzsálya szegély, csoportban ültetve a hajtások kevésbé nőnek keszekuszán!

A sudárzsálya leggyakoribb kertészeti fajtái

„Blue Spire”: Ez a fajta magas, felfelé törő hajtású, körülbelül 100-120 cm magas. Lombozata ezüstszürke, sűrű bugáin levendula-kék virágok nyílnak.

“Little Spire”: Ahogy a neve is sugallja, ez a fajta a sudárzsályák egy kompakt változata, amely körülbelül 60-90 cm magasra nő. Jó választás kisebb kertekbe vagy konténerekbe.

„Filigran”: Ezt a fajtát finoman tagolt, páfrányszerű lombozat jellemzi, amely finom textúrát ad a kertnek. Nyár végén levendula-kék virágokat hoz.

‘Lacey Blue’: Ez a fajta hasonló a ‘Filigran’-hoz, de virágai intenzívebb kék színűek. Levelei csipkeszerűek.

‘Longin’: Ennek a fajtának mélyebb ibolya-kékek a virágai és valamivel alacsonyabb termetű.

‘Blue Haze’: Egyedülálló fajta füstöskék virágokkal és szürkés-zöld lombozattal, lágyabb megjelenést biztosítva.

„Blue Jean Baby”: Ez a fajta élénkkék virágú és a a többi fajtához képest bokrosabb.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!