Kokedama

A régi japán ‘kokedama’ stílus modern változatáról olvashatunk itt. Megismerkedhetünk a zsinórkertek atyjával és a zsinórkert készítés rejtelmeivel.

A kreatív növénybarát átalakíthatja szobanövényét függő-élő lakásdísszé. Egy új dizájn hódít, amely kiszabadítja a növényeket az edényből, és az így kapott alkotásokat fellógatják a mennyezetre. Sokakat a pókok által behálózott áldozatokra emlékeztetnek, amelyek még verdesnek egy darabig az életben maradásért küzdve.

Akárcsak a tamagocsi őrület, ez is Japánból indul hódító útjára. A japán ‘Kokedama’ stílusból született, ez egy bonsai változat, amelyet az Edo korszakban /(1600-1868) a japán történelem legbékésebb korszaka/ divatos ‘Nearai’ stílusból vezetnek le. Hamarosan megjelent Hollandiában, majd Angliában, tovább terjedt Európában és beszivárgott az Egyesült Államokba.

kokedama bonsai

A ‘kokedama’ szó szerinti fordításban mohalabdát jelent, amit magunk is könnyen elkészíthetünk. Kiemeljük a növényeket a virágcserépből, körbevesszük nedvességgel átitatott tőzeges bonsaihoz is használatos közeggel, becsavarjuk mohaköpenybe. Eredetileg a japánok nem felfüggesztették, hanem lapos tálba helyezték a mohába ágyazott gyökerű növényeket.

A holland Fedor Van der Valk tovább ment egy lépéssel, csigáról lógatta le a kis botanikus kerteket és zsinórkertnek nevezte el alkotásait. Ennek újdonsága már nem nevezhető a japán stílus felélesztésének. Az alkotások inkább utánérzések. A mennyezetről lecsüngő, gyakran virágzó fácskák, légiessé, mesebelivé varázsolják a teret. A technikai megoldások közül a legnehezebb kiválasztani a megfelelő, zsineggel átkötött közeget, amely a növény igényeit is kielégíti. A zsinórkertekben szemmagasságban lehet gyönyörködni, és ez teljesen más, mint a megszokott cserepes növények nyújtotta vizuális élmény. A növények sokkal inkább részei a térnek, szemben a cserepes növények háttérkitöltő szerepével.

Készítsünk zsinórkertet

Hozzávalók:
Kevésbé fényigényes, nedvesség kedvelő növény (A mohát folyamatosan nedvesen kell tartani, és a moha nem kedveli a közvetlen napfényt!); Kb. 7:3 arányban Sphagnum tőzeg és bonsai talaj; száraz tőzegmoha; gyapjú fonal; spárga; víz.

  • A kiválasztott növény gyökereiről nagyon óvatosan rázogassuk le a talajt. Minél többet, annál jobb.
  • Keverjük össze a tőzeget és a talajt. Az arányt a szerint változtassuk, hogy a keveréket szétesés nélkül labdaccsá tudjuk alakítani.
  • A keverékből gyúrjunk narancs méretű labdát, ha szükséges használjunk hozzá vizet. Ne feledjük, hogy minden golyóba bele kell tudni helyezni a növény teljes gyökérzetét.
  • Vegyünk egy csomó száraz tőzegmohát és vigyázva csomagoljuk bele a gyökereket úgy, hogy kompakt, gömbformát kapjunk. Majd az egészet tekerjük körbe gyapjúfonallal.
  • Készítsünk egy lyukat a talajlabdába és finoman tömjük bele a becsomagolt gyökerű növényt. Ne felejtsük el felülről is lezárni a labdát!
  • Most jön a dolog izgalmas része. Mohával töltsük ki a hézagokat a lehető legszorosabban. Ne maradjon lyukas felület sehol sem.
  • Végül dupla spárga szállal tekerjük körbe a labdát, mintha ajándékot csomagolnánk. A végén hagyjunk olyan hosszú szálat, amennyire csak lehetséges. Akasszuk a kész művet az előre kiválasztott helyre, a már előzetesen rögzített kampóra.

zsinórkert egyszerűen

A zsinórkert gondozása

A zsinórkertet gondozni kell. Ez időjárástól és növénytől is függ. Ha a mohalabda súlya könnyű, itt az ideje az öntözésnek. Legalább egy héten kétszer öntözni kell. Van der Valk azt tanácsolja, hogy mártsuk a mohalabdát 5-10 percre vízzel telt lavórba. Majd függesszük fel, és hagyjuk kicsöpögni a felesleges vizet. A vizet persze fel kell fogni valamiben, ha nem akarjuk eláztatni a parkettát vagy a szőnyeget. A zsinórkertet leggyakrabban beltéren alakítjuk ki, de nyáron megfelelő hely a növények számára az árnyékos erkély vagy kertrész is. Csak az öntözésről ne feledkezzünk el.

A legsikeresebben trópusi növények tarthatók így. Megfelelő növények az Anthurium, filodendron, páfrányok (Trópusi szobapáfrányok), orchideák, begóniák (Gumós begónia hibridek). De tarthatunk szukkulenseket is. Nagyon szépen mutatnak a gyógynövények is pl. a rozmaring.

Forrás

Karácsony közeledtével nagyon extravagáns karácsonyi megoldások is szóba jöhetnek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa