Óriásbambusz

AZ óriásbambusz nem csupán környezetbarát, esztétikus alapanyag, hanem élelmiszer és rendkívül mutató dísznövény. Egyelőre gyógyhatásairól nem tudunk, de lehet, hogy ez csak idő kérdése.

Az óriásbambusz (Phyllostachys viridis), bár erdőket képezhet, valójában egy fűféle. A fűfélék családjába,az úgynevezett fás fás bambusz (Arundinarieae) alcsaládjába, a fagytűrő óriásbambuszok közé tartozik. A Phyllostachys nemzetség legtöbb fajához hasonlóan Kínából származik.

Ez a fásodott szárú pázsitfűféle Impozáns méretének, egzotikus megjelenésének, mutatós, finom textúrájú levelekből álló lombozatának köszönheti díszítőértékét. Ezen túlmenően  igen sokoldalúbban felhasználható, élelmiszer forrás, fiatal hajtásai fogyaszthatók, kemény, ellenálló „fájának” köszönhetően építési alapanyag, és rengetegféle termék (bútorok, dísztárgyak) készül belőle. Rostjait a textilipar hasznosítja. Egyik előnye, hogy naponta akár 30 centimétert is növekedhet, így néhány éve múlva kitermelhető.

óriásbambusz fásodott hajtásai

Óriásbambusz fásodott hajtásai.

„Fája” stabil, mint egy keményfa, de a szár üregessége miatt jóval könnyebb annál. Előnye továbbá, hogy kártevőknek, gombáknak ellenáll, és jó tisztítható. Természetes, kezeletlen állapotában is vízlepergető tulajdonságú, természetes fényű. Sokoldalú felhasználását vastag, fás, üreges szára teszi lehetővé. A fakitermeléssel szemben elmondható, hogy termesztése fenntartható, hiszen a kivágott bambuszok nem csak gyorsan fejlődnek, hanem igen gyorsan felújulnak.

Ajánljuk bambuszba váj kaspóinkat, a bambusz madárodút vagya  rovarházat a Kertlap Kertészeti Webáruház kínálatában. A tárgyakat hőkezelik, csírátlanítják. Színe, szép, csillogó felülete természetes, nem kíván beavatkozást. Sárga alapszíne idővel karamell színűre érik.

Rizómákkal terjed, és egész erdőt alkot, még hazai körülmények között is. Bár nálunk nem éri el a maximális 18 méter magasságot, de így is megnő vagy 10 méterre, szára pedig akár 10 cm átmérőjűre is vastagodhat. Figyelem! Tápanyag igényes, napfénykedvelő! A meszes talajt nem szereti, de jó tűri az agyagos, kötött talajt. Megfelelő tápanyag és vízellátás mellett kimondottan elburjánzik, azonban kifejlett állapotában jól tűri a száraz körülményeket is. Viszont a fiatal bambuszt az időjárástól függően akár naponta öntözni kell. Lombja nehezen komposztálódik, ezért nem javasoljuk a komposztba.

óriásbambusz edényben

Ajánlott ázsiai stílusú kertbe, kerti tó partjára. Miután magas, és örökzöld, remek térhatároló. “kreatív energiafelhők lengik körül a bambuszt” – Állítja Nagy László történelem-néprajz szakos középiskolai tanár, bambuszkertész, az első kelet-európai bambusztermesztő, aki a bambusz friss hajtásait spárgaként párolja, használati tárgyakat is készít belőle.

Csak az ültesse, akinek nagy terület áll rendelkezésére. Rendkívül gyorsan terjed, ezért terjedésére nagyon oda kell figyelni, mert nehéz kordában tartani. Segíthet a gyökérvédő háló, a legalább 40-75 cm mélyen a talajba süllyesztett acéllemez, alumíniumlemez, erős műanyag lemez, beton elválasztó. Ezt a problémát megoldja, ha 80-80 cm vastag falú műanyag edénybe ülteted! Így a helyigényét és a terjedését lekorlátozod.

Bambuszt tavasszal ajánlott ültetni, hogy télire megerősödve várja a telet. Komposzt, marhatrágya kerüljön a talajába. Ajánljuk az ültetőgödör talajba keverni Terrum vagy Humin Power termékeinket.  Nyáron, kánikulában különösen, ne feledkezz meg az öntözéséről. Segítségedre lehet a webáruházunkban forgalmazott Vízőr. A dézsás bambuszok még több öntözést igényelnek. Az idősebb, kevésbé mutatós szárakat is tavasszal távolítsd el.

csobogó a japánkertben

Bambusz csobogó a Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertjében.

Kertészeteink földlabdával forgalmazzák. Az ültetésig folyamatosan, akár naponta többször is meg kell öntözni. Ültetéskor is alapos beöntözést kíván. Napos, de ne széljárta helyre telepítsd, inkább kötöttebb talajba, mert ez is gátat szab valamennyire a terjedésének. A fagyzugos helyeket kerülni kell.

További információk a bambuszokról: Bambuszok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra