Kreatív újrahasznosítás

A mai világban, ahol a korszellemnek megfelelően a fiatalok egyre nagyobb többsége kertészkedik cipőfűző lyuknyi helyen, csakhogy a saját, friss termését ehesse, vagy virágaiban gyönyörködjék, sok olyan újrahasznosítási ötlettel találkozunk, amivel nem minden érzékenyebb lelkületű kertészkedő ért egyet. Gondoljunk csak a gumikerékben meghúzódó kiskertre, az öreg fridzsider vagy mosógép kertbe állítására, vagy a WC csésze kaspóként való használatára. Ezekkel valóban csínján kell bánni. Hiszen még néhány ilyen ötlet, és máris szeméttelepet gyártottunk a kertünkből.

csigák elleni védelem

Csigák elleni védelem

De ki az, aki nem látott még ültetőfaként használt ásónyelet, vagy palántanevelőként funkcionáló joghurtos edényt? És tovább folytatva a gondolatmenetet tegyük fel a kérdést magunknak: A használaton kívül eszközöket kizárólag limlomnak látjuk, vagy szívesen gondolkodunk innovatívan, és megpróbáljuk újrahasznosítani őket? 

Biztosan találkoztunk már a fagy ellen steppelt paplannal védett téli körtékkel. Persze a hagyományos pehelypaplan is megteszi. (Mellesleg azt tudta, hogy az öreg párnából kibelezett toll a komposztálási folyamatokat felgyorsítja?)

Az öreg háztartásai fagyasztók, hűtők kiváló rágcsálómentes tárolók. Az építkezésből visszamaradt állványokból kerítés, ágyásszegély készülhet. Az autógumiból pedig gyerekhinta.

Újrahasznosított mosógép a Tullni Kertek kiállításon, ahová kirándulást szervezünk minden évben.

Hiszen a furfangos kertész szívesen dolgozik mindenfélével, ami a keze ügyébe esik. A szükség az újítás szülőanyja, sokkal inkább, mint egy újabb, nem pénztárca kímélő kör a kertészeti árudában.

A tudatos kertész esővízzel öntözi a zöldség ágyásokat, a háztartási szennyvízzel öntözi a virágokat. Az utóbbi a mosóvíz, a fürdővíz, persze csak, ha kertészünk és becses családja bioszappant és biomosószert használ!

Készítsünk téli szállást a hasznos rovarok számára. Az ún. rovarvár menedéket nyújt a rovaroknak a téli időszakra. A rovarok nem csak beköltöznek, hanem ide hordják utódaikat is valamelyik fejlődési formában. Mi csak a helyet biztosítjuk számukra, ők pedig úgy rendezkednek be, ahogy akarnak. Amit felhasználhatunk a készítéshez: kezeletlen falapok, fadarabok, amelyeken nincs lakk, festék, esetleg üres műanyag flakon vagy konzervdobozok. Szálloda méheknek, rovaroknak – saját kezűleg

rovarvár

Rovarvár a Kittenberger Kertekben, ahová minden évben kirándulást szervezünk.

Ajánlott újrahasznosítási tippek

Kartonpapír komposztálásra, szigetelésre, gyomok távol tartására.

Régi szőnyeg kerti útra a fagyok idején a csúszásveszély ellen.

Tartós, erős építési zsákok komposzt és levélkomposzt tárolására.

Öreg, fém szemétvödör komposzt, csontliszt vagy madáreleség tárolására.

Függőkosár függesztők hasznosítása hosszú növényszárak összefogására, megtámasztására.

Régi evőeszközök felhasználása gyomlálásra, ültetőfának, palántázási eszköznek.

Régi újságok tyúkól bélelésére.

Raklapok komposztáló láda készítéséhez.

Komposztáláshoz túl vastag fák felhasználása természetvédelmi farakásnak (pl. sün búvóhely).

Már nem biztonságos, foghíjas létra növénytartónak, padlódeszkának.

További cikkajánló: Növénydekoráció; Ültessünk konténerbe; Kert a hordóban

természetvédelmi farakás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa