Évelő fűszernövények

Olyan évelő fűszernövények kerülnek bemutatásra, amelyek cserépben, és kertben is nevelhetők, és egyenesen a kertből a konyhában landolhatnak.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Kakukkfű

Az ajakosvirágúak családjaba (Lamiaceae) tartozó kakukkfű Thymus vulgaris mediterrán területek sziklás partvidékein őshonos. Egész nyáron át virágzik. Vonzza a méheket.

Magról szaporíthatjuk. Sekélyen vessük cserépbe. Ha kiültetjük 5-6 palántát ültessünk egy csomóba. Elvirágzás után vissza kell vágni. Egy szezon alatt kétszer is vágható, de a második alkalom se essen későbbre szeptembernél. Így időt hagyunk a növény megerősödésére. Cserépben is jól nevelhető.

Tipikus gyógy-, fűszer- és dísznövény. Illóolaja gyógyhatású. Köptetők alapanyaga. Csak az eukaliptusz olaj erősebb nála. A vad- és a kerti kakukkfű egyaránt gyógyhatású, szerepelnek a 8. Magyar Gyógyszerkönyvben.

kerti kakukkfű

Orvosi zsálya

Az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó orvosi zsálya (Salvia officinalis) erőteljes gyökérzetű évelő félcserje. június-júliusban virágzik. A Földközi-tenger vidékéről származó, melegigényes, szárazságtűrő növényt sokfelé termesztik.

Magról szaporítjuk. Másfél centi mélyre vessük tavasszal, és 50 cm távolságba ültessük ősszel. A következő évben vissza kell vágni.

Tujon tartalmú illóolajat is használják. Leveleiből tea készíthető, amit izzadás, torokfájást ellen isznak, fertőtlenítő, daganatellenes hatású.

Intenzív ízű fűszer. Vadhúsokhoz ajánlott. Gyógynövényként nagyon sokoldalú. A levélben illóolaj (1-2,5%, alfa- és béta-tujon, borneol, cineol és kámfor főbb alkotórészekkel), cserzőanyagok, diterpén-keserűanyagok és flavonoidok találhatók. Főbb hatása: nyákoldó, köptető, köhögéscsillapító, antimikrobiális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, epehajtó, izzadáscsökkentő és tonizáló.

Salvia officinalis

Francia tárkony és orosz tárkony

Az ernyősvirágúak családjába (Asteraceae) tartozó  tárkonyok közül a Francia tárkony (Artemisia dranunculus) és orosz tárkony (A. dracunculoides) őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed. Nem fásodó évelő. Tarackjai áttelelnek, innen hajt ki. Ősszel vissza kell vágni.

Az orosz tárkony nagy, erőteljes növekedésű. Erőteljesen tarackol, igénytelenebb, fagytűrő. Alsó levein hármas elágazódás lehet. Magvakkal is szaporítható. Április-májusban vethető. Az ízesebb, alacsonyabb, francia tárkony magvakat nem terem.

Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű. Az orosz tárkony ánizsos zamat hiányzik, kissé kesernyés. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. Vesetisztító, epebántalmak enyhítésére és étvágyfokozásra használja a népi gyógyászat.

francia tárkony

Citromfű

Az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó citromfű (Melissa officinalis)  a méhek kedvence. Elő-Ázsiából származik. 30–70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak. Enyhén nyugtató hatású levelei citrom illatúak. Földalatti gyöktörzsből nőnek ki a hajtások.

Tőosztással szaporítják, de magról is szaporítható. Csírázásához hideghatás szükséges. A kertből kiirthatatlan.

A szárról lefosztva fogyasszuk. Kereskedelemben kapható szárított herbája a levágott, szárított hajtás. Június-július hónapban gyűjthető. Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló. Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek.

citromfű

Borsosmenta

Az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó borsosmenta (Mentha piperita) feltehetően Kínából származik. Fajhibrid. könnyen termeszthető, lágyszárú, föld alatti módosult hajtásokkal áttelel, szaporodik. A növény kb. 1 méter magas, rizómás, enyhén szőrös levelei fogazottak. szára és levele ibolyás színűek. Agresszív növekedésű, ezért gyorsan kivadulhat.. Cserépben is tartható.

Vegetatív úton könnyen szaporítható. A szárdarabokat kora tavasszal ültessük el. Miután vonzza a rovarokat, ültessük gyümölcsfák közelébe.

Az egész növény jellegzetes illatú, kellemes hűsítő és enyhén csípős ízű. Fiatal, friss, zöld leveleit és hajtásait használjuk, melyeket a kora reggeli órákban kell leszedni. Kiválóan harmonizál a káposzta- és hagymafélékkel. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta. Terápiás alkalmazásakor fokozza a nyálképződést, segíti az emésztést. Ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert, az emésztőrendszer simaizmainak elernyesztésével csökkenti a gyomorgörcsöt, szélhajtó és antiszeptikus hatású, valamint serkenti az epeműködést.

Cikk ajánlat: Borsmenta a gyógyászatban

borsmenta

Lestyán

Az ernyősök családjába tartozó (Apiaceae) lestyán (Levisticum officinale) Délnyugat-Ázsiában honos. Akár 2 m magasra is megnövő évelő növény. Jellegzetes sötétzöld, hármasan szárnyalt levelekkel. Egy háztartásban egy tő lestyán tökéletesen elegendő.

Szaporítása történhet helybevetéssel, vagy tőosztással. Késő ősszel, a komolyabb fagyok beállta előtt vessük el a magokat. Vagy márciusban. 60 cm-es sorokba, 1-3 cm mélyre. Tőosztáskor a nyugalomban levő idősebb töveket fagymentes téli napokon ássuk ki és vágjuk 3-4 részre. Minél kisebb sérülést ejtsünk. Mindegyik részen legyen gyökér és néhány rügy. Az egyes darabokat 60 X 35-40 cm-es távolságra helyezzük a talajba és tömörítsük köré a földet, enyhén fel is kupacolhatjuk.

Levele, virága, gyökere is ízesít. Zellerre emlékeztető ízű. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek. Lereszelt nyers gyökerét salátákba teszik, savanyítják. Magját péksüteményekre szórják. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyán gyökere erős vizelethajtó. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

lestyán

Gumós édeskömény

Az ernyősök családjába (Apiaceae) tartozó  Gumós édeskömény (Foeniculum vulgare) őshazája Dél-Európa, a Földközi-tenger vidéke. Kétlaki, kétnyári növény, csak a második nyáron hozza az úgynevezett gumót, amely a levélnyél hagymaszerűen megvastagodott alapi része. Levele a kaporéhoz hasonló.

Tavasszal legkorábban április közepétől vethető nálunk, és a folyamatos ellátás végett a vetés május elejéig 10-12 naponként megismételhető. A túl sűrű ültetés, az elégtelen vízellátás elősegíti a növények felmagzását. A gumók 80-110 nap múlva betakaríthatók.

Hagymaszerűen megvastagodott részét használják saláták készítésére. De készíthetünk vele főzeléket, levest, párolt körítést, rakott és töltött ételeket. Húslevesbe is szokták tenni, más zöldségekkel együtt. Nyákoldó, köptető, szélhajtó, görcsoldó, antibiotikus, gyulladáscsökkentő, hormon hatású. Teáját szélhajtónak használjál.

édeskömény

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa