Borsmenta a gyógyászatban

A borsmenta a gyógyászatban igen népszerű. Alkalmazzák felfújódás, hasmenés, hányinger, emésztési panaszok, irritábilis bél szindróma, menstruációs fájdalmak, depressziós eredetű szorongás, izom és idegfájdalom és nátha kezelésére is.

borsmenta

Hatóanyaga a borsmentaolaj, amelynek j összetétele: 40,7%-ban mentolt, 23,4%-ban mentont valamint mentil-acetátot 1,8-cineolt, limonént, beta-pinént és β-kariofillént tartalmaz.

Irritábilis bél szindróma

Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a borsmenta képes enyhíteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit: a fájdalmat, a felfúvódást, a hasmenést és a bélgáz termelődést. Az irritábilis bél-szindróma a gyomor-bélrendszer ismeretlen eredetű, idült megbetegedése. A kanadai McMaster University által publikált kutatás szerint Ford és munkatársai azt tapasztalták, hogy a borsmentaolaj a leghatékonyabb az élelmi rostokkal, vagy a görcsoldókkal összehasonlítva. A Mymensingh Medical Journalban megjelent cikk szerint az IBS hasmenéses formája esetén hatékony fájdalomcsillapító a borsmenta olaj.

Borsmenta bőrgyógyászati alkalmazás

A borsmentaolajat széles körben használják a bőr irritációjának csökkentésére, viszketés és kivörösödés ellen. Bár sokan mondják, hogy a borsmentaolaj megnyugtatja a bőrüket, tudományos bizonyíték híján ezt az állításukat sem alátámasztani, sem megcáfolni nem lehet.

Borsmenta fejfájás és migrén ellen    

A borsmentaolaj felvitele a homlokra hatásosnak bizonyult a tenziós fejfájás ellen. A tenziós fejfájás rendszerint enyhe vagy mérsékelt, az egész fejet érintő abroncsszerű, szorító fájdalom. Egy az American Family Physican-ben megjelent egyik cikk alapján a borsmentaolaj ugyanolyan hatékony, mint az acetaminophen azaz a paracetamol. Egy másik ugyanitt megjelent tanulmány az illatanyagok (pl. hagyma) által kiváltott migrénes roham megelőzésében találta hatásosnak.

Megfázás és influenza kezelése borsmentával

A borsmenta fő kémiai összetevője, a mentol, nagyon hatékony dekongesztáns., amelynek hatása, hogy összehúzza az ereket pl. az orr nyálkahártyájában. A mentol ezen kívül köptető hatású is. Feloldja és felhozza a tüdőben felhalmozódott nyákot.Terhességi émelygés és hányás csillapítása borsmentával

Bár sok reggeli rosszulléttel küzdő terhes nő szerint a borsmenta (különböző formáiban) segített a rosszulléten, tudományosan eddig nem sikerült alátámasztani ezt az tapasztalást.

Kemoterápia okozta hányás csillapítása borsmentával

Egy, az ecancer.org folyóiratában megjelent cikk szerint a  borsmenta olaja biztonságosan és hatékonyan kezelője a kemoterápiával kezelt rákos betegek gyakori tüneteinek, úgymint émelygés, hányinger, hányás, és mindemellett költséghatékony is.

Biztonságosság

A borsmenta, mint minden más növény, kölcsönhatásba léphet más növényekkel, táplálék kiegészítőkkel, gyógyszerekkel. A borsmenta önmagában is okozhat mellékhatásokat.

Gyógyszeres kezelés esetén orvosi jóváhagyás szükséges a borsmenta szedését megelőzően.

Mikor nem ajánlott a borsmenta készítmények szedése

  • Cukorbetegségben
  • 7 évnél fiatalabbaknak
  • savlekötőt szedő betegek számára
  • rekeszsérvben szenvedőknek
  • gastrooesophageális refluxbetegség (GERD) esetén
  • májban metabolizálódó gyógyszerek szedése mellett
  • vérnyomáscsökkentők szedése esetén.

Borsmenta fogyasztása

tea: 1 teáskanál szárított borsmentát egy csészényi forrásban lévő vízzel öntsünk le, ez a forrázat. 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le, és frissen fogyasszuk. Napi adagja 2-3 csészényi.

illóolaj – kockacukorra cseppentve vagy ujjnyi vízben elkeverve. Napi adagja: 6-12 csepp, 3 részre elosztva

tinktúra (1rész illóolaj :9 rész 45% etanol) napi adagja 2-3 ml

napi 1-2 kapszula (0.2 ml of mentaolaj) 2 – 3 –szor naponta IBS kezelésére.

Forrás:
Orvostovábbképző Szemle

További információk: Borsmenta

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa