Emésztésserkentő fűszerek

Különösen a karácsonytól újévig tartó időszak a nagy trakták, vendégeskedések ideje. Az alábbi fűszerek, akár itókában is, segítenek abban, hogy a mennyei eledelek elfogyasztásakor, nassolások alkalmával ne kelljen azonnal valamelyik reklámozott tablettához folyamodni. Tehát hölgyeim és uraim tessék bátran használni ezeket a nálunk is termő fűszereket, ha vendégeket várunk!

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

fűszerkert

A fűszereket nem csak az ízük miatt fogyasztjuk. A fűszereket gyógyító erővel is bírnak, amelyekkel olyan tüneteket kezelhetünk, mint a felfúvódás, hasfájás, és egyéb emésztési problémák.

Az emésztéstjavító gyógynövények  keserűanyagot, illóolajat tartalmaznak, melyek fokozzák a nyálelválasztást ill. a gyomorsav termelődést, a bélnedvek termelődését. Az illóolajok és egyes keserűanyagok görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gomba- és baktériumölő hatásúak. Bélmozgást fokozó és szélhajtó hatásuk segíti a gázok eltávozását.

Bazsalikom

bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) virágzáskor levágott levelei és virágai illóolajokban gazdagok. Az európai bazsalikomfajták illóolaja főként metilkavikolt és linaloolt tartalmaznak. Emésztésserkentő, étvágyjavító, szélhajtó hatását teakeverékek alkotórészeként fejti ki. Közkedvelt ételízesítő.

Borsikafű

A borsikafű (Satureja hortensis) virágos hajtása, főleg karvakrol és cimol tartalmú illóolaja emésztést segítő, szélhajtó, fertőtlenítő hatású. Teakeverékek alkotórésze. Borspótló fűszer.

évelő borsfű

Ebruta

Az ebruta (Artemisia abrotanum) föld feletti szárított hajtását vagy levelét használják fel. Kellemes ízű fűszer. Hatóanyagai között eukaliptusz illatú eukaliptol, cseranyagok, keserűanyagok találhatók sok más mellett. Gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek alkotórésze.

Artemisia absinthium

Édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) termése illetve anetolban gazdag illóolaja szélhajtó, emésztésserkentő, étvágyjavító, epehajtó, gyengén fertőtlenítő hatású. Termése teakeverékek alkotórésze, közkedvelt fűszer. Illóolaját a likőripar is hasznosítja.

gumós édesköményKoriander

A koriander (Coriandrum sativum) termesztett változatának ikerkaszat termésének illóolaja símaizom göcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító. Fűszerként használjuk.

koriander edényben

Majoránna

A kerti majoránna (Majoranna hortensis) szárítot leveles, virágos hajtása illóolajának fő hatóanya a szabinénhidrát. Szélhajtó, bélpuffadás csökkentő, gyulladáscsökkentő hatása teakeverékekben érvényesül. Közkedvelt háztartási fűszer.

majoranna

Paprika

A paprika (Capsicum annuum) kapszaicinben gazdag csípős fajtáinak termését használják. Étvágyfokozó, gyomorsavtermelést serkentő, emésztésserkentő hatású zöldség és fűszernövény. Chili paprika; Fűszerpaprika

chili paprikák

Rozmaring

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) virágos leveles hajtása főleg cineolt, kámfort, borneolt tartalmazó  illóolajban gazdag. Tartalmaz még fahéjsav származékokat, fahéjsav származékokat, terpéneket, keserűanyagokat is. Teakeverékekben epe- és szélhajtó, étvágynövelő hatású. A mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszere.

Rosmarinus

Torma

A torma (Armoracia lapathifolia) gyökere a drog, amely többek közt mustárolajat, mustárolaj glikozidokat tartalmaz. Csípősségét a mirozinnak köszönhető. Ez az enzim a glikozidok hidrolízisében játszik szerepet. A torma gyomor és emésztési panaszok ellen ajánlott.

torma a konyhában

Üröm

Az egynyári üröm (Artemisia annua) hajtásaiból Indokínában gyomorerősítő teát készítenek. A fekete üröm üröm (Artemisia vulgaris) virágos, szárított hajtását használják, amely kesrűanyagot, illóolajat tartalmaz. Étvágyjavító, emésztésserkentő teakeverékek alkotórésze. A fehér üröm (Artemisia absinthum) virágos hajtása többek közt illóolaja és keserűanyag (abszint) tartalmának köszönhetően étvágyjavító és emésztésserkentő teakeverékek alkotórésze. Ürmösök és keserűlikőrök alapanyaga. A fehérürömben található tujonról itt olvashat.

Artemisia absinthium

A gyomorteákat általában étkezés előtt 1 órával kell fogyasztani (édesítés nélkül), hogy az emésztést serkentő keserűanyagok kifejthessék hatásukat. A teakeverékek elkészítésénél általánosságban elmondhatjuk, hogy 1 púpozott evőkanálnyi vagy 2 filter teakeveréket kb. 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntve, letakarva történő 10 perc várakozás után fogyaszthatók. Az Emésztést elősegítő teakeverékről szóló Herbária cikk itt olvasható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa