Ebruta

Az ebruta, istenfű, istenfa, abrutüröm, seprőruta  hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Azon egyszerű, nem rikító szépségű kerti virágok egyike, amelyet hajdanán kellemes citromillatáért szívesen ültettek.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Artemisia abrotanum'Tangerine'

észak-karolinai botanikuskert. Forrás: newplants.tripod.com

Üröm nemzetség

Az üröm (Artemisia) a fészkesek (Asteraceae) családjának csöves virágú nemzetsége, melynek mintegy 200 faja leginkább az északi féltekén terjedt el. Illatuk, csipkeszerű, gyakran ezüstös levélszínük miatt kedveltek. Virágzatuk fürt v. buga s apró fészkekből áll. Illatos olajat tartalmaznak. Sokuk gyógynövény. A nemzetség lehet, hogy a görög-perzsa Mauzolousz király felesége (egyben testvére!) után kapta a nevét. A kínai A. annua kivonat artemizinin tartalma hatékony malária elleni szer.

További információk az ürömről: Fehér üröm; A tujon; Tárkony

Ebruta

Az ebruta, istenfű, istenfa, abrutüröm, seprőruta (Artemisia abrotanum) hazája Kis-Ázsia és Európa déli része. A középkortól termesztik Európában. Fás tövű, dúsan elágazó, sallangos levelű ürömfaj, levélsallangja keskeny, szálas, szára 0,3-1 m magas, virága sárgás, nálunk kertben és temetőben ősz felé virít. Azon egyszerű, nem rikító szépségű kerti virágok egyike, amelyet hajdanán kellemes citromillatáért szívesen ültettek.

Ebruta gondozása

Napos helyen, majd minden jó vízvezetésű talajtípuson megterem. Szárazságtűrő. A komposztot meghálálja. Ne telepítsük szeles helyre. Ősszel gyökérről, dugványozással szaporítható. Dugványozáskor a 15 cm-es darabokat 9cm mélyen dugjuk homokba. Tavasszal ajánlatos visszametszeni. Konténerben is nevelhető. Ágyások, kerti utak szegélynövénye, sziklakertbe is ültethető.

Ebruta gyógyhatásai

Szára és levele erősen citrom illatú. Olaja többek közt abszintolt és szeszkviterpéneket, továbbá nem illékony abrotrint és kumarinokat tartalmaz.

Használták dezodorálóként, féreghajtónak, molyriasztónak. Leveles, virágos ágát párna alá helyezve álmatlanság ellen használták. Illatosítanak vele poutpourrit, ízesítenek ecetet. Levelét fürdővízbe teszik. Alkalmazzák betegség utáni lábadozás időszakában. Szárított ága természetes szúnyogriasztó. Szárított levelének teáját (1 bögre vízzel 2 teáskanál levet kell leforrázni.) korpás haj öblítésére használják. Mint afrodiziákum a férfierőt növeli, a hűség, a szerelem növénye. A babona szerint távol tartja a gonosz szellemeket, a tolvajokat, a kígyókat. A boszorkánykenőcs alkotórésze. Manapság elfeledett, zsíros húsokhoz illő fűszer. Emésztésserkentő, étvágyjavító.

A virágos ág levelének alkoholos kivonata (1:1 25%-os etanol) olyan tinktúra, amely a homeoátiában az étvágy általános erősítésére és felkeltésre szolgál. Adagolása: napi 3-szor 2-4 ml. A szer jellemzőihez tartozik a hasgörcs és a széleresztés, a hasmenés és a székrekedés váltakozása és a megemelkedett testhőmérséklet. (Magyarországon nem törzskönyvezett)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa