Csipkebokor rózsa közt két szál majoranna

Nem ok nélküli, hogy a magyar népdalok oly sokszor emlegetik a majorannát! A majoranna illóolajos fűszernövény. A magyar kerti majoranna zamata, illóolaj tartalmának összetétele, fűszerező hatása igen kedvező. A parasztportálok elmaradhatatlan fűszernövénye volt. A majoranna valódi hungaricum!

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

majoranna

Majoranna bemutatása

Az árvacsalánfélék (Lamiaceaecsaládjába tartozó majoranna (Origanum majorana) hazai egyéves tájfajtái a bimbós majoranna, a knospen majoranna és az uszódi majoranna. Legjellemzőbb termesztési régiója Bács-Kiskun megye délnyugati része.

A majoranna bokros habitusú, apró levelei keresztben átellenesek, tojásdadok, aprók, ép szélűek, gyakran molyhosak. A fiatal hajtások szürkés zöldek.  A tobozszerű murvalevelek hónaljában ülnek az apró, fehér virágok. Virágos leveles hajtását használjuk.

Majoranna fűszer

Már 1533-ból maradt ránk írásos emlék a magyar majorannáról. Fűszerként használták már a kezdetektől, erre utal népi elnevezése: pecsenyevirág. Az Osztrák-Magyar Monarchia egész területén árulták szárított, őrölt formában. Hosszú ideje a májas-véres hurka egyik jellegzetes ízesítője. Flekkenek, vadhúsok, grillhúsok, mártások, szószok kedvelt fűszere. Nálunk önállóan használják. Esetleg köménnyel, esetleg ánizzsal társítják. Az élelmiszeripar, a likőripar is felhasználja.

Majoranna gyógynövény


Melius Péter
 debreceni prédikátor és hitvitázó (1532-1572) 1578-ban megjelent „Herbárium” című könyvében ismerteti részletesen, és kitér gyógyhatásaira.  (Horhi Melius Péter: Herbarium. Az fáknak, füveknek nevekről, természetekről és hasznairól, Magyar nyelvre és ez rendre hozta az doktorok könyveiből az Horhi Melius Peter. Nyomtattot Kolozsváratt Heltai Gárspárné Műhelyébe 1578. esztendőben

Gyengeség, végtagremegés, fülzúgás ellen “3 drakma füvet (kb. 10 g) ezen végre egy messzely (kb. 4 dl) borban meg lehet főzni, úgy lehet élni vele… Főfájásban lévő a zöld majoránnával töltsön meg egy párnátskát és kösse a fejére.” Mindezt Csapó József medicinae doktor (1734-1799) ajánlja “Új füves és virágos magyar kert” című könyvében (1775).

Lippai János a magyar nyelvű kertészeti szakirodalom megteremtője (1606-1666) is gyógynövényként említi Posoni Kert című könyvében. Lippay János: Posoni kert. Nagyszombat, Bécs, 1664, 1667. 

A magyar szárított, morzsolt fűszer illóolaj tartalma 2-2,5%. Terpineol, terpinén, szabinén tartalmú. A majoranna gyógynövényként étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, vérnyomásemelő.  Reumás kenőcsök alkotója.

Az Aromax így ajánlja majoranna illóolaját: A majoranna illóolaj legfontosabb hatásai: fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, emésztő- és idegrendszeri tonizáló, fájdalomcsillapító. A majoranna illóolajat belsőleg emésztésjavító összetételekben, külsőleg keringésfokozó, enyhe fájdalomcsillapító hatású masszázsolajokban használják. A majoranna tartalmaz még flavonoidokat, urzonsavat, olenaol savat. Jelentős cseranyag tartalma is.

Majoranna termesztése a kiskertben

majoranna vetőmag

A magyar majoranna jó minősége a termőtáj adottságainak köszönhető. A magyar kerti majoranna több száz éves szelekció eredménye. Bács-Kiskun megye dunai öntéstalaján nevelték, ahol rendelkezésre állt a magas hőmérséklet és a sok napsütés.
Általában elmondható, hogy a majoranna meleg, fény és vízigényes. Közép kötött talajba való. Ahol nem elég laza a talaj, a sorközöket lazítani kell. Gombabetegségek megtámadhatják. Ha a sorok a széliránnyal egyezőek, és az ültetés nem sűrű, a fertőzés veszélye csökken.

Március elején elvetve palántának nevelhető. A magvakat hidegágyba vagy fólia alá vetheted, a szobában nevelheted. Helybe vetésének ideje március vége. Az apró magvakat komposzttal szórd ki. Az 5-6 cm magas palántákat végleges helyükre kerüljenek, 30-40 cm sor- és 10-20 cm tótávolságra.

Jó minőségű herba az első virágok nyílásának idején gyűjthető. Másodvirágzásban is gyűjtheted. A betakarítás kiskertben sarlóval végezd a talajszint feletti 4-6 cm magas tart hagyva. Ha csak pár töved, van szedd, ahogy a nóta is mondja: “A kötőmbe bimbós majorannát szedtem. Mulatós legénynek a bolondja lettem.” Mosás, lecsurgatás után vékony rétegben kiterítve szárítsd száraz, szellős helyen. A megszáradt hajtásról a levelek egy húzással lepergethetők. A fűszerbe szárrész nem kerülhet!

Manapság francia, egyiptomi szaporítóanyag kapható. Ezek a fajták betegségeknek jobban ellenállók, és nagyüzemi termesztésük egyszerűbb. De piacokon, gyűjtőktől magyar tájfajta is beszerezhető.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa