Zöld doktorok

A közönséges szobanövények hatékonyak a beltéri légszennyezés tisztítása ellen vívott harcban. Vagyis, ha ideges, fáradt, letört, ingerült vagy, zárt szobában dolgozol, ha sokat fáj a fejed, és nem tudsz koncentrálni, akkor itt a megoldás! Csökkentheted, akár meg is szüntetheted a problémákat, ha szobádba megfelelő növényeket teszel.

zöldike

A szobalevegő páratartalma

A beltéri levegő akkor egészséges, ha relatív páratartalma 45-55 százalékos. A téli, fűtés okozta száraz szobalevegő nagyban hozzájárul a légúti betegségek kialakulásához, hiszen kiszárad a légutak nyálkahártyája, amely így elveszíti védekezőképességét. Ebben a környezetben a szőnyegek, textíliák, szinte folyamatosan port bocsátanak ki. A párologtató készülékek sokat segíthetnek az egészséges klíma megteremtésében, de a nagy levelű növények természetes, természetbarát párakibocsátását nem tudják helyettesíteni. Párásításra a nagy levelű növények a legalkalmasabbak.

Szennyezett szobalevegő

Tudni kell, hogy nemcsak az irodák jó részét, a lakások legalább 10%-át akár életveszélyessé is lehetne nyilvánítani légszennyeződésüket tekintve. Egy forgalmas út mellett fekvő házban a beltéri levegő akár 5-7-szer is szennyezettebb lehet, mint a kinti! A beltér kialakítása, szintetikus szőnyegborítás, laminált bútorok, műanyag bevonatú tapéták alkalmazása során gáznemű szennyezőanyagok kerülnek a levegőbe. További problémát jelentenek az energiatakarékos nyílászárók. Ez a beteg épület szindróma, amelynek tünetei jelentkeznek a sokat zárt térben tartózkodó “betegen” (nyálkahártya irritáció, allergia, fejfájás, rákkeltő hatások). A régi építésű házakban kevésbé számolhatunk vele.

Kutatások

Fiziológusok régóta tudják, hogy a fotoszintézis folyamán a növények széndioxidot kötnek meg, és oxigént bocsátanak ki. A kutatók abból a feltételezésből indulta ki, hogy a növények széndioxid mellett más gázok abszorpciójára is képesek. A trópusi és szubtrópusi szobanövények intenzív fotoszintézisének köszönhetően a káros gázok megkötésének mértéke is nagyobb. Az első lépéseket a NASA űrkutatási központjának tudományos főmunkatársa, Dr. Bill Wolverton és kollegái tették meg. A kutatások azóta is folynak. Elsődleges céljuk volt a jövő űrállomásainak légtisztítása növényekkel. Később a beteg épület szindróma kiküszöbölését is célul tűzték ki.

Kísérletek

A legközismertebb beltéri növényeken végeztek kísérleteket, azzal a céllal, hogy megállapítsák, mely növények a leghatékonyabb a kulcsfontosságú légszennyezők eltávolításában. Egyes növények olyan jól vizsgáztak, hogy kiválasztották őket a jövőben felbocsátandó űrállomások biológiai fenntartásának szolgálatára.

A NASA két éves kísérletsorozatában a kiválasztott jellegzetes szennyező gázok a benzol, a triklóetilén és a formaldehid volt. A formaldehid a szigetelő habokból, préselt bútorokból, tisztítószerekből, a benzol a festékekből, a triklóretilén szintén festékekből, ragasztóanyagokból, laminált felületekről kerül a levegőbe. A gázok megkötését 19 szobanövényen vizsgáltak, ebből kettő nem kimondottan szobanövény (gerbera, krizantém). A kísérletek során a növényeket plexikamrába helyezték, és a kamrába szennyező gázokat injektáltak. A vizsgálatok során megállapították, hogy a káros anyagok kivonásában nem csak a gázcsere nyílásokon történő gázfelvétel játszik jelentős szerepet, hanem a gyökerek és a talajlakó Gram-negatív baktériumok is részt vesznek a gázmegkötésben. Azért kiemelkedően sikeres például a vitorlavirág, (Spathiphyllum), mert Gram-negatív talajbaktériumokkal él együtt.

Légtisztítás

Aktív szén, ventilátor és szobanövény kombinációjával valóságos légtisztító készülék hozható létre. Az aktív szénen megkötött káros anyagokat a növények gyökerei fokozatosan lebontják. Egy növény nagyságrendileg 20-30 légköbmétert képes megszűrni, tehát egy 25 négyzetméteres helység esetén minimum 3 szobanövény munkájára van szükségünk. Németország egyes kertészetei már összeválogatva árulják a légtisztító szobanövényeket.

Toplista

A légtisztító növények toplistáját a NASA szakértői állították össze a NASA Clean Air Study tanulmány keretében:

Hedera helix – borostyán
Chlorophytum comosum – zöldike
Epipiremnum aureum – szobai futóka
Spathiphyllum `Mauna Loa’ – vitorlavirág
Aglaonema modestum – rákvirág
Chamaedorea sefritzii – gyompálma
Sansevieria trifasciata – anyósnyelv
Philodendron scandens `oxycardium’ – kúszó filodendron
Philodendron selloum – sello filodendron
Philodendron domesticum – elefántfül filodendron
Dracaena marginata – piros szélű dracéna
Dracaena fragrans `Massangeana’ – törzses dracéna
Dracaena deremensis `Janet Craig’- sávos dracéna
Dracaena deremensis `Warneckii’ – sávos dracéna
Ficus benjamina – csüngőágú fikusz

Cikk ajánlat: Dracénák; Fikuszok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil