A gyompálma a legsikeresebb gyom!

A gyompálma igénytelennek számító, mutatós szobanövény, amely trópusi hangulatot kölcsönöz akár egy irodának is.

A pálmafélék között a legnagyobb hegyipálma (Chamaedorea) nemzetségbe mintegy 110 faj tartozik. A nemzetség fajainak egy része fokozottan veszélyeztetett az őserdők irtásának, illetve az érintett fajok kitermelésének következtében.

gyompálma szobanoveny

Dél-Amerika tipikus törpepálmája, a leggyakrabban termesztett pálmafaj, igen kedvelt szobanövény a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó gyompálma (Chamaedorea elegans).

Hogy mitől gyompálma? Kubában szó szerint gyomosít. Magvait a madarak terjesztik. Mások szerint némi túlzással a gyompálma valóban igénytelen, mint egy gyom. Legalábbis más pálmákhoz viszonyítva kevésbé igényes. Sokat tűr, így sokféle klímán megél. Rengeteg magot hoz. Magvait a madarak terjesztik.

virágzó gyompálma

A gyompálma nagyon változékony faj, sokféle alakja ismert. Az hegyvidéki és síkvidéki őserdők illetve kevert erdők aljnövénye. A trópusi monszun éghajlaton kívül, a száraz nyarú- illetve kimondottan száraz szavannákon is megél. Guatemalában 1400 méter magasságig is felhúzódik. A széles levelű fajok Mexikóban, a keskenylevelűek Guatemalában terjedtek el. Termőhelyein maximum 2 méteres magasra nő. Középzöld, tollhoz hasonlatos levelei elegánsan bókolnak. Emiatt vált közkedvelt szobanövénnyé. Idős korára felkopaszodik, és csak fölül visel leveleket. Apró, sáraga virágzatú, kétlaki növény. Magvait az 1950-es években kezdték el jelentősebb mértékben exportálni Közép-Amerikából. Tűrőképessége miatt különböző klímájú területeken terjedt el kerti dísznövényként. A hazai éghajlat azonban nem kedvező számára, ezért nálunk szobanövényként tartják.

érett termések gyompálmán

Érett termések nőivarú gyompálmán.

Meleg, félárnyékos vagy világos helyre való. Kevés fényt igényel, ami örömhír a növénykedvelőknek, hiszen általában fényhiánnyal küszködik a szobanövények többsége. Azok között a szobanövények között tartják számon, amelyek légszennyező anyagokat kötnek meg. Számára az optimális hőmérséklet 16-30 ºC. Télen 16 ºC elég neki. Ilyenkor ritkábban öntözd, hagyd a talaját kiszáradni két öntözés között. A már beállt növény kismértékben szárazságtűrő. Lassan fejlődik. A minél mutatósabb látványért általában több tövet ültetnek egy cserépbe. Talajban nem válogat, de meghálálja a humuszban gazdag talajt. Minél idősebb, annál ritkábban kell átültetni, jól tűri, ha a gyökerei túlburjánoznak. Ezt értsd úgy, hogy 10-15 évig is elél átültetés nélkül. A talajának felső részét azonban nem árt időnként lecserélni. Leveleit nedves ruhával érdemes áttörölni, hogy megszabadítsd a portól. Télen szépen fejlődik mestersége megvilágítás mellett. Hosszú életű. Esetlege megjelenő kártevői: gyapjas pajzstetvek, takácsatkák.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa