Igazi retronövény a szobai szanszeviéria

Az anyósnyelvet vagy a tudományos név alapján szobai szanszeviériát, kevésbé a virágaikért tartják, hiszen viszonylag ritkán virágzik, hanem mutatós húsos, tarka, felálló leveleikért. Kezdő szobanövénytartók is jól elboldogulnak vele. Ha olyan mutatós szobanövényt szeretnél, amely jól boldogul akkor is, ha elhanyagolják, és még a szoba levegőjét is tisztítja, tarts szanszeviériát.

Sansevieria trifasciata

Sansevieria trifasciata

Az aszparáguszfélék (Asparagaceae, Nolinoideae alcsalád) családjába tartozó két nemzetség a Dracaena és a Sansevieria. Több fajuk dísz- és gyóynövény. A két nemzetség összetartozása és szétválasztása hosszú ideig vitatott volt, míg a molekuláris vizsgálatok pontot nem tettek a vita végére, így a szanszevieriákat beolvasztották a dracéna nemzetségbe. Azonban hagyományosan most is különválasztjuk őket. A Sansevieria nemzetség nevét Raimondo di Sangro, Sansevero hercege (1710 – 1771) tiszteletére kapta Vincenzo Petagna (1787) révén, aki a herceg kertjében látta meg először. 1794 óta használja a szanszevieria elnevezést a szakirodalom. A nemzetségbe legalább 70 szárazságtűrő, évelő faj tartozik, amely sokszor a növényalapnál elágazik, és föld alatti gyöktörzzsel terjed. A népgyógyászat régóta széles körben használja a szanszevieriák leveleit és gyöktörzsét. A szobanövény szanszevieriák többségét a trópusi Nyugat-Afrikában (Zaire, Észak-Nigéria)  honos Sansevieria trifasciata fajból szelektálták. Az alapfaj levele szürkészöld, sötétzöld keresztcsíkokkal.  Érdekességként jegyezzük meg, hogy meleg klímán sok helyen kivadult, gyomosít. Utak mentén, elhanyagot területeken, felhagyott kertekben terjed Ausztrália több területén, az USA délkeleti területein, a Karib szigeteken, a Csendes-óceáni szigetvilágban. Egyik kedvelt szobanövény, egy rokon faj, az Angolában honos hengeres anyósnyelv (S. cylinidrica) levelei csővé forrtak össze, tovább csökkentve a párolgási felületet, ezáltal növelve a növény szárazságtűrését.

A legtöbb fajta levele hosszú, nyelv vagy kard alakú, amely többedmagával (2-6-8 levél) fejlődik a növény alapjáról, a vaskos, húsos gyöktörzsből. Rizómáival gyorsan terjed. Szaponinokban gazdag, mérgező, szerencsére a levél íze szaponin tartalmának köszönhetően keserű, így gyerekek, házikedvencek nem kedvelik, és ha belerágnak is, csak enyhe emésztési tüneteik lesznek. A levelek erősek, rostok szilárdítják, régen az 1 méter magasra megnövő S. trifasciata rostjaiból íjhúr készült. Hazai körülmények között az idősebb tövek tél végén, tavasszal virágzanak. A virágszár csúcsán fürtvirágzat fejlődik. 6 zöldes-fehér virágszirma részben csővé nő össze. Zöld színű bogyótermése ragyogó narancs színűre érik.

virágzó szanszeviéria

Virágzó szanszeviéria

Dísz- és szobanövényeknek való Florasca  „C” típusú virágföld megfelelő számára. Meleg- (min 10 °C) és fényigényes, világos helyen kell tartani, azonban tűri a sötétebb körülményeket, ezért gyakran tartják fürdőszobában. A tarka levelű fajták valamivel igényesebbek, több fényt, és 20-22 °C- t igényelnek. Árnyékban a tarka levél kifakul, közvetlen napfényen pedig perzselődés tünetei jelentkezhetnek. A vizet a leveleiben tárolja, ezért a szárazságot jól tűri.

Két öntözés között hagyd kiszáradni a talaját. Legmegfelelőbb számára a terrakotta cserép, amelynek pórusain át a talaj szellőzik. A cserépalátétben soha ne álljon víz. Bár igen mutatós lehetne, ne tartsd kaspóban! A túlöntözésre, pangóvízre levélsárgulással és tőrothadással reagál. Nappal a gázcserenyílások zárva vannak, így is csökkenti a párologtatást. A levelek gázcserenyílásai éjszaka megnyílnak, sok növénnyel ellentétben több oxigént bocsát ki, és több széndioxidot vesz fel éjjel, mint napközben. Ezért helye van a hálószobában is, hiszen tűri a sötétebb körülményeket, és javítja a levegő minőségét. A 80-as években végzett NASA kísérletek kimutatták, hogy jelentős légtisztító hatással bír. Megköti a benzot, formaldehidet, triklór-etilént, xilolt és toluolt. Ezek a számunkra veszélyes anyagok a megmunkált bútorokból, kárpitokból, festékekből, takarítószerekből szabadulnak fel. Cikk ajánlat: Zöld doktorok.

Ha kinőtte a cserepét, át kell ültetni. Ekkor tőosztással megújíthatod, szaporíthatod, egy éles késsel oszd ketté a tövet, és a két új részt ültesd külön cserépbe. Kimondottan szaporítási céllal a rizómákat vágd fel 5 cm-es darabokra,  hagyjuk őket 1-2 napig száradni, majd egyesével dugd laza, jó vízáteresztő virágföldbe.

Nem igényel tápozást, de meghálája, ha a növekedési szakaszban általános tápoldatot kap. Elég, ha az előírt koncentráció felét használod. Figyelem, a túlzott tápoldatozás hatására eldobja a leveleit.

Kártevők ritkán támadják meg, de megjelenhet rajta pajzstetű, gyapjas pajzstetű. Kisebb fertőzöttség esetén a megtámadott leveleket nedves ruhával töröld le, vagy kritikus állapotban használj permetszert (pl. Mospilan).

Sansevieria 'Hahnii'

Sansevieria ‘Hahnii’

Az egyik legkedveltebb kertészeti változata a ‘Laurentii’, szürke-zöld tarka leveleinek szegélye aranysárga. A ’Silver Queen’ ezüstszürke leveleinek szegélye sötétzöld. A ‘Hahnii‘ törpe anyósnyelv a legellenállóbb szobanövények közé sorolható. Egy levélrozettás változat, 8-10 tőlevelű, több tarkalevelű változatát forgalmazzák. Íróasztalra, ablakpárkányra is kiváló cserepes dísz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil