Légtisztító vitorlavirág


A vitorlavirág régóta kedvenc szobanövény, de csak pár éve mutatták ki, hogy kiemelkedő a légtisztító hatása. Ha tehetjük ne is egy, hanem több példányt szerezzünk be, tartsuk őket együtt, mert így szépségük, légtisztító hatásuk még inkább érvényesül. A mutatós virágok megjelenése már csak hab a tortán.

vitrolavirág

A kontyvirágfélék  (Araceae) családjába tartozó vitorlavirág (Spathiphyllum sp) nemzetség Dél Amerikában és az indo-maláj szigetvilágban honos. Ugyanebbe a családba tartozik a filodendron (Philodendron) és a flamingóvirág (Anthurium) is, mindkét nemzetségbe kedvelt szobanövények tartoznak.

A Spathiphyllum wallisii trópusi őserdők növénye, meleg, párás környezetben él. Az 1870-es években került Európában. Az 1980-as években új S. wallisii fajtákat állítottak elő, ma már sok kertészeti fajtája van forgalomban. A körülbelül 50 fajta virága fehér, illetve zöldes színű. Manapság megjelentek a piacon festett virágok is. A Holland Virágiroda (Flower Council of Holland) 2015. júniusára a hónap növényének nevezte ki.

Vitorlavirág bemutatása

A vitorlavirág nagy termetű, gyöktörzses konténernövény. Sötétzöld, erezett levelei akkor is mutatóssá teszik, amikor nem virágzik. Miután mutatós, kiváló belső dekoráció. A vitorlavirág levélzete tetszetős, a széles, elliptikus, erőteljes erezetű levelek fényes sötétzöldek. A virágzatok általában a tél végén vagy tavasszal nyílnak, bár szórványosan az év más részében is megjelenhetnek. Minden hosszú, egyenes hajtás végén nagy, fehér buroklevél köríti a merev, fehér vagy zöld torzsavirágzatot. A buroklevelek idővel halványzöld árnyalatot öltenek. Elhelyezése szoliterként és csoportban is ajánlott. Fürdőszobába is kerülhet.

vitorlavirág 'Sensation'

vitorlavirág ‘Sensation’

Nemrégiben a legnagyobb figyelmet a ‘Sensation’ nevű hibridje kapta. A hazai kínálatban is kapható Spathiphyllum ‘Sensation’ robosztus hibridről ugyanis bebizonyosodott a NASA támogatásával végzett kísérletek során, hogy kitűnő légtisztító. Bill Wolverton a NASA kutatója kísérleti eredményei alapján a holland Virágiroda támogatásával folytatódtak a kísérleteket. A légszennyezések, a széndioxid, formaledhid és aromás vegyületek levegőből való kiszűrését tanulmányozták. Bebizonyosodott, hogy a központi fűtés a légkondicionálás szárító hatását a növények kompenzálják. Sőt a hollandok szerint közvetlenül a számítógép képernyője közelében javítja a koncentráció képességet, és csökkenti a fáradékonyságot. A pszichére való pozitív hatása révén a megbetegedések aránya is csökken. A tudományos eredményeket szimpóziumokon, konferenciákon terjesztették. Forrás: nasa techdoc

Spathiphyllum ‘Sensation‘ a Plants for People alapítvány ajánlatával kerül piacra. Az alapítvány népszerűsíti a kertben, szobában, irodában az egészségre pozitív hatást gyakorló növényeket. Hollandiában és több nyugat európai országban vásárlásakor a csomagolóanyagra nyomtatott, 2007 októberében létrehozott Air so Pure márkanév hirdeti a növény jótékony hatását. 2007-ben a vitorlavirág az év szobanövénye lett Hollandiában.

A holland ForemostCo, szaporítóanyag előállító cég 2015-ben több új fajtával is jelentkezik a piacon. Ilyen a nagy termetű, nagy levelű, robusztus, vastagszárú, nagy virágú Spathiphyllum ‘Grando’ . Link ajánló: Új vitorlavirágok

Spathiphyllum 'Grando'

Vitorlavirág gondozása

Kevés gondozást kíván. Világos helyet, jó vízgazdálkodású talajt, 18-22 °C hőmérsékletet kíván. A teleltetéshez, világos kb 15 °C-os, világos helyre vigyük minimum 6-8 hétre. Október és január közötti nyugalmi időszakban kevesebb öntözést igényel.  A nyugalmi időszak szükséges ahhoz, hogy újra virágozzék.  Ha a levelek lankadnak, a növény szomjas! A pangó vizet feltétlenül kerülni kell. Melegben a lombozatát is érdemes permetezni, de a virágokra sohase kerüljön víz, mert megfoltosodhatnak. Mindig maradéktalanul el kell távolítani a sérült leveleket és az elhervadt virágzatokat. Tavasztól késő nyárig kéthetenkénti tápoldatozzuk. Ügyelni kell arra is, hogy tápoldatozáskor a földje ne legyen száraz, mert ez gyökérperzselést okozhat. A tápoldatozás időnként lombtrágyázással társulhat. A tűző napot kerüljük. Tartsunk több példányt együtt olyan helyen, ahol sok ember fordul meg, irodában, iskolában, étteremben, hogy légtisztító hatását érvényesíthesse. Tőosztással szaporíthatod.

Tévhitek a vitorlavirág gondozásával kapcsolatban

A vitorlavirág nem igényli a fényt. Ez így nem fedi a valóságot. A vitorlavirág tűri az árnyékos helyeket, de, ha világos helyre, nem tűző napra helyezzük, akkor fejlődik a legjobban.

A vitorlavirág megfelelő helyen dúsan virágzik. Tévedés. A vitorlavirág egy évben több hullámban is virágozhat, de mindig néhány virágot hoz csak, még a leggondosabb ápolás esetén is.

Az ourhouseplants.com nagyon jól rátapint a lényegre, amikor azt írja, hogy az embert megtéveszti, hogy megvesz egy pompásan virágzó példányt, hazaviszi, és amikor a virágok elnyílnak, és nem jelennek meg újabbak, azt hiszi, hogy valamit rosszul csinált. Pedig gyakran csak arról van szó, hogy kertészetekben speciális gondozást kap, ami virágképzésre serkenti a növényt. Például gibberellinsav kezelést kap a növény. Ne feledjük, hogy a vitorlavirágnak a virágzáson túl is vannak értékei. Mutatós a lombozata, tisztítja a levegőt.

Forrás: flowercouncil.co.uk

Cikk ajánló: Zöld doktorok

vitorlavirágok kereskedelmi kínálatban

Vitorlavirágok kereskedelmi kínálatban

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil