Meglepően egyszerű légtisztító zöldikét tartani!

A csokrosinda vagy kukoricalevél vagy zöldike néven emlegetett Chlorophytum comosum illetve annak tarka csíkos változata, a C. comosum variegatum már a dédanyáink idejében is  kedvelt szobanövény volt.

zöldike kertészeti kínálatban

Zöldike kertészeti kínálatban

Ismerkedj meg a zöldikével

Chlorophytum nemzetség 38 fajának egyike a zöldike, amely a tengerszinttől 1000 méter magasságig fordul elő őshazájában, a Szubszaharai Afrikában.  Rozettában fejlődő, liliomszerű, szökőkútként leomló, sokszor zöld-fehér csíkos levelei, és a szárán csokrosan csüngő sarjnövényeinek sokasága tette igen népszerűvé. Koloncos gyökerei vízraktárként működnek. Apró, jelentéktelen virágokat fejleszt, amelyek laza virágzatban állnak. A virágok termése három élű tok, apró fekete magvakkal. De virágok helyett gyakran rügyeket fejleszt, amelyekből apró, gyökeres sarjnövények fejlődnek. Néha olyan mennyiségben, hogy a növény megjelenésében már nem is működő szökőkúthoz, hanem eget beborító tűzijáték esőhöz hasonlatos. A sarjnövények élőhelyükön a földdel érintkezve legyökereznek, így egész kolóniák jönnek létre.

zöldike sarjnövények

Zöldike sarjnövények.

A zöldike mindent kibír!

Bár igen sokféle nevelési tanáccsal találkozhatsz a neten, az igazság az, hogy a legegyszerűbben nevén zöldike, szinte mindent kibír. 

Gyorsan fejlődik. Akár egy pohár vízben is elvan! Mindebből következik, hogy ha túlöntözöd, azt is elviseli. Koloncos, vízraktározó gyökérzetének köszönhetően egyben szárazságtűrő is. Tehát, ha netán, más alkalommal, éppen megöntözni felejted el, azt kibírja. Persze azért előbb-utóbb vízre van szüksége!

Silány talajban is megél. Tarthatod napfényben vagy árnyékban. A zöldike, ha soha nem kap tápoldatot, akkor is képes virulni. Télen vígan túléli a fűtetlen, de fagymentes lépcsőházat. Előfordul, hogy csonttá száradt talajban, mélyárnyékban a levélcsúcsok száradni kezdenek, vagy néhány levele teljesen elszárad. Azonban, ha az elszáradt leveleket tőből kihúzod, és kicsit jobb feltételeket teremtesz számára, máris magához tér. Néha megtámadja a pajzstetű

Ha jól tartod, akkor a legmutatósabb

A legszebben akkor mutatnak tarka levelei, akkor nevel sok sarjnövényt, ha tápoldatot és fényt is kap. A fényt télen növénynevelő lámpákkal biztosíthatsz szobanövényeid számára. Cikk ajánlat: Szobanövények megvilágítása.

Sarjnövényeiről igen könnyen szaporítható. Így teljes párkányokat telerakhatsz zöldikével, amelyek drámai hatást nyújtanak később leomló lomjaikkal.  Ha jól érzi magát, hamar megnő, ajánlott különálló oszlopos virágtartón vagy függőkosárban elhelyezni, hogy jól elférjen, illetve, hogy minél jobban lehessen gyönyörködni a növényzuhatagban.

Az egyik leghatékonyabb légtisztító növény a zöldike

Bizonyára sokan hallottak már a zöldike kiemelkedő légtisztító hatásáról. A legközismertebb beltéri növényeken végeztek kísérleteket a NASA kutatói, azzal a céllal, hogy megállapítsák, mely növények a leghatékonyabb a kulcsfontosságú légszennyezők eltávolításában. Egyes növények olyan jól vizsgáztak, hogy kiválasztották őket a jövőben felbocsátandó űrállomások biológiai fenntartásának szolgálatára. A kutatók által felállított rangsorban első helyre sorolt borostyán után mindjárt a zöldike következik. A szobanövények légtisztító hatásáról a Zöld doktorok című cikkünkben olvashatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil