Dracénák

A szubtrópusi dracénák (Dracaena) nemzetségébe örökzöld fák, cserjék tartoznak. A köznyelvben a görög drakaina nőstény sárkány nevéből eredeztethető sárkányfának törzséből a sárkány vére buggyan ki állítólag. A dracénákat éppen igénytelenségük tette oly közkedvelt szobanövénnyé az északi féltekén.

A spárgafélék (Asparagaceae) családjának Nolinoideae alcsaládjába tartozó Dracaena nemzetség neve dracéna, vagy sárkányfa. Sokan a dracénaféléket külön családba sorolják (Dracaenaceae), amelynek két nemzetsége van, a dracénák (Dracaena) és szanszevieriák (Sansevieria). A dracéna (Dracaena) nemzetségbe mintegy negyven, főként óvilági trópusi, örökzöld cserje vagy fafaj tartozik ide, amelyek közül többet dísznövényként is tartanak. (Wikipedia.org) Száruk el nem ágazó. Leveleik lándzsásak. A D. americana Mexikótól Costa Rica-ig honos, a többiek őshazája Afrika, India, Madagaszkár, és a csendes-óceáni szigetvilág. A kertészeti fajtái kedvelt dísznövények, kivétel a D. draco, amelyet vörös gyantájáért termesztenek.

Dracena drago

Dracena drago

A Dracena drago a Kanári szigeteken honos, rendkívül hosszú életű fa. Jellegzetes villás elágazású törzse, és ágainak végén találhatók a levélüstökök. Sárgás-fehér, harang formájú virágai fürtöket alkotnak az ágvégeken. Narancs szerű termései ősszel érnek. A sérült kéregből dracéna vörös nedv buggyank ki, amely a levegőn kikristályosodik, vonós hangszerek gyantázására használták.

szokotrai sárkányfa

Szokotrai sárkányfa Rod Waddington from Kergunyah, Australia, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Sokan a pálmafélékhez hasonlítják őket, mert a dracéna féleségek megjelenésükben hasonlítanak a pálmákhoz. A levelek jellegzetesen szalagszerűek és kihegyesedők. Apró virágai fürtökben állnak.

A fotón is látható szokotrai sárkányfa (D. cinnabari) az indiai óceáni Socotra szigeten honos. Szárazságtűrését jól mutatja a növény felépítése: vastag, de kis felületű levelek, nagy, a törzs alatti területet és az ott kikelő magoncokat árnyékoló korona. Megporzásában az éjszakai életmódot élő gyíkok vesznek részt. Sebzésekor kicsorduló gyantás nedvének gyógyító hatást tulajdonítanak. Emiatt, és az urbanizációnak köszönhetően veszélyeztetett fajjá vált. Szintén kedvezőtlen számára az egyre szárazabbá váró klíma.

tarka sárkányfa

Tarka sárkányfa

A szélein vöröses csíkot viselő tarka sárkányfa (D. marginata) Madagaszkárból származik. Ennek ellenére a száraz szobalevegőt is jól elviseli, különösen idősebb korban.

A NASA felmérése a 10 leghatékonyabb légtisztító szobanövények közé sorolja, méghozzá az 5. helyre, a sávos dracénát (D. deremensis), amely megköti a levegőből a szénmonoxidot, a formaldehidet és a benzolt! Ezért is kiváló közös helységekben.

sávos dracéna

Sávos dracéna

A kék dracéna, vagy keskenylevelű bunkóliliom (Cordyline australis) csak a nevében és a kinézetében dracéna. Más nemzetséghez tartozik. Gyökere a Dracaena-éval ellentétben fehér színű. szárazságtűrő, napfénykedvelő növény. Nyáron a szabadba is kiültethető, mínusz 3 fokig (cserépben 0 fokig) télálló. Télen nem szabad túlöntözni, tavasztól őszig levéldísznövényekhez való tápoldatot adjon neki. Leveleit időnként nedves ruhával törölgesse meg.

bunkóliliom

Bunkóliliom

Dracénák gondozása

A dracénákat éppen igénytelenségük tette oly közkedvelt szobanövénnyé az északi féltekén. A kisebbek asztalra valók, míg a magasabbak huzatmentes csarnokokat, lépcsőházakat, nappalit díszítenek. Ne riasszon el senkit, hogy az irodában látott példány inkább csontvázra emlékeztet, mert ha kicsit is odafigyelünk rájuk, nagyon mutatós növénnyé serdül.

Szárazabb viszonyok közt érzi jól magát, viszont világos helyen kell tartani. Az erősebb napsütés meg is perzselheti őket, de a szórt fényt kedvelik. Ha el akarod kerülni, hogy törzse a fény felé nőjön, forgasd. A zöld levelűek kevesebb fénnyel, jóval alacsonyabb hőmérséklettel is beérik, és a páraszegénységet is ezek tűrik a legjobban. Ezek a növények nyáron a szabadba vihetők. Az ingadozó hőmérséklettől, a hirtelen és erős lehűléstől viszont bármelyikük károsodhat. E tekintetben is a zöld levelűek és az idősebbek a tűrőképesebbek.

Mérsékelt öntözést kíván. Kevés és viszonylag ritkán (4-5naponta) öntözd, lehetőleg a tányérjába juttatva a vizet. Jó, ha a leveleiket legalább időnként langyos vízzel permetezed úgy, hogy a vízcseppek éjszakára már fölszáradjanak. A lombpermetezés különösen hasznos lehet a meleg, száraz levegőjű szobákban.

dracéna ültetése

Tápoldatozni a szezon folyamán ajánlott. Ha bőségesen kapnak fényt, és a hőmérséklet is kedvez, hetenként és literenként egy-két ml Wuxal, esetleg más hasonló lombtrágya-szer is tehető a permetezésükhöz használt vízbe.

A dracénát világos, hűvös helyen, üvegházban télikertben, esetleg a fűtetlen szobában teleltetni kell, fűtött lakásban nehezen él túl. Öntözését minimálisra kell csökkenteni. A tél folyamán egy-két levele elszáradhat. Ez még nem okoz gondot.

A gyakori kisebb-nagyobb mértékű levélfoltosodást élettani okok vagy baktériumok idézik elő. Például túl száraz körülmények között levélcsúcs száradás lép fel. Alulról felfelé történő levélbarnulás illetve felkopaszodás rendszerint a szárazság és az éhezés következménye. Esetenként felkopaszodást előidéző levélvesztés is bekövetkezhet. Ennek következtében végül csak fölül marad levélüstök. Ameddig az lehetséges, a megbetegedett részeket, illetve beteg leveleket távolítsd el. A barnult részek bátran levághatók, de a még eleven, zöldellő részbe ne vágj bele.

Ne félj visszavágni. A lefejezett törzsrész érintetlenül hagyható az ismételt kihajtáshoz, vagy a tövénél levágható, hogy innen induljon újra a fejlődése. A lefejezett törzsön hamarosan megjelennek az új hajtások. A vágásfelületet viasszal fedve óvhatod a beszáradástól. A visszavágást követően csak nagyon mérsékelt öntözést kíván. Az idővel előtörő hajtások közül legfeljebb hármat-négyet érdemes meghagyni, a többi hajtás levágható. Divatosak a törzses formák. A több törzses, illetve töves és különböző méretű, közös tartóedényben neveltek is nagyon divatossá váltak napjainkra. Ilyen módon valóságos növényszigetet hozhatsz létre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil