Mire van szükség a mag csírázásához?

A sikeres palántanevelés titka

A mag kicsírázásának alapfeltétele, hogy a mag kifejlett és egészséges legyen. A mag érése során kiszáradási folyamaton megy keresztül, és nyugalmi állapotba kerül. A kifejlett magban található az embrió, tápanyagraktár, mindezt körülveszi a maghéj. Vannak magvak, amelyekből hiányzik az embrió, mert még  korai stádiumában kilökődött, emiatt a tápszövet is. Ezek a magvak sose fognak kicsírázni! Bizonyára te is találkoztál már „üres” szotyola maggal. Ezek a léha magvak sokszor felismerhetők, satnyák, nem duzzadtak, könnyen összemorzsolhatók. 

ánizs magvak

Ánizs magvak

Ha megfelelő körülmények közé kerülnek, a magvak felélednek, kicsíráznak, az embrióból növény fejlődik. Minden magnak megvan a saját csírázáshoz szükséges környezeti igénye. Ezek a hőmérséklet, nedvesség, fény, amelyeknek minden mag számára specifikusan optimálisnak kell lenniük ahhoz, hogy a mag csírázni kezdjen. Az optimális körülmények egyenletes, gyors kelést biztosítanak.

A hőigényt tól-ig határértékekkel szokták megadni, ez a csírázás megindulásához szükséges legalacsonyabb és legnagyobb hőmérséklet. Ez alatt a hőmérséklet tartomány alatt, vagy efelett, a magvak nyugalmi állapotban maradnak. Megadják ezen kívül a csírázási hőmérséklet optimum értékét is.

zöldségfélék-csírázási-hőmérséklete

Forrás: agroinform.hu; Csírázási gondok a zöldségféléknél – okok és megoldások, 2016. november 04., 09:11

csirázó földimogyoró

Csirázó földimogyoró

A csírázást kémiai folyamatok indítják el, amelyek vizes közegben zajlanak, ezért a magvaknak nedvességre, vízre van szükségük. A Szabadföldi vízkapacitás az a vízmennyiség, amit a talaj beázás után (pl. eső után), a gravitációval szemben, természetes környezetben vissza tud tartani. Ennek az 50-70%-án lévő talajvíztartalom már lehetővé teszi a csírázáshoz szükséges folyamatok beindulását.

A talaj megfelelő (rostos, morzsalékos) szerkezete, a jól előkészített magágy szintén elengedhetetlen a csírázás megindulásához. Cikk ajánlat: Talajok vízgazdálkodásaTalajszerkezet

A feléledő magvak, mint minden élőlény, lélegeznek, anyagcsere folyamataikhoz levegőre, oxigénre is szükségük van, amelyet a talaj kell hogy biztosítson számukra, miközben ők maguk széndioxidot bocsátanak a talajba. A keletkezett széndioxid nem halmozódhat fel a mag körül, ennek el kell szállítódnia. Rosszul levegőzött talajban (pl. kötött, agyagos talaj) a magvak megfulladhatnak. Ezért mag indításhoz mindig rostos szerkezetű palántaföldet, rostos tőzeget vagy kókuszrostot válassz.

Szóba jött a talajhőmérséklet, talajszerkezet, a talaj víztartalma, most lássuk a magvak fényigényét. Általánosságban elmondhatjuk, hogy bár a magvak fényigénye eltérő, többségüknek a csírázás megindulásához nincs szükségük fényre, sőt, sok esetben a fény egyenesen gátolja a csírázást. Azonban ismerünk kivételeket is, például a bazsalikom fényen csírázik! Ha betakarod a bazsalikom magokat talajjal, az elvetett magok nem fognak kicsírázni. ezért feltétlenül járj utána, hogy az általad csíráztatni kívánt magvak csírázásukhoz fényt igényelnek e.

Azonban mihelyt kicsíráztak, kivétel nélkül fényre van szükségük, különben a palánták megnyúlnak, kifakulnak, megbetegednek, és végül elpusztulnak. Cikk ajánlat: Segítség! Nyurgulnak a palánták!

Cascabella chili csíranövény

Cascabella chili csíranövény. A csíráknak a kibújást követően fényre van szükségük. Ezt a téli időszakban LED növénynevelő lámpával történő megvilágítással biztosíthatjuk.

Előfordul, hogy minden körülmény stimmelni látszik, mégsem indul meg a csírázás. Cikk ajánlat: Nem csírázik a vetőmag!; Ennek az is oka lehet, hogy sok magnak a csírázás előtt nyugalmi időszakra van szüksége. A nyugalmi állapot célja a magvak életben tartása, csírázóképességének megóvása a kedvező csírázási körülményekig (nedvesség, hőmérséklet, fény, fotoperiódus, stb.), illetve a magvak földrajzi terjesztése. Például egy téli, tél végi jó idő beindíthatná a csírázást, majd az újra bekövetkező fagy mindjárt el is pusztítaná a csíranövényt, ha nem volna nyugalmi periódusa.

Sok mag csak hideghatás után kezd el csírázni. Miután ezeknek a magvaknak a maghéj alatti sejtmembránja csak hidegben engedi belépni a magba az oxigén, az ily módon oxigénez jutott mag fel tudja használni a saját élelmiszerraktárának egy részét, ebből nyerve energiát  a csírázáshoz. A hideghatást esetenként két-három hetes hűtőben tárolás feloldhatja. Cikk ajánlat: Tél nélkül nincs tavasz sem!

A magvak csírázását fizikailag is gátolhatja a maghéj. Ezt mesterségesen úgy szüntetik meg, hogy a kevésbé vastag héjú magvakat vízben (kamilla teába) előáztatják, illetve a kemény héjú magvakat felsértik. Cikk ajánlat: Kamillatea bevetésen

A magvak nyugalmi állapotához növényi hormonokra is szükség van, míg az abszcizinsav gátolja a csírázást, addig egy másik növényi hormon, a gibberellinsav megindítja azt. Tél végére az abszcizinsav lebomlik, a megvilágítás erősödésével pedig növekszik a gibberellinsav mennyisége.

Palántaneveléssel kapcsolatos cikkeink segítséget nyújtanak a sikeres palántaneveléshez!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa