Őszi Virág- és termésdíszek

Idén ősszel a hasznos, lényeges dolgokra koncentráljunk otthonunk díszítésekor. A fontos dolgokra, amelyek nélkülözik a fölösleges cicomát. Mottónk: Minél kevesebb hulladék, minél több dolog újrahasznosítása.

A kulcsszavak: egyszerűség, nyugalom. Első hallásra kicsit unalmasnak tűnhet, de a lényeges kulcsszavakhoz tartozik még az energia, a fejlődés és a fény is. Ezek pedig már rengeteg lehetőséget kínálnak, hogy vitalitást sugározzon otthonunk pl. virágos, terméses díszek segítségével.

Csokor ötletek vázába

1. összeállítás

virágcsokor 1Az összeállításban szereplő növények:

A 3 méter magasra növő kínai lilabogyó cserje (Callicarpa bodinieri var. giraldii) lilás-rózsaszín bogyói csokrosan fejlődnek, és lombhullás után is díszítenek. A fiatal bronzos színű levelek is gyakori vázadíszek.

Az 1,5méter magas Tűpárna  (Leucospermum cordifolium Memory) virágzatában sok virága fejlődik egyszerre, és kiemelkedő porzóival úgy fest, mint tűpárna. Számos virágkötészeti megoldásban szerepel. Érdekességként álljon itt, ahogy A fokföldi flórabirodalom című cikkünkben olvasható  (a tűpárna itt honos), hogy a tűpárna (Leucospermum sp.) magjait a hangyák hordják a talajba, és míg más, jövevény fajok az ott gyakori tűzvészben elpusztulnak, addig a tűpárna magjai az eső áztatta földben kicsíráznak.

A Rosa Aqua virágai is igen kedveltek. Mennyasszonyi csokrok készülnek vele. Szárítva is alkalmazzák. Virágboltban juthatunk hozzá.

A hortenzia (Hydrangea macrophylla Sibilla) virágzata megszárítva is díszít. A levágott ágakat meg lehet szárítani, a nyáron szedettek általában megtartják rózsaszín, lilás árnyalatukat, az ősszel már szárazon szedett virágok barnás színre váltanak. A Sibilla élénkpiros virágzatú. A Kerti hortenzia című cikkünkben olvashat bőbben a hortenziákról. Itt olvasható az is, hogy a levágott ágakat meg lehet szárítani, a nyáron szedettek általában megtartják rózsaszín, lilás árnyalatukat, az ősszel már szárazon szedett virágok barnás színre váltanak. A virágokat tegyük egy vázába és töltsünk bele kevés vizet. A szárítás folyamán gyakran kell cserélni a vizet. A szobahőmérséklet lényegtelen, de az fontos, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas, mert ilyenkor a virágok rothadni vagy penészedni kezdenek.

2. összeállítás

Az összeállításban szereplő növények:

virágcsokor 2A havasi iringó (Eryngium alpinum) ernyős virágzatának leghangsúlyosabb murvalevelei mutatósak. Ilyenkorra már elvirágzott. Cikk ajánlat: Szúros iringó száraz kertben

A fáklyaliliom (Kniphofia Alcaza) megtervezett ültetéssel akár szeptemberig is nyílhatnak narancs piros, tömött fürtökben álló virágai a kertben. Cikk ajánlat: A fáklyaliliomról az angoloknak valami huncutság jut az eszükbe

A pirosliliom (Nerine undulata) virágai szeptember-októberben nyílnak. Hagymás növény, teleltetést igényel. A virágüzletek levelei nélkül árulják, kihangsúlyozva ezzel a virágok szépségét.

3. összeállítás

virágcsokor 3Az összeállításban szereplő növények:

Tűpárna  (Leucospermum ‘Soleil’) egy életképes, új fajta, sok virággal;

Díszalma (Malus ‘Red Sentinel’) parkfának ültetett fa termése;

A tölcsérvirág vagy kála (Zantedeschia)  ‘Captain Eline’ fajtája a régen divatos fehér kála helyett hódít. Teleltetni kell. Új kálafajtákról itt olvashat.

A díszpaprika  (Capsicum annuum) szintén reneszánszát éli. A paprikafüzéreket (ristras) a mexikóiak szerencsehozónak tartják. Az európai, amerikai forgalmazók leginkább anyák napjára és karácsonyra keresik a pirosra érő paprikadíszeket. A paprikák ebédlőasztal díszítésére is kiválóak. Itt az Orange Fire látható.

Tippek

vágott virágok uvegkádbeVirágváza helyett használjunk üvegkádat. Ha faaprítékkal béleljük, és kevés vízzel feltöltjük, jól megtartja a vágott virágokat, és mutatós is. Igy helyezték el az alábbi összeállításban a nagyvirágú kardvirág (Gladiolus) Ovatie fajtát, a krizantém ( Chrysanthemum) indicum csoportba tartozó üvegházi ‘Anastasia’ és ‘Yellow Cap’ fajtákat és a selyempárna (Grevillea)Spiderman’ fajtát. A kép alapján én még hozzátteszem, hogy, ha valakinek a pirítóstartója befér az üvegedény aljába, és abba zárható műanyag tasakba töltött fenyőforgácsot állít, majd beleszorítja a virágok szárát, akkor viszonylag steril, de természetesnek tűnő, messziről mutatós összeállítást tud gyártani.

virágváza elrejtése karton dobozA sárga Chrysanthemum Indicum csoporthoz tartozó üvegházi Spinner Sunny és az oroszlánszáj  (Antirrhinum majus) Cool Rose fajták tartóedényét, alkalmasint vázáját keskeny, barna csomagoló papírral bevont, spárgával átkötött kartondobozba rejthetjük a természetes hatás érdekében.

Hazánk olyan éghajlati zónában fekszik, ahol az évszakok változása a növényzetet is arra kényszeríti, hogy változzon az idővel. Minden évszakban rejlenek szépségek, melyeket a növények adnak. Nincs ez másképpen az ősszel sem. Írja Dr. Fekete Szabolcs az Őszi díszek című cikkében.

Sok virág igen mutatós száraz állapotban. Akár termeszthetünk is magunknak szárításra való növényeket. Lehet a kereskedelemben külön erre a célra szánt magkeveréket is vásárolni, de rengeteg gyomnövény van, amelyik szintén dísze lehet lakásunknak. Egyszerű, olcsó módszer. Olvasható a Virágok, termések szárítása című cikkünkben.

A pirospaprika című cikkünkben olvasható, hogy a betakarítás után, a kissé már megszikkadt fűszerpaprikát csumájánál tűvel átszúrva fonálra fűzik, és a ház napos oldalára kifüggesztve utóérlelik. A paprikafüzérekkel körbevett, napsugaras házak még manapság is a Szeged és Kalocsa környéki falvak jellegzetességei. – De nem csak a házfalat díszítheti, hanem hangulatossá varázsolhatja a verandát, teraszt is.

paprikafüzér

Ősszel A virágládákat, agyag vagy műanyagtálakat olyan növényekkel kell beültetnünk, amelyek a tél hidegében is dekoratívak. Tehát előnybe kerülnek az örökzöldek és a télen is virágzó kétnyári növények. Beültetés nélkül is díszíthetünk dísztökkel és földicseresznyével.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa