Kamillatea bevetésen

Használd bátran a kamillateát palántázáskor és a kertben is. Tudd meg hogyan.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

A hófehér szoloncsákos szikpadon virító kamilla sótűrőként állja a sarat, míg más növények menekülnek a környékről a talaj magas sótartalma miatt. Tudományos nevén Chamomilla recutita hajdan legmegbecsültebb gyógynövényeink közé tartozott egészen addig, míg hajdanán egy tudományos együttműködés kapcsán le nem nyúlták a termesztéstechnológiát növénnyel együtt. Azóta Egyiptom ontja az olcsó kamillát, amely még nálunk is elhódította a teret, és a magyar kamillát csupán minőség javítnak keverik hozzá.

kamilla

Alaptalan félelmek a kamillával kapcsolatban

Mindezzel együtt az egyik legismertebb gyógynövény hazánkban is. Hatóanyagai között antioxidáns, baktericid és fungicid vegyületek is megtalálhatók, ilyenek a flavonoidokat, kumarinokat, laktonokat, karotinoidokat, gyulladáscsökkentőként pedig ki kell emelni bizabolol és kamazulén tartalmát. Gazdag tovább görcsoldó hatású vegyületekben, úgymint példáu la luteolin, a kvercetin, az apigenin.

Az interneten gyakran hisztivé fokozódó félelmek azonban a kamillát sem kímélték. Bár külsőleges alkalmazásával kapcsolatban a szakemberek alig találtak allergizáló tünetekre utaló jeleket, előfordulhat kimondottan érzékeny emberek esetében külsőleges kezeléskor fellépő bőrgyulladás, amelyet a fészkesvirágzatúakra jellemző szeszkviterpén-laktonok okozhatnak. De a növényből naponta több millió adagot fogyasztanak világszerte, és az allergiás esetek száma ehhez képest elenyésző (mindössze néhány tucatról számoltak be a szakirodalomban). – Állítják Dr Csupor (SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet) Dezső és munkatársai.

Kamillatea a házikerti növénytermesztésben

De előbb egy húsvéti tojásfestési ötlet. Közép sárga tojást így fess: Négy kamillatea tasakot áztass 2 dl forrásban lévő vízbe öt percre.

És most lássuk, hogy hasznosítható a kamillatea a házikertben. Kezdjük a maggal. Sokan a vetnek palántának saját szedésű vagy a szomszédtól, barátoktól szerzett magvakat. Aztán lehet várni a meglepetést, hogy vajon olyan növények fejlődnek-e a magvakból, amit vártál. Már, ha egyáltalán kikelnek, illetve ha már kikeltek, megmaradnak-e szép, egészséges palántának.

Csávázáshoz vesd be a kamillateát! Ha néhány órára kamillateában áztatod a magvakat, segíted a gyorsabb csírázást, és némileg a magok felszínét is fertőtleníted. Ezzel a vegyszeres magkezelést ki is lőtted. Miután a magvakat a szokásos módon elvetetted, folyamodj megint a kamillateához. A csírázás előtt álló magvak talaját legjobb alulról öntözni. Hogy mivel? Naná, hogy kamillateával. Később a kamillateát hígíthatod csalánteával. A csalánban lévő anyagok felszívódva a fiatal növények sejtfalait erősítik, míg a kamillatea továbbra is talajban lévő káros mikróbák ellen hat. Hatása nem drasztikus, hanem gyengéd, úgyhogy a palántaföld előzetes fertőtlenítése sem elhanyagolható. Ennek módjáról itt olvashatsz: Három tipp az eredményes magvetéshez.

kamilla virágzat

A tea a kamillavirágzat forrázata.

Továbbá az UV tartományban is sugárzó LED növénynevelő lámpák bevetése is ajánlott. Ajánljuk profi LED-es növénynevelő lámpáinkat, amelyeket akertlap Kertészeti Webáruházból vehetsz meg.

Később a veteményesben kipróbálhatod a kamillateás permetezést levéltetvek ellen, ami önmagában nem elegendő, azonban vizes hígítás helyett használhatod. 10 g szárított virágát 2 l vízben leforrázzuk, majd  1 órán át állni hagyjuk. Leszűrt levével permetezz kéthetente, de akár naponta is, szükség szerint. Cikk ajánlat:Ökológiai védekezés a levéltetvek ellen

Kamillateával hígíthatod pl. az erjesztett csalánlét, vagy a tejet, mindkettő remek növénykondicionáló szer. Mindjárt egy pofont adsz a levéltetveknek a kamillateával. A jó kondícióban levő növény, akárcsak ember kevésbé fogékony a fertőzésekre. Cikk ajánlat: Növényvédelem a házikertben.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa