Izsóp

Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó izsóp nemzetségbe (Hyssopus) 10-12 illóolaj tartalmú aromás gyógynövény tartozik, amelyek a mediterráneumból és Közép-Ázsiából származnak. Magas illóolaj tartalma (0,3-1,0%) miatt mindegyikük közül kiemelkedő jelentőségű a nyár végéig virágzó izsóp (H. officinalis).

Izsóp bemutatása

Az izsóp 50-80 cm magas cserje. Keresztben átellenesen álló levelei lándzsásak, ép szélűek, fénylő, sötétzöldek. Virágai 7-9-virágú álörvökben álló (rövidszártagú bogernyős virágzat), egy oldalra néző álfüzért alkotnak. Júliustól szeptemberig virágzik. Termése makkocska.

Hyssopus officinalis

Hyssopus officinalis. Fotó: wikimedia.org

Szélhajtó, baktériumölő, görcsoldó, köhögéscsillapító, köptető, izzadás gátló, nyugtató, izomlazító, emésztéssegítő hatású. Az élelmiszeripar mártások szószok  ízesítőjeként használja. A kozmetika- és a konzervipar hasznosítja az izsóp olajának baktériumölő hatását.

Sok ókori hivatkozást találunk az izsópra. A biblia Mózestől Jánosig gyakran emlegeti. Az arab irodalomban is feltűnik. A görögök köhögéscsillapítónak használták. A bűnbánat, az alázat és a megtisztulás kifejezője volt már a történelmi idők kezdetén. A keresztények számára a keresztség szentségét szimbolizálta, a középkorban – tartós illata miatt – az állhatatosság és a hűség jelképe volt. Európában leginkább olajáért termesztetik, de kerti dísznövényként is gyakori. Levesek, saláták, likőrök és parfümök ízesítésére, illatosítására használták. A gyógyszerészek is előszeretettel használták szereik elkészítésénél.

Izsóp gyógy- és fűszernövény

Az izsóp orvosi felhasználását a “mindenre jó” hozzáállás jellemezte. Ma mégis alábecsült szerepe van, leginkább háziszerként hasznosítják. Aktív hatóanyagai diterpenoid laktonok, triterpenoidok, diosmin, marrubiin, oleanolin sav, pinokamfon, izopinokamfon, hisszopin, cseranyagok, flavonoidok, tanninok.

Különösen légcsőhurutot kezelnek vele sikeresen, amelyet antibakteriális hatása mellett a marrubiin (diterpén keserűanyag) nyálkaoldó hatásának is köszönheti. Ugyanígy előszeretettel alkalmazzák emésztési zavarok ellen. Sokszor a gyógyulási fázisban ajánlják általános roboráló szerként. A levelek és a virágos hajtások szélhajtó, baktériumölő, görcsoldó, köhögés elleni, köptető, izzadás gátló, nyugtató, izomlazító, emésztéssegítő hatásúak. A hajtásokat teljes virágzásban gyűjtsük, és későbbi felhasználás céljából szárítsuk. Leveléből készült teája szélhajtó, gyomornyugtató, és felső légúti hurut kezelésére használatos a leggyakrabban. Külsőleg hámsérüléseket borogatnak vele. Kémiailag stabil illóolaját az aromaterápia használja.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Fűszeres illatú levelei burgonya, zeller, petrezselyem mellet élvezhetők a legjobban. Hús- és halsaláták, húsételek finom fűszere, ízesítője. Áfonyával együtt gyümölcssalátákba is beleteszik. Kissé kesernyés, mentás ízt kölcsönöz az ételeknek. A salátákba elsősorban a virágját használják.

Izsóp gondozása a kiskertben

izsóp sövényA könnyű, száraz, meszes talajt kedveli. Fagytűrő. Meleg-, fény, és hőigényes. Metszéssel megtartja formáját. Pár évente ajánlják az átültetését. Szőlővel jól társítható.Virágai vonzzák a lepkéket, rovarokat. Mutatós vágott virág. A szárazkötészet is előszeretettel alkalmazza szárított virágos hajtásait.

Hidegágyba vessük. Ha már a palánták jól fejlettek, cserepezzük be őket, és üvegházban, télikertben, verandán neveljük tovább a következő tavaszig. Tavasz végén, nyár elején végleges helyükre kerülhetnek. Hasonlóképpen nevelhetjük dugványait. Az 5-7 cm-es  félfás dugványokat  június/júliusban, az 5-7 cm-es zölddugványok április/májusban ültessük cserépbe, és neveljük a következő tavaszig üvegházban, télikertben, verandán. Tavasszal és ősszel tőosztással szaporíthatjuk.

Szegélynek és szoliternek is megfelel. Miután tavasszal sikerrel metszhető, nyírott sövénynek is kiváló. Ha egymástól 45 cm távolságba ültetjük remek talajtakaró növény nevelhető belőle. Gyógynövény- vagy fűszerkertekben kiváló, illatos szegélynek. Kopár, köves, sekély termőrétegű területek hasznosítására kiválóan alkalmas. Töltésoldalakban, vízfelfogóként erózióvédelemre is megfelel. A káposztafélékről elvonja a káposztalepkéket, ezért előszeretettel ültetik káposzta közelébe. Bár más vélemények szerint éppen ezért nem jó káposzta közelébe ültetni.

Államilag regisztrált fajta a H. officinalis Kékvirágú (Gyógynövény Kutató Intézet, Budakalász)

izsóp szőlő társítás

Fotó: Powell Garden

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa