Szex a kertben

Aki kertészkedik, sokszor gyűjti kerti virágainak magvait, hogy elvesse, és új növényeket nevelhessen. Ezért nem árt, ha kicsit többet tud a virágos növények szexualitásáról.

fehér liliom porzók és termő

A zárvatermő, virágos növényekben a magkezdemény védettsége fejlett, a termőlevelek zárt termővé alakulnak. A termő női ivarszerv, csúcsi része a bibe. A porzó hím ivarszerv. A virágporszem tömlőt hajt a bibébe, a hímivarsejtek ezen keresztül érik el a magkezdeményeket. A zárvatermők ivarleveleit takarólevelek (együtt a virág) védik. A termő magházából alakul ki a termés. Már a magban megtalálható a gyökér, a hajtás és a sziklevél kezdeménye. A csírázó magban először a gyököcske indul fejlődésnek. Az első lomblevelek megjelenéséig a csíranövényt a sziklevelek táplálják.

Hibridek

A kertészek a hibridek előállításakor genetikailag különböző fajok között végzik a megtermékenyítést:
A természetben nem önmegtermékenyítő, ám mesterségesen önmegtermékenyített egyedek utódainak keresztezéséből származik az ún. F1 hibrid nemzedéket. A növénynemesítési munkák során ugyanis az önmegtermékenyítés gátlása legtöbbször feloldható. A hibrid alapok előállításához legalább 10 nemzedéken keresztül önmegtermékenyítéssel állítják elő az utódokat. Végül a keresztezéssel létrehozott utódok különleges tulajdonságokkal bírhatnak, például korai, bőtermő fajták jönnek létre.

Az F nemzedék utódai már eltérnek a szülőktől, ezért a hibrid magvakat vagy palántákat az előállítótól kell beszerezni. Ezt sok kertész már azért sem kedveli, mert túlságosan erős függést jelent az előállító cégtől. Sok kertész úgy gondolja, hogy a hibridek előállításával párhuzamosan csökkenhet a természetes génállomány, és bizonyos vonalak teljesen el is tűnhetnek.

Valóban, a hibridekből kevesebb életképes utód nyerhető, de, ha ezeket tovább szaporítjuk, több életképes utódhoz jutunk, és az életképesség minden új generációval tovább növekszik. Ezért, nem kell feltétlenül aggódni a “jó” gének eltűnése miatt. Persze a génállomány visszaállítása évekbe telik.

A virágos dísznövények hibridjeiben sokszor megvannak a női és hím ivarszervek, de csak az egyik vagy másik működőképes. Az ilyen típusú virágok általában a dupla virágok, a normálisnál sokkal több virágszirommal.

Virág típusok

A helyzet tovább bonyolódik, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes virágok minden szerve megvan (csésze, szirom, porzó, termő), ezzel szemben léteznek olyan virágok, ahol valamelyik (esetleg több) szerv a fentiek közül hiányzik. A hiányos virágok is lehetnek kétivarúak (működőképes porzóval és termővel, de gyakran csak egyivarúak. A hiányos virágok között léteznek olyanok is, amelyek egyik ivarszervet sem hordozzák.

porzós fűzbarka

Az egylaki növények esetében a hím és nőivarú virágok egy növényen helyezkednek el. A kétlaki növények esetében külön növényen találhatók a termős és a porzós virágok. Pl. minden mogyoró egylaki és váltivarú. A hím- és nővirágok külön virágzatokban fejlődnek. A mogyoró önmeddő, így védekezik az önmegporzás ellen. Ezért van szükség arra, hogy egymás közelében több mogyoró is legyen.

Ha nem terem az uborka, bár egylaki, annak fő oka, hogy a rovarok nem tudták beporozni a női virágokat, feltehetően az időjárás volt kedvezőtlen. Az uborka pollen ugyanis túl súlyos ahhoz, hogy a széllel is eljusson a női virág bibéjére. A probléma megoldható, ha jövőre kézi beporzással biztosítjuk a megtermékenyítést. Ehhez akár egyetlen hím virág is elegendő. Ha azonban szárazság, szélsőséges időjárás stresszelte az uborkát, gyakran csak hímivarú virágai fejlődnek, ezért nem tud teremni.

kukorica cimer

Gyakran a kukoricacsövön azért nem fejlődnek szemek, illetve, azért hiányos a cső, mert a kukorica címeréből nem kerül a virágpor a női ivarszervekre. Ezen sokat segít, ha a kukoricát nem egy sorba, hanem négyzetesen ültetjük. Ezzel növelve az állománysűrűséget.

A kukorica címerezést hibrid előállítása céljából végzik. Címerezés során az egylaki kukorica növény (ez lesz az anyanövény) porzóját távolítjuk el. Így biztosított, hogy nem önmagát porozza be az anyanövény, hanem kereszteződik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa