Mi legyen a szezon végén a magaságyással?

Társasházi konyhakert magaságyásban című cikkünkben írtunk egy lehetséges magaságyás kialakítási módról. Most a magaságyás őszi gondozásáról olvashatsz.

Azt ajánljuk, hogy, ha magaságyást szeretnél készíteni, ősszel állj neki a keretkészítésnek, és tavasszal a feltöltésének. Vagy készítsd el ősszel a keretet, hord bele a belevalókat, lásd. a cikkünk, és tavasszal már csak a talajt kell utánpótolni.

emelt ágyás készítés

Ha letermett a magaságyásod, és betakarítottad nem csak a termést, hanem a növényeket is, még mindig vethetsz olyan zöldségeket, amelyek tél alá vethetők. Ha október végén, november elején elveted például az áttelelő zöldborsót, kiválóan fogja hasznosítani a téli csapadékot. Tavasszal korábban indul fejlődésnek, így a betakarítására is mintegy két héttel korábban kerülhet sor a tavaszi borsókkal kapcsolatban. Tél alá vetésre leginkább alkalmasak a rövid tenyészidejű, korai zöldség fajok/fajták: sárgarépa (Napoli, Karotela, Rondo), petrezselyem (Korai cukor), borsó (Debreceni és Újmajori korai, Rajnai törpe), spenót (Matador, Vital, Atlanta), sóska (Pallagi nagylevelű), mákmetélőhagymafokhagyma.

Ha már nem vetnél semmit, akkor készítsd elő a magaságyást a következő szezonra!

emelt ágyások szezon végén

A szezon befejeztével, az ágyás kipucolásakor, a nem fertőzött(!), gyökerestől kiemelt növényeket vágd apróra és borítsd be vele az ágyást. A szétteregetett növényaprítékra kerülhet a dézsában termelt zöldségek aprított maradványai, majd erre egyengetheted a felszámolt növénynevelő dézsák talaját. Végül hagyd meg a talajfelszínen a közeli fákról lehullott őszi lombot. AZ egészséges fák avarját nyugodtan szét lehet teregetni a talajfelszínen. A tél folyamán ide hordhatsz még a kávézaccot is. Ezzel helyben komposztálást valósítasz meg. Nagyon hasznos lehet, ha nincs lehetőséged egyébként komposztálásra..

Ezekkel a műveletekkel igencsak megemelkedik az ágyás talajának szintje, szinte megpúpozod, ami nem is baj, mert tavaszra épp megfelelő szintre ülepedik a talaj részben az eső, hó tömörítő hatása miatt, részben pedig a zöld növényi részek elbomlása miatt.

Természetesen, akinek van  megközelíthető komposztládája, az ősszel feldarabolja, és a komposztba hordja a kitakarított növényi részeket, majd tavasszal az összeroskadt talajt ennek komposztnak az ágyásra terítésével illetve beforgatásával pótolja vissza. Tavasszal, beültetés előtt azért nem árt a talajt kicsit megtaposni tömörítés végett!

Jutka mama magaságyásai

A magaságyás talajába tavasszal, a szezon előtt érett istállótrágyát is forgathatsz. Bár általában elmondható, hogy a lótrágya kevésbé hasznos trágya, miután könnyen lebomlik, és hőt termel, azt is lehet a magas ágyásra teríteni, és, ahogy Jutka mama ajánlja, ez felmelegíti a talajt, és korábban kelnek ki a növények (sárgarépa, vöröshagyma és végül spenót).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa