Így tartsd távol a vakondot!

A vakond hívatlan vendég, bár mi pártfogoljuk. De, ha a virágoskertet, a veteményt és a pázsitot túrja fel, bizony senki sem vigasztalódik azzal, hogy viszont nagy pajorfogyasztó, hanem azon kezdi törni a fejét, hogy tessékelhetné ki őkelmét! Néhány tippel szolgálunk. A hatékonyság érdekében egyszerre többet alkalmazz!

vakond

Télen a vakond a fagyott felső talajrétegekből lejjebb húzódik, kb. 1 méteres mélységbe, élettevékenysége lelassul, de téli álmot nem alszik. Ahogy a mínuszok enyhülnek, ő is aktívabbá válik. Az alagútásás folyamán felhalmozódott földet időnkét fellöki a felszínre egy függőleges járaton keresztül. Ez a vakondtúrás.

A vakond vadászterületén akár 100 méternél is hosszabb járatokat készít, amelyben üldözi a talajlakó kártevőket. A járatok átmérőjét a vakond úgy alakítja, hogy azokon keresztül könnyedén közlekedhessen. Az alagút fala a gyakori használat következtében egészen simává válik. A vakond nyáron a talajfelszín közelében ásott járatokban (10-40 cm-es mélységben) tartózkodnak.

A vakond haszna – Nem írtuk félre!

Tudtad, hogy a vakondtúrás a legjobb palántának való föld? Legalábbis Bábel László szerint. Ugyanis garantáltan kártevő mentes, és jó morzsalékos. Ha összegyűjtöd, lehet jobb virágfölded lesz, mint amilyeneket árulnak.

A vakond jelzi, hogy a talajban sok a kártevő. HA megjelenik a vakond, segítségedre van a kártevőirtásban, méghozzá bio alapon.

Arról se feledkezz meg, hogy amellett, hogy fellazítja a talajt, nagy kártevő fogyasztó, többek közt rajong a pajorokért, tehát nem feltétlenül kell, hogy a „szabaduljunk meg tőle” kategóriába tartozzon! Jó, ha tudod, hogy a vakond lett az év emlőse. A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdette meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.

Ha mégis nem kívánatos vendég a vakond

A vakondtúrások nem csak esztétikailag nem kívánatosak. A vakond ugyanis munkája során tövestől kiforgatja a növényeket a talajból.  Mivel hazánkban 1901-óta védettséget élvez, így a vakond irtása TILOS! Egyetlen alternatíva a vakond távoltartása.

vakondtúrás

A hobbikertészek többé-kevésbé bevált módszerei

  • Vakond járta helyre tűzz le egy karót, húzz rá egy konzervdobozt (sörös dobozt), a szél keltette csörömpölés távol tartja a vakondot.
  • Tarts macskát!
  • A gazdaboltba végy vakond csapdát, az elkapott anyaszomorítót vidd el jó messzire!
  • Használj vakondhálót! Az internet tele van erre vonatkozó ajánlatokkal és felhasználási javaslatokkal.
  • Vásárolj Horto Bio Ricinus darával kevert szerves trágya pelletet. Alkalmazd!
  • Hass a vakond szaglószervére, tégy a járatába zúzott fokhagymát, őrölt borsot vagy kávézaccot. Miután a vakond ezek illatát nem kedveli, valószínűleg odébbáll.

Ismerj meg néhány vakond riasztó növényt!

Ezeknél humánusabb megoldás a vakondűző növények használata, amelyek az orruknál fogva vezetik a vakondokat más égtájakra.

gyalogbodza

Egyes megfigyelések szerint a gyalogbodza levelek kellemetlen illata távol tartja a legyeket, riasztja az egereket, és a vakondokat is. Vakond riasztónak úgy ajánlja egynéhány szakirodalom, hogy a vakondtúrásba dugjunk egy-két hajtást, vagy levélcsomót. A bodza nagyon jól szaporodik zölddugványozással is, és lehet, hogy ha magára hagyjuk a vakondriasztó hajtásokat, szép bodzabokraink lesznek. Az egérriasztás bodzával feltehetően hibás megfigyelés, mert ha igaz lenne, akkor a füvesített sorközű feketebodza ültetvényekben -például Ausztriában- a mezei pocok nem okozna jelentős kárt.

sárfű

A vakondűző kutyatej, más néven sárfű ( Euphorbia lathyris) egyik fontos tulajdonsága, hogy a vakondok nem szeretik a gyökerében is termelődő tejnedv petróleumhoz hasonló illatát, ezért a vakond ásás közben, ha megsérti a gyökerét, elmenekül. Ültessünk a veteményesbe néhány példányt. De csak akkor működik a vakond riasztás, ha a vakond megsérti a gyökeret! A növény mérgező, gyerekes kertbe nem ajánlott.

csillaghagyma

Csillaghagyma – Tulbaghia violacea : A növény gyökerének illata elűzi a rágcsálókat, például vakond, pocok.

császárkorona

Hasonló hatású a gyönyörű császárkorona (Fritillaria imperialis), melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat. Azonban ezt az illatot is megszokhatja egy idő után.

kerti laboda

A Kerti labodának legalább olyan értékes az ásványi anyag készlete, mint a spenóté, a C-vitamin tartalma viszont a háromszorosa, nem csoda, hogy már a középkorban is főzeléknövényként tartották számon. A másik nagyon fontos tulajdonsága hogy mindenféle hókuszpókusz nélkül elűzi a vakondokat. (?) 2.5 m-re is megnő, már ha hagyjuk. A spenóttal ellentétben nyár végéig szedhető.

Hat vagy hatástalan a napelemes vakondriasztó?

A napelemes vakondriasztó működésének alapja, hogy a készülék által bizonyos időközönként kibocsájtott, emberi érzékelésen túli, nem hallható tartományba eső frekvenciájú hang, máshogy fogalmazva általunk nem érzékelhető zajt kelt, amely zavarja, irritálja a vakondokat. Használata egyszerű, működése környezetbarát.

A hang a talajban terjed, de jó, ha tudod, hogy agyagos vagy homokos, túl száraz vagy túl vizes, köves  talajban rosszul terjed. Tehát előbb ismerd meg a talajod, mert az eszköz vályogos, morzsalékos szerkezetű, kellően nedves (de nem tocsogós!) talajban hatékony. Kísérletezz! Helyezd a vakondtúrás közelébe, hetenként változtasd a helyét. Ez egy olyan játék, ahol próbálod elhajtani a kertedből a vakondot, folyamatosan kergeted a vakondot egyik helyről a másikra, míg el nem űzöd. De figyelem! Visszatérhet. Ezt az eszközt egyéb vakondriasztó módszerekkel kombinálva ajánlott alkalmazni.

Figyelem! Csak bizonyos területek vakondmentesítésére használható, hiszen a vakondot elűzi, de csak 20-30 méterrel arébb! Ezért ajánlott több vakondriasztót elhelyezni a kertben, mert egy darabbal nem sokra megy az ember.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa