Csillapítsd tél végi zöldségéhséged a kertedből

Hagyományosan tél végétől nyár elejéig szervezetünk éhezi a friss zöldségeket. Tél végére kifogynak a eltett, elvermelt, lefagyasztott kerti zöldségek. A régi zöldségek elfogynak, és újak még nem állnak rendelkezésre.

Charles Dowding Grow “Winter Vegetables” (téli zöldségek) című könyvében ezt az időszakot nagyon találóan a tél sötét oldalának hívja. A kertben ilyenkor nem terem semmi, persze van még néhány ványadt póréhagyma, esetleg üvegházi saláta. Ez minden. De biztos, hogy így van? Nem! Először is elmehetsz a boltba, és jól bevásárolhatsz mindenféléből. Ha azonban saját, friss zöldségre vágysz, akkor is van pár évelő zöldség, amely évekig megmarad, minimális gondozást igényel, mégis kielégítheti a tél végi friss zöldségigényeket. Íme néhány példa:

Rebarbara

A rebarbara ultra-megbízható tavaszi zöldség lehet. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag levélnyelét fogyasztjuk. Zsenge leveleit is fogyaszthatjuk. A zsenge hajtások több hónapig gyűjthetők, mielőtt a levélnyelek szívóssá válnak és megkeserednek. A rebarbara relatíve igénytelen, talajban nem válogat, és félárnyékban is szépen fejlődik. Tél végén érett, esetleg csirketrágyával gazdagított komposztot hordhatunk köré, nem takarva a tövet (!), ezzel ösztönözve a hajtásképződés. Őszi tőosztással szaporíthatjuk. Miután a rebarbara hidegtűrő, igen korán hajtani kezd. Takaratlanul, szabadföldben, március vége felé már kihajt. A telepítést követő második évben szedhetjük először.

rebarbara

Spárga

A virtuózuk próbálkozzanak spárgával. A spárgamag csírázási ideje hosszú, de miután hidegtűrő, már kora tavasszal vethető. Télen takarjuk be a töveket komposzt vagy trágya takaróval, amit a spárga tavasszal fog meghálálni. Egyesek szerint az Alien korai fejlődési stádiumára hasonlító „sípjait” tavasszal szedhetjük. A spárga 3 év múlva szüretelhető először. Ha jól megeredt hajtásai, a „sípok”, 6-8 héten át szedhetők. Akár egy cserépben is nevelhetjük, ehhez egy 35-40 cm széles cserép vagy edény a legmegfelelőbb. Jó szerkezetű talaj, és napos hely szükséges termesztéséhez.

spárga

Tengerparti tátorján

Telepíts tengerparti tátorjánt. Márciusban vesd el, és a következő évben fogyaszthatod. Úgy tartsd, mint a pasztinákot vagy a petrezselymet. Laza talajba, napos helyre való. Nyáron virágai remek méhlegelők. Ha vödröt borítasz rá, sikerrel halványíthatod. A halványítást a szedés előtt 2-3 héttel kezdheted. Az elszíntelenített hajtás mogyoró ízű. Halványítás nélkül zsenge levelei májusban fogyaszthatók. Az etioált hajtások elkészítése a spárgához, mángoldhoz hasonlóan történhet, leveléből főzeléket, salátákat készíthetsz.

Spenót

Vajon tényleg igaz, hogy a paraj paréjt jelent, és semmi köze nincs a spenóthoz? Kutakodj utána! Aki korai spenótra vágyik, már szeptemberben elvetette. Az őszi vetésű spenót takarva sikerrel áttelel. Fóliaborítással igen hamar juthatunk friss, zöld leveleihez. Tavasszal már február végén vethetjük.  Illetve szakaszosan vethetjük, hogy folyamatosan fogyaszthassuk. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta.

spenót

Fekete gyökér

A feketegyökér igénytelen, jól tűri a szélsőséges időjárást, így a fagyot is. Kétévesként augusztus végétől szeptember végéig vethető. Ha kora tavasszal szalmával, avarral takarjuk, hamarosan fogyaszthatjuk friss, halványított, 10 cm-es hajtásait! Nyersen salátakeverékben, párolva fogyasztható. Október végén szedd fel, ha a gyökerét akarod fogyasztani.

Fűszernövények

Ne feledd, hogy sok örökzöld, évelő fűszernövény is fogyasztható, ilyenek a kakukkfű, a sikerrel áttelelt rozmaring. Ehhez jöhet még a télire bementett metélőhagyma tő, amit ablakban hajtathatunk. A legyengült töveket később kiültethetjük a kertbe.

Ez persze csak néhány példa, amin bemutattuk, hogy a kert akár egész évben el tud látni friss zöldségekkel.

korai konyhakert Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!