Az Y generáció és a növényszeretet

Annyi mindent hallani az 1980 és 1994 között született milleniumi vagy Y generációról, jót és rosszat is. Jellemző rájuk, hogy több időt fordítanak a magánéletükre, nem köti őket a munkahelyi hűség, a digitális eszközöket használva bárhonnan és bármikor tudnak dolgozni. De vajon szeretik a növényeket?

A hobbikertész tanfolyamok szervezésében, és a tanfolyamok követésének több mint tíz éves tapasztalata alapján jutottunk az alábbi következtetésekre:

Y generáció kertészkedikHol helyezkedik el a kertészkedés az Y generáció szabadidős tevékenységének rangsorában

Ennek a generációnak az életében jelentős szerepe van a „szabadlevegős” tevékenységeknek: sport, kirándulás, horgászat, kertészkedés. Bár az életkor emelkedésével párhuzamosan növekszik a kertészkedésben résztvevők aránya, és kertészkedés azon kevés számú tevékenység közé tartozik, ahol az idősebb korosztályok „leelőzik” a fiatalabb nemzedékeket, de már  2010- ben is az Y generáció tagjai közül minden második tevékenykedett a kertben hetente legalább egyszer.  Manapság az Y generáció alternatív munkavállalói szívesen választják a kertészetet, napi fizikai aktivitásként pedig valamivel több mint 40%-uk választja a kertészkedést. 2020-ra a millenniumi és az azt követő generációk olyannyira lelkesednek a zöld növények iránt, hogy a kertészetek és növényboltok már az ő  ízlésükhöz igazodva az általuk legnépszerűbb növényeket kezdték el tömegesen árulni.

Az Y generáció és a szobanövény őrület

A veterán, háború utáni, nálunk Ratkó-generációt, másutt baby boom-nak titulált nemzedéket túlszárnyalva különösen vonzódnak a növényekhez, amelyeknek gazdájaként már szinte a házikedvencek szintjére vagy rangban a fölé emelték a szobanövényeket. Nem mehetünk el amellett, hogy ez összefüggésben állhat a szingliség térhódításával, így többen váltak gyerek- helyett növénybabusgató szülőkké, míg a veterán nemzedék esetében a növényszeretet inkább a békevágy kifejezőjének tekinthető.

hidrokutúrás salátanevelés

hidrokutúrás salátanevelés

Y generáció és a konyhakert

Ami az élelmi növényeket illeti, az Y generáció egészség iránti elköteleződésükben, a környezetvédő attitűdben, és modern technikák iránti vonzódásukban keresendő, hogy lelkes konyhakert rajongók. Nyitottak a régi-új technikák alkalmazására, ilyenek a hidropónia, a biokertészkedés, magukévá tesznek olyan hagyományos módszereket, mint a komposztálás, esővízgyűjtés, a no till (szántást/ásást nélkülöző) technológia alkalmazása,  a tájfajták, heirloom fajták előnyben részesítése.

kertészkedés balkonon

Sokan vannak, akik a lakásban, konyhaablakban, balkonon kertészkednek, kedvelik a vertikális megoldásokat, mint a növényfalak, a konténer kertészkedést, amelyek segítségével a nagyvárosban élők is zöld környezetet tudnak kialakíthatnak ki maguk körül.

Az Y generáció díszkertje

A kertészkedés számukra egyszerre személyes, interaktív és pihentető. A pihenő- és díszkertek vonatkozásában vonzódnak a természetességhez, szívesen használják a környezetükben vadon előforduló fajtákat, inkább elutasítják a formális kerteket, a katonásra nyírt sövényt, a nagy nyírt gyepfelületet, az egynyári beültetéseket egyaránt. Előnyben részesítik a kevés ráfordítást igénylő, ellenálló, multifunkcionális, díszítő és fogyasztható fajtákat. Szeretik a kert kerti grillező helyeket, kerti szobákat.

A vidéken újrakezdők kedvencei a falusi kertek, szívesen tartanak szárnyasokat, tudják, hogy a sikeres konyhakert és a csirketartás kéz a kézben járnak. Cikk ajánlat:Csirkék a kertben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!