Falusi kert rusztikus környezetben

A falusi kert kialakításának akkor van létjogosultsága, ha a lakókörnyezet egésze rusztikus. A falusi kerthez falusi, falusias ház, (részben) falusi jellegű életmód is kapcsolódik.

falusi porta

Hollókői porta

A hagyományos falusi és kisvárosi ház telkének beépítéséhez és használatához szervesen hozzátartoznak a gazdasági funkciók. A porta fontos tartozéka, szinte a lelke az udvar, és sokszor a kert is. Hagyományosan a ház és az esetleges melléképületek az udvar mellé, a telek oldalhatárára épülnek, a lakóépület melletti udvart az utca felé többnyire zárt kerítés és kapu határolja.

A tulajdonképpeni parasztkert csak az utca felé néz, és így területe többnyire kicsiny is. A parasztkert idilli hangulatú: A házat fehérre mázolt fakerítés veheti körül, és a ház körül élénk színű virágok nyílnak, inkább “érzés” szerint elvegyítve, mint kiszámított csoportokra osztva. A ház elé, középre kerülhet egy rózsaágy. Általában elmondhatjuk, hogy fontos szerep jut az évelőágyaknak, amelyekbe hagyományos növényfajok kerülhetnek: lángvirágok, kerti violák, szarkalábak, továbbá alacsony növekedésű félcserjék, például zsálya, rozmaring és ruta.

hátsó udvar

Torockói hátsó udvar

A kerítés lécei közül is virágok kandikálnak ki. Egy-egy terebélyes almafa, hárs vagy gesztenye árnyékában jól esik a ház végében elüldögélni, s virágzás idején elhallgatni a méhek zümmögését. Megjelenhetnek a falusi ház kellékei is: a kút, a falakra aggatott paprika. Néhány régi tárgy vagy bontott tégla bensőségesebbé, belakottabbá varázsolja a portál hangulatát. Sosem lesz idejétmúlt a téglával burkolt tornác, használjunk akár új, akár bontott, fagyálló téglát.

Ma is sláger a tűzpiros paraszt muskátli. Szépen díszlik fahordókban, taligában, vagy egyszerű agyagcserépben is. Jól mutat fehérre meszelt házfal közelében, kitárt zsalugáter alatt, az ablakban, barnára festett faládában.

muskáltis tornác

Hollókői muskáltis tornác

A vidéki kert eredeti, környezetbe illő karakterének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, miközben olyan ökológiai életteret hozunk létre, amely a rovarokat és a madarakat is megtelepedésre csábítja.

A cserjék minden kert szürke eminenciásai. Remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például jótékonyan eltakarják a sufnit. A falusi kertek cserjéi zömmel igénytelenek, mégis mutatós virágaikkal, termésükkel, vagy éppen örökzöld leveleikkel emelik a kert szépségét. A bokrok a táj természetes ökológiájába illeszkednek. Azokat hagyjuk meg, vagy ültessünk, amelyek amúgy is jellemzőek a tájra. Házunk bejáratához, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, japánbirs. Zárhatjuk kertünk végét orgonabokrokkal. De nincs parasztudvar bodza vagy éppen levendula nélkül sem.

További információk: Rusztikus kerti ötletekRusztikus virágoskert

A fotók Hollókőn készültek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra