Krosszandra

Ez a melegkedvelő trópusi növény mindenkinek az otthonát ragyogóvá varázsolja a nyári hónapokban. A krosszandra a mi éghajlatunkon, dézsás, cserepes növényként tartható. Gondozása egyszerű. A trópusi Indiában a hagyományos népgyógyászat egyik kedvelt növénye. A virágpiacokon díszítésre szánt virágait árulják.

Krosszandra bemutatása

A medvekörömfélék ( Acanthaceae családba, Acanthoideae alcsalád) családjába tartozó tölcséres krosszandra (Crossandra infundibuliformis) Indiában és Sri Lankán honos félcserje. A rovarok előszeretettel látogatják. Kedvelt dísznövény. Dél-Indiában Kanakambaram néven „fut”, és a virágpiacon kosárszám kaphatók virágai, amelyekből virágfüzér, girland, hajdísz készül minden mennyiségben, minden eseményre. A füzérek illatosak maradnak megszárítva is. Bár ez fajtától függ. A hindu templomokból elmaradhatatlan, megtalálhatók a templomkertekben, virágaik az oltárokat díszítik.

krosszandra templomi virágdekoráció

Krosszandra, lótusz, jázmin, krizantém templomi virágdekoráció.

A növény lándzsás, hullámos szélű, rövid nyelű levelei 6-12 cm hosszúak. A vörös-narancssárga, lazacszínű színű virágok dús fürtökben nyílnak. Nálunk, szobanövényként, áprilistól szeptemberig szinte folyamatosan virágzik. A zöld fellevelek tetőcserépszerűen átfedik egymást együtt tartva a virágokat, amelyek vonzó, kompakt színegyüttest alkotnak. A 2 cm hosszú csöves virágok sziromlevele és csészelevele ötcimpájú, átmérője 2,5-3 cm. Sok kertészeti fajta virágszíne narancssárga, vörös, sárga és rózsaszínű. A virágszín éles kontrasztot a sötétzöld levelekkel.

Miután meleg, párás környezetből származik nem hidegtűrő. A mikroklímánkon csak szobanövényként vagy konténernövényként jöhet szóba.

Krosszandra gyógyhatásai

Az alapfajt az indiai népgyógyászat régóta használja. Különösen sebgyógyító, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása jelentős, mindezeket levél- és virágkivonatokkal végzett tudományos kutatások is alátámasztják. A kutatók a szintetikus antibiotikumok kiváltására javasolják. Hatóanyagai: flavonoidok, szaponinok, terpenoidok, szívglikozidok redukált cukrok.

tölcséres krosszandra

Krosszandra gondozása

Ma már nálunk is egyre divatosabb szobanövény, amely minden nagyobb kertészeti árudában megtalálható. Világos helyen tartsuk, de ne tűző napon. Ültessük jó minőségű, trópusi növényeknek való, A típusú virágföldbe. Talaját mindig tartsuk nedvesen, sose hagyjuk kiszáradni, de ne is iszapojuk szét. Miután a párás környezetet szereti, leveleit vízzel permetezzük. Nyáron is elég havonta tápoldatozni komplex virágtáppal. Atkák, üvegházi molylepkék megtámadhatják, de nem igazán érzékeny a kártevőkre.  Kompakt megjelenésűvé nevelhetjük, ha a hajtásait visszacsípjük időnként. Főleg tavasszal védekezzünk így a felnyurgulás ellen. Az elnyílt virágok eltávolításával további, bőséges virágzásra ösztönözhetjük a növényt.

Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Teleltetése viszonylag egyszerű. Ősszel az öntözést fogjuk vissza, de csak annyira, hogy a földje ki ne száradjon. Viszont meleg fűtött szobában figyeljünk oda a párásításra, amit a levelek permetezésével és a cserepe kavicsos tálcára állításával érhetünk el. A tálcát mindig töltsük föl vízzel, de úgy, hogy a cserép alja ne érjen bele.

krosszandra szobanövény

Krosszandra szobanövény

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

kiskert-díszker előadás sorozat