A kert a lélek tükre

A kert összeköt a természettel, az anyafölddel. Éberen tartja érzékeinket, felhívja figyelmünket az évszakok változására, életet lehel az élettelenbe, helyszínt biztosít a visszavonult meditálásra, fenséget kölcsönöz a mindennapoknak, békét és szépséget sugároz.

A kert a lélek tükre is. Kertünkre vetítjük ki érzéseinket. Talán a mondás így is igaz: mutasd meg kertedet, és megmondom ki vagy. A műanyag, a beton, az aszfalt birodalmában különös jelentőséggel bír a kert, szépséget és harmóniát hozva életünkbe.

bagolyszem, trombitafolyondár, petúniak

bagolyszem, trombitafolyondár, petúniak
Fotó: Gabeli Theresia
Kiskert rajongó

Lélekemelő a park, a kert, de kis hátsó udvar, egy erkély, egy apró balkon, vagy az ablakpárkány is. Hét dolog harmóniáját kell megteremteni, ezek pedig a föld, az ég, a kövek, a víz, az épületek, az utak, a növények. Cikk ajánló: Virágláda ablakba; Kő, cserép, tégla

A régi kínai kertek filozófus-kertek, telítve jelekkel, metaforákkal és szimbólumokkal, De ez nemcsak a régi kínai kertekről, hanem minden kertről elmondható. Csak észre kell venni és meg kell keresni őket.

A víz a kertben az anyaméh védelmét idézi, a tengert, ahonnan elindult az élet. A kikötő a teraszunk, a ház bejárata, innen szemlélhetjük az időjárást, a napszakokat. A lugas nem más, mint barlang, puha fészek, véd az esőtől, a széltől, a perzselő naptól. Óvnak, védenek a bokrokkal, fákkal szegélyezett kerti terek. A kert rejtett szegletei felkeltik kíváncsiságunkat, előhívja felfedező énünket, megmozgatja fantáziánkat és felfrissíti gondolatainkat.

Az emeleti erkélyre beköszönő lombok a madarak távlatát hozza elénk. Közel hozza az ismeretlent. Ha mindez még kilátással is párosul, a csúcsot meghódító hegymászó helyében érezhetjük magunkat, ahonnan szabadon szárnyalhatnak gondolataink. Emeleti erkély híján építsünk kilátót kertünk legmagasabb pontjára. A függetlenség, a szabadság és az elkülönülés érzetét kelti a szigetszerűen kiképzett füves vagy kövezett terület, ahová kihelyezhetünk egy napágyat, esetleg asztalt, székekkel. Cikk ajánló:Francia ablak, francia erkély; Balkonkertészkedés

kertrészlet Yuccaval

kertrészlet Yuccaval, Fotó: Mészáros Márta Kiskert rajongó

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa