Francia ablak, francia erkély

Sok régi és új városi ház, lakás rendelkezik francia ablakkal. Ha a lakótérnek csak ez az egyetlen kapcsolata a természettel, akkor különösen fontos, hogy növények odatelepítésével fokozzuk a természet felé történő kitárulkozás érzetét.

francia ablak, Parizs

Filozófia

Ha emeletes házban lakunk, ha nem, szeretnénk a lakásunkba invitálni a természet egy darabját. A szobanövények ugyan sokat segítenek, de a természet szabadsága iránti vágyunkat leginkább a természet felé történő kitárulkozás pótolja. A külvilág becserkészésére talán a legegyszerűbb mód egy olyan ablak vagy üvegezett ajtó kialakítása, amely megnyílik egészen a padlóig. Ezt franciaablaknak hívják. Manapság újra divatba jött. Ha néhány arasznyi kilépő is társul hozzájuk, franciaerkélyt kapunk.

Mit tud a francia erkély

A francia ablak, -erkély nem csupán szellőztetésre használható, vagy arra, hogy – szerencsés esetben -, teljes mivoltunkban szemrevételezzük az előttünk elterülő parkot, hanem növényeket is tarthatunk itt.
Ha családi házunk földszintjén található az ablak, akár az ablakon át is kiruccanhatunk kertünkbe.
Az emeleten, ha szerencsénk van, esetleg a fák lombja beinteget az ablakon.

De gyakran ezek egyike sem történik meg. Sokszor a francia ablak, – erkély a társasházi lakásokra jellemző, és az ilyen, leggyakrabban emeleti ablakok nem ritkán a forgalmas utcára nyílnak. Mégis van lehetőségünk arra, hogy némi zöldet csempésszünk környezetébe. És ezt most is megtehetjük!

Ez azért is fontos, mert a szennyezett levegő elleni védekezés egyik legfontosabb módja, ha növényekkel rakjuk körbe a padlóig nyitott ablakot, a városi élettér miniatűr darabját. Az ablak köré, a lakótérben tarthatjuk fényigényes szobanövényeinket, kívülről pedig virágládát rögzíthetünk hozzá.
A növények kiválasztását befolyásolja a hely tájolása. Hasonlóképpen helyezhetjük el növényeket, mint az ablakpárkányra szerelt virágládákban.

növényes francia ablak, erkély, Párizs
A mini erkély remek hely a szobanövények nyaraltatására. Jól látható, milyen leleményesen kitelepíthetők a növények. A szűk hely jól kihasználható, ha a cserepeket a rácsozathoz erősített tartókba állítjuk, nem megfeledkezve a biztonságos tárolásról. Az erkély, ablak köré szerelt rácsra támaszkodó futórózsa, borostyán, repkény a keretet is megnöveli.

muskátlis francia ablak, Párizs

Ha fűszernövényekkel, begóniával ültetjük be a virágládát, kellemes illatú lesz a lakásunk is. Ne feledjük, hogy a friss zöldfűszereknek is gyógyító hatásuk van, emellett a zöldfűszerek és a gyógynövények illatukkal is igen jó hatással vannak az emberre. Azonban szennyezett területen, lásd belváros, a termesztett növényeket semmiképpen se fogyasszuk, elégedjünk meg a növények illatával. Ültessünk például rozmaringot, bazsalikomot, citromos kakukkfüvet vagy tarka levelű zsályát.

Ősszel hagymás növényeket – törpe tulipánokat, nárciszokat, krókuszokat, fürtös gyöngyikét – ültessünk a ládákba, cserepekbe. Tavaszi viráguk igazi meglepetés lesz. Ha ősszel is virágos környezetre vágyunk, az új, nagyvirágú, sokszínű árvácska fajták őszi ültetését követően egészen a májusi melegekig gyönyörködhetünk virágaikban.

Tipp – napos helyre

petúnia – szuper hibrid, vörös
sétány rózsa- vörös
télizöld meténg – zöld-fehér variegát levelű
variegát levelű dracéna.

A láda középső harmadát ültessük be petúniával. Mögé a sétányrózsát. Előre végig a meténget, leghátulra pedig a dracénát. Ha befejeztük, igyunk meg egy pohár sört, és gyönyörködjünk alkotásunkban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa