Levelek gyógyteának

Nyáron gyűjthetsz gyógyteának leveleket áfonyáról, fekete ribiszkéről, málnáról, szamócáról és szederről. Gyümölcstermő növényeink gyógyítási céllal használt levelei hivatalos megfogalmazásban a kultúrnövények (jelen esetben gyümölcsök) drognak (gyógyhatású szárított növényi rész)  használt melléktermékei.

Fekete ribiszke

A fekete ribiszke levelet a népgyógyászat vizelethajtóként és vérnyomáscsökkentőként használja. A levél eddig ismert aktív hatóanyagai flavonoidok, amelyek virágzáskor és termésképződés idején fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben. A levél és a levélrügy illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát, fő komponense egy butánvegyület. Állatkísérletek bizonyítják a levél alkoholos kivonatának gyulladás gátló és vizes kivonatának vérnyomás csökkentő hatását. Megállapították, hogy a levélből készült tea sikerrel használható a reumás tünetek enyhítésére, enyhe hipertenzióra illetve vízhajtásra.

fekete ribiszke levele

Áfonya

Évszázadok óta a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére használták az áfonya levelét. Állatkísérletek bebizonyították vérzsír csökkentő hatását. Szintén állatkísérletek bizonyították, hogy alkoholos kivonata csökkenti a vércukorszintet. Az áfonyalevél hatóanyagai katekinek, cserzőanyagok, flavonoidok.

áfonya levelek

Málna levél

A népgyógyászat málna levelének teájával többek közt meghűlést, rákot, vérszegénységet, hasmenést gyógyítottak. Alkalmazzák cukorbetegség, vese és hólyagbántalmak ellenszereként. Izzasztó hatása is van. Teáját külsőleg gargarizálásra, szájüreg és toroknyálkahártya-gyulladások kezelésére alkalmazzák. Külsőleg visszér gyulladás csökkentésére használható borogatásként. A levelekből készült teáról azt tartják, hogy a terhesség időszakában fogyasztva biztosítja komplikációmentes, könnyű szülés. Kísérleti eredmények azonban eddig még nem támasztották alá ezt a hatását, sőt bizonyos kimondottan veszélyes lehet, de annyi bizonyos, hogy görcsoldó hatása miatt jótékony lehet enyhe menstruációs panaszok esetén. A málnalevél gazdag cserzőanyagokban. A málna leveleiből készült tea kimondottan zamatos, ízletes élvezeti teaként is megállja a helyét.

szamóca levelek

Szamóca

A szamóca leveleit emésztési problémák, keringési problémák, húgyúti rendellenességek kezelésére használja a népgyógyászat. Bebizonyították gyulladáscsökkentő hatását. A növény levele cserzőanyagokat, illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat tartalmaz. Hatóanyag tartalma virágzáskor a legmagasabb.

szamócalevél

Szederlevél

Akárcsak a szamóca és a málna levele, a fiatal szeder levele is gyógyhatású. A szederina (hamvas szeder) leveléből főzött teát a népi gyógyászatban izzasztóként, hashajtóként, valamint izzasztóul alkalmazták. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják. Kizárólag enyhe, kezdeti cukorbetegség esetén javallt! Továbbá köhögéscsillapító és székfogó hatása is ismert. szederlevél teája. Külsőleg visszér gyulladás csökkentésére használható borogatásként. Fő hatóanyagai cseranyag, növényi savak, flavon származékok. Illatos teájáért régóta gyűjtik. A múlt század első felében teapótlónak gyűjtötték a szederlevelet. Szárítás után Planta tea néven került az üzletekbe. Különösen a hamvas szeder, valamint a fekete szeder szolgáltat jó tealevél alapanyagot.

szederlevél

Levélgyűjtés és teakészítés

A leveleket rövid nyélrésszel, teljesen kifejlett állapotban gyűjtsd. A gyűjtésre megfelelő időszak általában júniustól augusztusig terjed. A leveleket jól szellőző helyen, kiteregetve, sötétben szárítsd. 5-6 kg friss levélből lesz 1 kg szárított levél.

Frissen fogyasztva két marék levelet forralj össze gyenge lángon tíz percig 4 dl vízzel, szűrjük le ,hagyd állni 8-10 percig, majd szűrd le. Szárított állapotban egy-két teáskanálnyi szárított levelet forrázz le 2,5 dl forró vízzel, hagyd állni 8-10 percig, majd szűrd le. A teát legjobb natúr fogyasztani, de, ha nagyon édesszájú vagy, ízesítsd mézzel.

szárított áfonyalevelek

Szárított áfonyalevelek

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*