Megfelelő körülmények híján inkább vegyél, mint ültess áfonyát!

Az interneten sok helyen buzdítanak az áfonyatermesztésre. Szakembereink szerint azonban Magyarország éghajlata, talajviszonyai nem kedvezőek az áfonyatermesztés számára, ezért sok hobbikertész áfonyatermesztési kísérlete kudarcba fullad. Megfelelő körülmények híján inkább vedd, és edd, mint ültesd.

fekete áfonya

Fekete áfonya

Az áfonya iránti kereslet világszerte nő

Az amerikai kontinensről származik a világ áfonyatermésének több mint háromnegyede. Európában Spanyolország, Németország és Lengyelország a listavezető. A hektáronkénti termésmennyiség tekintetében Hollandia áll az élen, míg a termőterülete nagyságát tekintve Lengyelország. A termesztett fajok mindegyike a szerves anyagban gazdag, savanyú talajt kedveli.  Észak-Amerikában és Európában leginkább a magasabb termetű fürtös áfonya (Vaccinum corymbosium) fajt termesztik. Hazai piacon az áfonya termését gyakran a könnyebben termeszthető, és nem utolsó sorban olcsóbb fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) gyümölcsével helyettesítik.

Ismerd meg az áfonyát!

A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) 20-50 cm magas cserje. Sekélyen gyökerezik. Zöld, szögletes ágain fejlődnek tojásdad levelei. A fekete áfonya levele teakeverékek alkotórésze, teáját (2 evőkanál szárított levél 2 dl víz) főleg cukorbetegek folyadékpótlására használják. Rózsaszínnel futtatottan zöldes piros virágaiból fejlődnek ki azok a 6-10 cm átmérőjű sokmagvú álbogyó, amelyek magas antioxidáns tartalmuk mellett köztudottan érfal erősítő hatásúak, illetve bélhurut ellen is hatásos.

Vaccinium myrtillus viraga

Vaccinium myrtillus virága.

A Kárpátokban fenyveseiben, mészkerülő bükkösökben, gyertyános tölgyeseiben gyakori. Az erdélyi Hargita például ontja a fekete áfonyát, amely július végén már bőséggel megjelenik a piacokon is. Hazánkban főleg Győr-Sopron- és Vasmegye hegyeiben fordul elő, ahol a klíma és a talajviszonyok is kedvezőek számára.

Szabó László Gy. GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig könyvében ez áll: Hatóanyagai: levélben 0,8-6,7% catechin-cserzőanyag, catechin, epicatechin, gallocatechin, proanthocyanidin, flavonoidok, iridoid, fenilkarbonsav (klorogénsav), kinolizidin myrtin, epimyrtin, hidrokinon és arbutin, kb. 1 mg% króm. Termésben kb. 10% catechin-cserzőanyag, dimer epicatechin- és catechin-proanthocyanidinek, delphinidin, malvidin, cyanidin antocyanosid glikozidjai, flavonoid glikozidok (pl. astragalin), fenolkarbonsavak, iridoid, invert cukor, pektin.

A fekete áfonya rokona a vörös áfonya (V. vitis-edaea) igazi hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek, havasi és alhavasi rétek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. Levelei bőrneműek. Védett faj. Szintén védett faj hazánkban a 10–15 cm magas tőzegáfonya (V. macrocarpon). Örökzöld levelei aprók, sárgán foltos, rubinvörös gyümölcsei a vörös áfonyáénál nagyobbak, a gyümölcshús világosabb. Leginkább a patikák és a drogériák polcain találkozhatsz velük, ahol feldolgozott leveleiket (kapszulák) húgyúti fertőzések kezelésére ajánlják. A levelekből készült teával reumás tüneteket kezelnek.

Vaccinium macrocarpon

Vaccinium macrocarpon

Az áfonyalevél teák nem fogyaszthatók hosszan!

Ha mégis áfonya termesztésre adnád a fejed…

Gondosan válaszd ki az ültetésre szánt konténeres csemetét!

Olyan 2 éves csemetét válassz, amelynek 3-4 oldalelágazása van, és a főhajtás kb. 30 cm hosszan elfásodott. Inkább tavasszal ültesd, március elejétől április közepéig. Választásnál ellenőrizd az ültetőközeget is, csak kellően, de nem tocsogósan nedves talajút válassz.

Ismerd meg az áfonya környezeti igényeit és gondozását!

Mészmentes, üde, vályogos kötöttségű talajon, mérsékelt atlanti klímán, fejlődik kielégítően. Sem a kötött sem a homokos talaj nem jó számára. A napot szereti, de a tűző napot nem. A talaj pH értéke nem lehet magasabb 5,5-nél. Bár sokan próbálkoznak meszes talajuk cserével, az nem időtálló megoldás! És ezzel még nincs vége a termesztő megpróbáltatásainak. Csak az fogjon a termesztésébe, aki a nyári öntözést biztosítani tudja. Sóérzékeny. A magas sótartalmú kemény víz is visszaveti fejlődését illetve akár a kipusztulásához is vezethet. Páraigényes, ezért nyáron félárnyékos, szélvédett helyet igényel. A pangóvizet nem viseli. Nitrogén igényes, főleg a lassan felszabaduló karbamid műtrágyával lehet próbálkozni annak, aki műtrágyát használ. Az elmondottakból kiviláglik, hogy házikerti körülmények között áfonyát legsikeresebben konténerben nevelhetsz.

Zöld vagy fás dugványozással szaporítható.

Az áfonya kéthasznú növény, díszítőértékéről se feledkezz meg. Tavasszal krémszínű virágaival, később kékes árnyalatú termésével, majd őszi vöröses levélzetével szépíti a környezetet.

Vaccinium vitis-edaea

Áfonya faj és fajtaajánlat

A termés akkor bőséges, ha több fajtát nevelünk együtt.

Kísérletezhetsz fekete áfonyával.

A fürtös áfonya népszerű fajtái: A betegségekkel szemben igen ellenálló V. corymbosum ‘Bluecrop’ (220 cm), a könnyen szüretelhető, az időjárási szélsőségeket jól viselő V. corymbosum ‘Blueray’ (160 cm), a V. corymbosum ‘Bluejay‘ (100-150 cm) a legnépszerűbb magas bokrú fajták. 

Alacsonyabb termetű a mintegy 100 cm-re megnövő V. corymbosum ‘Top Hat’. őszi lombszíne narancssárga. Elviseli a konténerben nevelést. Konténerben sikerrel termeszthető a szupertörpe, különleges levélalakú V. corymbosum ‘Jelly Bean’ fajta is. Kompakt megjelenésű, hidegtűrő. Nyáron a levélszélek megvörösödnek. A levelek hűvös klímán vörösre színeződnek. Nyár közepén jelennek meg az édeskés termések.

Beszerezhető  például a V. macrocarpon ‘Cranberry’ (15-30 cm) tőzegáfonya, vagy V. vitis-idaea ‘Lingonberry’ (50 cm) vörös áfonya.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa