Gyógy- és fűszernövények gyűjtése

A különböző gyógy- és fűszernövények gyűjtése hosszú évezredekre nyúlik vissza. Régen a növényeket leegyszerűsítve két csoportba sorolták. Azokra amelyek hasznot hoznak, és azokra, amelyek nem. Később a hasznos növényeket az ember termesztésbe vonta és hosszú nemesítő munka eredményeképpen még hasznosabbá tette őket maga számára. Vannak azonban olyan növények, amelyekre csak nagyon kis mennyiségben volt mindig is szükségünk, így a termesztésbevonásra nem volt szükség, hiszen mindig elegendő volt belőlük a természetben is. A legtöbb ezek közül a növények közül fűszer- vagy gyógynövény.

kosárba gyűjtött gyógynövények

A gyógynövények gyűjtése és felvásárlása még ma is legalább ötezer ember számára jelent kereseti lehetőséget hazánkban, saját használatra pedig jóval nagyobb nagyságrendben gyűjtik e növényeket.

A gyógynövények gyűjtéséhez azonban szükség van növényismeretre is. Nyilvánvalóan fel kell ismerni a begyűjtendő növényt úgy, hogy azt más fajokkal ne tévesszük össze, de ezen kívül még el kell sajátítanunk néhány ismeretet.

Mikor gyűjtsünk gyógynövényt?

A gyógy- és fűszernövényeket mindig akkor célszerű gyűjteni, amikor a legnagyobb a hatóanyag-tartalmuk. Ez növényenként változhat. Általában azt mondhatjuk, hogy ha a növény virágos részét gyűjtjük, akkor azt teljesen kinyílt állapotban szedjük. Általában a növényeknek a délelőtti órákban legnagyobb a hatóanyag-tartalma, de vigyázzunk arra, hogy a reggeli párától a növény ne legyen nedves, mert a későbbiekben így könnyen romlásnak indulhat. Figyeljünk arra, hogy a növényi rész ne legyen gombás betegségektől fertőzött és lehetőleg rovarrágástól is mentes legyen.

A gyógynövény mely részét gyűjtsük?

A gyűjtés előtt tájékozódjunk arról, mely növényi részre van szükségünk. A gyógy- és fűszernövények esetében leggyakrabban a leveleket (folium), vagy a virágos szárat (herba) hasznosítjuk. Sok esetben csak a növény virágát (flos) vagy termését (fructus) gyűjtük, de vannak olyanok is, amit a bibéjéért, kérgéért vagy rügyéért kereshetünk.

Hol gyűjtsünk gyógynövényt, és hol ne tegyük ezt?

Fontos tudnunk, hogy nemzeti parkokban és más természetvédelmi területen csak az illetékes hatóság beleegyezésével gyűjthetünk. A természetet a védett területeken kívül sem károsíthatjuk és lehetőleg csak olyan növényi részeket gyűjtsünk be, amelyeket a későbbiekben fel is fogunk használni. Ne gyűjtsünk védett növényeket!

Ne gyűjtsünk forgalmas utak mellett, szemétlerakók környékén és más olyan helyeken, ahol a növények káros elemeket tartalmazhatnak, mivel egyes növények kifejezetten hajlamosak nehézfémek felhalmozására (orbáncfű, csalán stb.). A mezőgazdasági területek közelében a gyógynövényekre lerakódó vagy felszívódó növényvédőszerek okozhatnak gondokat.

Gyógynövény gyűjtési információk a Gyógynövény Szövetség honlapján.

Gyógynövények tartósítása

A növények tartósítására nagyon sok módszer létezik. A húsos termésekből szörpöket, dzsemet készíthetünk, de a fűszer- és gyógynövényeknél leggyakrabban alkalmazott tartósítási mód a szárítás. A tiszta és ép hajtásokat, leveleket szétterítve meleg, száraz, pormentes helyen egy hét alatt megszáríthatjuk. A későbbiekben üvegekben vagy más jól záródó, a levegőt és a nedvességet át nem engedő edényekben, zacskókban tárolhatjuk őket.

levendula szárítása

Levendula szárítása Tihanyban. A fotó a levendulafesztiválon készült, amelyre kirándulást szerveztünk. Az aktuális programok itt olvashatók.

Cikk ajánlat: Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Gyógynövények felhasználása

A gyűjtéshez csak akkor érdemes hozzákezdeni, ha pontosan tudjuk, hogy mire és hogyan szeretnénk felhasználni az adott növényt.Tudnunk kell azt is, hogy az adott faj mely része és milyen állapotban szolgáltatja a drogot. A fűszernövények esetében ez természetesen könnyebb feladat, a gyógynövényeknél már egy kicsit nehezebb. Hiába olvassuk valahol, hogy a tavaszi hérics (Adonis vernalis) fokozza a szív működési energiáit, két okból sem szabad belevágnunk a gyűjtésébe. Egyrészt azért, mert Magyarországon védett. Másrészt azért, mert a begyűjtött virágos hajtása a változatos mennyiségben tartalmazza a hatóanyagát (szívglikozidokat), így fogyasztása komoly, életveszélyes tüneteket válthat ki. Ez növény tehát háziszerként nem használható!

A gyűjtés előtt mindig alaposan tanulmányozzuk a gyűjteni kívánt növényt!

Növényajánlat

Néhány gyógynövényről itt olvashatsz:

Kamilla, orvosi székfű (Matricaria recutita)

Leggyakrabban gyűjtött része a virágzata

Felhasználása: Légúti megbetegedésekkor inhalációra, emellett forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és emésztést serkentő hatású. Külsőleg szemborogatásra, fogínyerősítésre és sebek gyógyulásának felgyorsítására használható.

kamilla virágzat

Kis- és nagylevelű hárs (Tilia cordata, Tilia platyphyllos)

Leggyakrabban gyűjtött részük a viráguk.

Felhasználásuk: Meghűléses betegségeknél izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatása miatt alkalmazhatjuk. Enyhe nyugtató hatású, fokozza a szervezet nem fajlagos védekezőképességét.

hársfavirágzat

Csalán (Urtica dioica)

Leggyakrabban gyűjtött része a levele.

Felhasználása: Levele kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás (A-provitamin, K-vitamin stb.). Reumás megbetegedéseknél hatásos. A spenóthoz és a sóskához hasonlóan kiváló főzelék készíthető belőle. Biotermesztésben kivonatát gombás betegségek és rovarok elleni védekezésnél használják.

csalán

Gyepűrózsa (Rosa cannina)

Leggyakrabban gyűjtött része a csipkebogyó. A gyümölcs, azaz a csipkebogyó, más néven hecsedli, skarlátvörös, húsos áltermés. A gyümölcs igazi madárcsemege, ezáltal a magvak terjesztése is megoldott.

Felhasználása: Kiváló C- és P-vitamin forrás. Európában közkedvelt a belőle készült lekvár. Az erjesztésével előállított bor Svédországban és Oroszországban a legnépszerűbb. Az Angolok a héjától és magjától megfosztott gyümölcshúst többek közt cukorral felverve fogyasztják.

vadrózsa

Feketebodza (Sambucus nigra)

Leggyakrabban gyűjtött része a virága és a termése. Mire kell ügyelni a szedéskor: A termések között ne legyenek zöld szemek, illetve ezeket szedjük ki, mert azokban hányást és hasmenést okozó sambunigrin vegyület van.

Felhasználása: Virágából kitűnő szörp készíthető. Kiváló íze mellett nyugtató és vizelethajtó hatású. Friss terméséből lekvár készíthető, melyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként használhatunk. Enyhe hashajtó hatással is rendelkezik.

bodzatermés

Mezei cickafark (Achillea collina)

A cickafark nem csak a mező virága, gyógynövénye. Természetes, száraz, napos kertek kiváló díszítő növénye. Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása.

Felhasználása: Gyulladáscsökkentő hatása révén kiválóan alkalmas öblögetőszerként a száj nyálkahártyájának és a fogínybetegségek kezelésére. Gyomorfekélyben és étvágytalanságban szenvedőknek is ajánlható.

cickafark

Szurokfű (Origanum vulgare)

A szurokfű kertben, edényben is könnyen termeszthető. Virágos hajtása gyógyhatású. A mediterrán konyha kedvelt fűszernövénye. Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása.

Felhasználása: Amellett, hogy különböző ételek, halak, húsok kiváló fűszere, légúti és emésztőrendszeri hurutos betegségek esetén is használható. Kiegészítője lehet nyugtató teakeverékeknek és reumaellenes bedörzsölőknek is. Régen, mint népi festőnövényt sokfelé kedvelték.

szurokfű

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása.

Felhasználása: Kiváló fűszernövényünk, de görcsoldó, antibakteriális és köhögéscsillapító hatása miatt a gyógyászatban is használják. A kakukkfű az európai konyha jelentős kultúrnövénye. Különösen a francia konyha kedveli.

kerti kakukkfű

Medvehagyma (Allium ursinum)

A tavaszi erdő egyik markáns növénye a medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Állítólag a medvék egyik kedvenc téli álmot követő csemegéje. Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása. A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni a medvehagymát,

Felhasználása: Fokhagymáéhoz hasonló íze miatt salátákba, levesekbe, főzelékekbe, szendvicsekhez ízesítőként használhatjuk. A többi hagymaféléhez hasonlóan antibiotikus hatású.

A gyűjthető növények sora ezzel még nem ér véget. Ismerjük meg környezetünket és fedezzük fel bennük a hasznos gyógy- és fűszernövényeket! Csak olyat gyűjtsünk, amelyiket teljes bizonyossággal felismerünk!

medvehagyma virágzat

Cikk ajánlat: Ehető vadnövények

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa