Hétfőn heverünk, kedden keverünk, szerdán szedret szedünk

Ha kertünkben vadon nő a szeder, ne vágjuk ki, legfeljebb tartsuk kordában, hiszen levele és gyümölcse is hasznos. Persze vásárolhatunk is nemesített, tüskétlen fajtákat. A dzsemnek, ivólének, esetleg bornak kiváló szeder ugyan legkorábban is csak júliusban terem, de gyógyteának való levelei már júniustól gyűjthetők.

A szeder bemutatása

A szeder (Rubus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó nemzetség, amely mintegy 400 szexuális úton szaporodó „hagyományos” és több mint ezer ivartalan fajt foglal magába. A szeder elterjedési centrumai  Délkelet-Ázsia, Közép-Amerika, valamint Nyugat- és Közép-Európa. A szubtrópusi-trópusi fajok a hegyvidéki területekhez kötődnek, míg a mérsékelt övi fajok az alacsonyabb régiókban is előfordulnak. 12 alnemzetsége között találhatók valódi cserjék, félcserjék és évelő lágyszárúak. Az ide tartozó fajokat a rendkívüli változékonyság jellemzi. Magvaikat madarak terjesztik. A Rubus alnemzetség több mint 700 európai fajt sorolnak. A fajok közötti hibridizáció jellemző, a különböző alnemzetségek fajai között is.

éro feketeszeder

A szeder nemzetség modern taxonómiai koncepciója

A szeder síksági, dombvidéki, 0.5-1 m magasra növő félcserje. Mészkedvelő, nitrogén igényes faj. A természetben nagyon változékony, egymás között könnyen kereszteződő keverékfajai fordulnak elő. Hazánknak is sok szederfaj található. Erdők aljnövényzeteként, főleg a vágások mentén a szedernövényekből szinte áthatolhatatlan sűrűség keletkezik. Virágzásának ideje május-július, termése nyár közepén-végén, ősszel érik be. Nagyanyáink a szeder gyümölcséből lekvárt, szörpöt készítettek, de a jóféle szederpálinka sem volt ismeretlen.

Cikk ajánlat: Szeder-inda gyolcs ruháját szakasztjaNe hagyd, hogy elkússzon a szederbokrod!

Szederlevél

A levelek hármasak, kétszeresen fűrészes szélűek, a középső levélke tojásdad, rendszerint háromkaréjú, az oldalsók ülők, asszimetrikus vállúak, kétkaréjúak. Akárcsak a szamóca és a málna levele, a fiatal szederlevél is gyógynövényként ismert (cseranyagot, növényi savakat, flavon származékokat, C-vitamint tartalmaz). Illatos teájáért régóta gyűjtik.

szederlevél

Szederlevél gyűjtése a gyógynövény Szövetség ajánlásával: a növényről legfeljebb 3 cm hosszú nyélrésszel gyűjtött, kifejlett, ép, egészséges, eredeti színükben megszárított hármas levélkékből álljon. Gyűjtési ideje június-augusztus. 3-4 kg friss levélből lesz 1 kg száraz áru.

A múlt század első felében teapótlónak gyűjtötték a szederlevelet. Szárítás után Planta tea néven került az üzletekbe. Különösen a hamvas szeder, valamint a fekete szeder szolgáltat jó tealevél alapanyagot. A szederina (hamvas szeder) leveléből főzött teát a népi gyógyászatban izzasztóként, hashajtóként, valamint izzasztóul alkalmazták. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják. Továbbá köhögéscsillapító és székfogó hatása is ismert.

Teának a levelet jól szellőző helyen, sötétben szárítsuk. Frissen fogyasztva két marék levelet forraljunk össze gyenge lángon tíz percig 4 dl vízzel, szűrjük le és ízesítsük mézzel.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Teakeverék a meghűlés megelőzésére
o izlandi zuzmó 20 g
o kamilla 10 g
o szederlevél 20 g
o csipkebogyó 50 g
A fenti keverékből 3 púpozott evőkanálnyit 1 l forró vízzel leöntünk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Alkalmazás: Napi 3-5 csészényit iszunk. Mézzel ízesítve jobban ízlik és jobban is hat.

Szeder gyümölcs

A kúpos vacokfelületen apró csonthéjas, termések csoportja (szedertermés) fejlődik, és rendszerint a vacokkúppal együtt hull le. Gyümölcsében nagy mennyiségű A-vitamin, ásványi anyag és gyümölcssavak vannak. Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt is számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van. Friss fogyasztásra, valamint zselé, édes must, desszertbor készítésére is alkalmas gyümölcs.

Készítsünk szederdzsemet

A nem túl érett szemeket használjuk dzsem készítésére. Zománcos edénybe egy sor szedret fedünk egy rend cukorral (1 kg szederre 80 dkg cukrot szánva), s ezt ismételjük. Hagyjuk állni egy napig, majd öntsük át edénybe, melegítsük és egy negyedórát forraljuk. Rakjuk forrón üvegekbe és dunsztoljuk.

szederdzsem

Erdei szederecet készítése

1 kg érett erdei szedret tegyük üvegedénybe, és öntsük fel 2 liter száraz vörösborral is. A keveréket egy hónapig hagyjuk állni, utána szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk. Kuriózumnak számító ételecetet nyerünk, ami zamatanyagát, ízét tekintve más, mint a gyári ételecet vagy esszencia.

Erdélyi szederbor

Hozzávalók: 15 l szeder, 7, 5 kg cukor, 7, 5 l víz. Elkészítése: A szedret háromszor átmossuk, majd lepasszírozzuk. Hozzáadjuk a vizet, a cukrot, és feloldódási kavargatjuk kézzel. Kb. 30 literes ballonba töltjük, és 6 hétig, lekötve, forrni hagyjuk. Ez után gumicsővel leszívatjuk. Még 6 hétig érleljük, ismét leszívatjuk és palackozzuk. Finom, édeskés desszertbort kapunk.

virágzó szeder

 Teltvirágú dísz szeder

Nálunk is kapható a teltvirágú dísz szeder (Rubus spectabilis ‘Flore Pleno’ vagy Rubus spectabilis ‘Olympic Double’) felálló, szúrós hajtásain szeldelt levelek fejlődnek.  Magenta színű, 5 cm-es virágai tavasz közepén nyílnak. Kb. 2 méter magasra nő. Napos helyre ültessük. Talajban nem válogat. Szürkepenészre érzékeny. Fás vagy félfás dugvánnyal szaporíthatjuk.

teltvirágú dísz szeder

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa