Veszélyes szobanövények

Természetesen nem szeretnénk senkit sem elijeszteni a szobanövények tartásától, de a szép növények között sok veszélyes faj is található. Egyesek bőrizgató anyagokat tartalmaznak, más növények különböző szervei a mérgezőek. Vannak olyanok, amelyek az arra érzékeny embereknél allergiát váltanak ki, mások pedig tövisekkel, tüskékkel és hegyes levélcsúcsokkal okozhatnak sérüléseket.

Bőrizgató anyagokat tartalmazó szobanövények

Azért, mert egy növény bőrizgató anyagokat tartalmaz, nem vonja maga után szükségszerűen, hogy meg fosztani magunkat a vele való foglalatoskodás örömétől. A konytvirágfélék családjába (Araceae) tartozó növények némelyike mérgező, bőrt és nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz. Többek közt ilyenek a, buzogányvirágok (Dieffenbachia) és a rákvirágok (Aglaonema), fajai és fajtái. Szintén tartalmaznak bőrizgató anyagokat a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó növények, mivel a család összes faja tartalmaz tejnedvet, ami különböző koncentrációban tartalmazza az irritáló anyagokat. A népszerűbb növényfajok a családból: a mikulásvirág (Euphoriba)

mikulásvirág

A növények ápolása után mossunk kezet, különösen akkor, ha a növények megsértésekor tej- vagy sejtnedv kicsordulását észleltük. Soha ne dörzsöljük a szemünket, amikor ezekkel a növényekkel dolgozunk!

Mérgező részekkel rendelkező szobanövények

Viszonylag sok olyan szobanövény ismert, amelyek különböző részei mérgező anyagokat tartalmaznak. A csucsorfélék családjába (Solanaceae) tartozó növényeknek legtöbbször a bogyója mérgező, de természetesen itt is van kivétel, hiszen az ugyanebbe a családba tartozó paradicsom a legkedveltebb zöldségfélénk egyike. Szintén a mérgező piros bogyóival hívja fel magára a figyelmet a szobaliliom (Clivia miniata), így a virágzás után tartsuk olyan helyen, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá csábító terméséhez.

terméses szobaliliom

Ugyancsak veszélyesnek számítanak a meténgfélék családjába (Apocynaceae) tartozó növények. E család ismert képviselője a leander (Nerium oleander), a dipladénia (Dipladenia sanderi) és a pahipódium (Pachypodium lamerei) is. Ezek a növények a szívre ható anyagokat tartalmaznak, de viszonylag nagy mennyiséget kell elfogyasztani belőlük, ahhoz, hogy komoly következményei legyenek.

Bár csak kevés szobanövény rendelkezik hagymával, de a kertünkben számos ilyen növény élhet. A legtöbb hagymás növény nem mérgező, de némelyik fogyasztása akár életveszélyes is lehet. Mindezek miatt, tavasszal az összes hagymás növény ültetésekor legyünk nagyon körültekintőek, ne hagyjuk őrizetlenül együtt a hagymákat kisgyermekekkel.

virágzó leanderek

Allergiát kiváltó szobanövények

Néhány szobanövény a allergiát válthat ki az arra érzékeny embereknél. A velük való érintkezés bőrirritációt, bőrgyulladást okozhat. Ilyen növények például a szobai kankalin (Primula obconica), de más cserépben is tartható kankalinok is számításba jönnek, úgymint a tündér kankalin (P. malacoides) valamint ide tartozik a szobaciklámen (Cyclamen persicum) is.

ciklámen

Ciklámen

Sérüléseket kiváltó szobanövények

Afrikai kontinensen élő kutyatejfélék rendszerint rendelkeznek ezzel az adottsággal, de számos egyéb növénycsoport is hasonló módon veszi fel a küzdelmet.

Például a törzses pálmaliliom (Yucca elephantipes) és számos agáve– és aloéfaj is kemény, hegyes levélcsúccsal rendelkezik, amelyek horzsolásokat okozhatnak, ha valaki véletlenül beleütközik a növényekbe. Szintén veszélyes lehet a csavarpálma (Pandanus veitchii) és néhány pálmafaj is.

A kaktusztüskék döntő szerepet játszanak ezeknek a növényeknek a túlélésében és a száraz környezet kihívást jelentő körülményeihez való alkalmazkodásában. A specifikus funkciók a különböző kaktuszfajok között változhatnak élőhelyüktől és evolúciós alkalmazkodásuktól függően.

A kaktusz tüskék potenciálisan veszélyesek lehetnek, ha nem kezelik őket óvatosan. Bár természetüknél fogva nem mérgező, a kaktuszok tüskéi testi sérülést okozhatnak. A sérülés súlyossága függ a kaktusz típusától, a tüskék méretétől és alakjától, valamint attól, hogy milyen mélyen hatolnak be a bőrbe.

Egyes kaktusztüskék viszonylag kicsik, és kisebb irritációt vagy fájdalmat okozhatnak, hasonlóan a szilánkokhoz. Bizonyos kaktuszfajok azonban nagyobb és robusztusabb tüskékkel rendelkeznek, amelyek jelentősebb sérüléseket okozhatnak. A tüskék célja, hogy megakadályozzák az állatokat és az embereket a kaktusz érintésétől vagy elfogyasztásától.

Yucca

Yucca

A háziállatok védelme

Az emberre veszélyes növények a háziállatoknak is árthatnak. Ez érvényes a macskákra, kutyákra, szobamadarakra és egyéb házi kedvencekre is. Az a megállapítás, hogy az állatok ösztönösen megérzik, mi hasznos és mi káros számukra, nem igaz.

Ha módunk van rá, egyéb forrásból biztosítsuk háziállataink ilyen irányú szükségleteit. Ne szobanövények legyenek számukra az egyetlen növényi eredetű tápanyagforrások. Mindez természetesen a főleg húst fogyasztó macskákra is kutyákra is igaz. Figyeljünk arra is, hogy ne hagyjunk hozzáférhető helyen tápoldattal kevert öntözővizet.

Elsősegély mérgezések esetén

Elöljáróban annyit, hogy a toxicitás súlyossága változhat, és a reakciók egyének és állatok között változhatnak. Ha mérgezésre gyanakszol, azonnal fordulj orvoshoz. Ha gyermekeid vagy házi kedvenceid vannak, tanácsos megvizsgálni a növény toxicitását, mielőtt bevinné az otthonába. Tartsd könnyen elérhető helyen a segélyhívó számokat.

– Ha a gyermekek növényrészeket nyeltek le, forduljunk azonnal orvoshoz, még akkor is, ha a tünetek még nem jelentkeztek. Vigyük magunkkal a növényt, vagy jegyezzük meg annak tudományos nevét.
– Amennyiben azonnali orvosi beavatkozásra nincs lehetőség, hányinger esetén segítsük elő a hányást.
– A mérgezés gyanúja esetén a beteggel vízen kívül semmi mást nem lehet itatni. A tej például kifejezetten káros lehet, mivel megköti a zsírban oldódó méreganyagokat és serkenti a további méregagyag-felszívódást a szervezetbe.
– Őrizzük meg a nyugalmunkat, és adjuk pontos adatokat a mérgezés körülményeiről és időpontjáról.

Érdemes megjegyezni, hogy bár ezek a növények veszélyesek lehetnek, a mérgezések viszonylag ritkák. Mindazonáltal alapvető fontosságú, hogy tisztában légy a lehetséges kockázatokkal, különösen akkor, ha a háztartásban gyerekek vagy háziállatok vannak. Mindig tartsd távol a gyereket, háziállatokat a mérgező növényektől, válassz megfelelő helyet számukra, és ha lenyelés gyanúja merül fel, azonnal fordulj orvoshoz vagy állatorvoshoz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil