Tündér kankalin

2019A különféle kankalinok (más néven csókaláb, égikincs, primula) közül a Kínában őshonos, a Himalája hegységben is megtalálták 1800–3000 méter magasságban. Az emeletes virágzatú tündér kankalin (Primula malacoides) igazi kora tavaszi – télvégi kincs. Az 1900-as években került Európába. Konténerben, cserépben is nevelhető. Az első duplavirágú keverék, virágainak színe rózsaszín, lila, fehér. Mint a kankalinok általában, mérgező növény.

Primula malacoides

Primula malacoides

Kankalin botanikája

A hosszan felnyúló virágszárakon az apró virágok egymás felett örvösen állnak, azaz több szintben nyílnak. Ezért mondják a virágzatára, hogy “emeletes”. Egy száron egymás után három-négy virágörv is képződik. Először a legalsó szinten nyílnak a virágok. Az élénk színű változatok a legmutatósabbak.

A tojásdad, csipkés szélű, alul hamvas, szőrös levelei hosszú levélnyélen ülnek, a virágzatokat rozettásan veszik körbe. Levelei sokkal kisebbek, mint a rokonáé, a közismert szobai kankaliné.

Kankalin gondozása

Ha ajándékba kaptuk virágzó kankalinunkat, először távolítsuk el a díszcsomagolást, mert egyébként a növény gyökerei rothadásnak indulhatnak.

Fényigényes növény. Hűvös, 10-12 °C-os, világos, de közvetlen napsütéstől védett helyre tegyük.

Kertlap Kertészeti Webáruházban vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Minél hűvösebb és páradúsabb helyen van (60 %), annál hosszabban virágozhat. Előnyös számára az ablakköz. Levelei ne érjenek az erősen lehűlő külső ablaküveghez. Alulról öntözve, tartsuk nyirkosan a földjét. Vízben nem állhat, mert a gyökerek rothadásnak indulhatnak, és végül az egész növény elpusztul. A leveleit és az ágait is óvjuk a víztől, mert ez is rohadást okozhat. Esetleg tápoldatozhatunk is, de csak pár ezrelékes töménységű oldattal. Sajnos az otthonokra jellemző meleg, nagyon száraz levegőn hamar tönkremegy, különösen ismételt kiszáradáskor. Ezért legalább éjszakára kerüljön hűvösbe, ahol lehetőleg a páratartalom is magasabb.

A liszteskének is nevezett üvegházi molytetű károsíthatja leginkább. Túl hideg és nedves helyen esetleg a rothadás veszélyeztetheti.

Egyévesként tartható, kísérletezhetünk életben tartásával, de ne fűzzünk hozzá nagy reményeket. Vigyük nyáron hűvös helyre, tegyük hidegágyba. Figyeljünk rá, hogy mindig friss levegő érje. Egy percre se hagyjuk kiszáradni a talaját. Mulcsozással segíthetünk a gyökerét hűvösen tartani. Ha még megéli a szeptembert is, és életerősnek látszik, vigyük a hűvös verandába, és drukkoljunk…

Kankalin szaporítása

Miután egyszer virágzó, tipikusan egyéves növény, ezért próbálkozzunk az utánpótlással: Magjait gyűjtve, tavasszal magunk is próbálkozhatunk szaporításával. Laza komposztba vessünk. A magvak 15-20 ºC-on csíráznak. A megfelelő páratartalmat nejlonzsák biztosíthatja. Az edényt helyezzük árnyékba. A komposztot tartsuk mindig nedvesen. A csírázás 10-30 napon belül megindul. A magvakat tőzeggel takarhatjuk.

Ha a palánta kellően megerősödött ültessük át 7,5 cm átmérőjű edényben, enyhén savanyú, tőzeges talajba. Nedves, hűvös, világos helyen tartsuk. A legnagyobb kihívás számára a nyári kánikula! Ha ezt kibírta, még van remény. Nyár végén 15 cm-es edényekbe cserepezhetjük, és a következő tavasszal virágzó szobanövényként tarthatjuk. Elképzelhető, hogy szimpla virágú töveket is kapunk.

tündér kankalin

Kankalin hibrid – Prima Primula malacoides F1

A ‘Prima’ illatos, egyöntetű hibrid, kitűnő cserepes növény, a korán nyíló, tömött fürtben nyíló mutatós virágai a lombszint fölé emelkednek.Július közepétől augusztus végéig vethető. A levelek gyűröttek. Tartsuk hűvös, világos ablakba, és ne hagyjuk kiszáradni két öntözés között.

Cikk ajánlat: Primula

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!