Mikulásvirág

A mikulásvirág általában alkalmi szobadísz, mert a műkedvelő kertészek számára a növény tartása, a növény ismételt virágzásra késztetése nehézséget okoz.

Mikulásvirág bemutatása

A mikulásvirág, poinsettia, Euphorbia pulcherrima, a szélfű félék családjába tartozik (Euphorbiaceae). Az Euphorbia nemzetségbe több mint 1000 faj tartozik. Egyszerű nőivarú virágaiban a porzó, a csészelevél is hiányzik. Gyakorlatilag a bibeszáron lévő bibéből állnak. A hímvirágok csak porzókra redukálódtak, és csésze alakban veszik körül a női virágot. Ezt veszik körül a vörös színű levelek, amelyek nem szirmok, sőt nem is tartoznak a virághoz, hanem fellevelek.

mikulásvirág

Mikulásvirág története

A poinsettia Mexikóban őshonos. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg, ezért a mai Mexikó város területén nem tudták termeszteni. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek. A Taxco mellet letelepedett ferences rendi szerzetesek Santa Pesebre ünnepén rendezett körmenetében már használták. Juan Balme botanikus is ebben az időben tesz említést róla először. Később Greenvillebe került, ahová Joel Roberts Poinsett Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be. Állítólag 1828 végén Robert Poincet amerikai nagykövetet annyira elbűvölte a növény, hogy szolgálati idejének lejárta után magával vitte hazájába, Dél-Karolinába, ott termesztette és árulni kezdte “poincetia” néven. Üvegházaiból különböző botanikus kertekbe került. Manapság a legkülönfélébb színű változatait termesztik.

mikulásvirág

Botanikai neve (Euphorbia pulcherrima) Wilenow német botanikustól származik. 1833-ban a német botanikus, a berlini botanikus kert igazgatója nevezte így, jelentése nagyon szép Euphorbia (kutyatej).

Atlixco mexikói szövetségi államban napjainkban közel 1,6 millió nochebuena kerül eladásra. Washington megtiltotta a mexikói karácsonyi csillag bevitelét az országba, azzal az indoklással, hogy gombafertőzést terjeszthetnek. Többen feltételezik, hogy inkább az amerikai piac védelmében teszik ezt, hiszen a Mexikóból származó nochebuena ára (1,5 eurónak megfelelő) két dollár, míg az amerikai termesztésű karácsonyi csillagért akár nyolc dollárt is elkérnek.

Ez a szobanövény nálunk mikulás, karácsony táján a legkeresettebb. Már csak azért is, mert rövidnappalos lévén, ilyenkor virágzik. A színes fellevelek, amelyek majd két hónapig megmaradnak jellegzetes díszei a téli lakásnak.

mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása

Naponta ellenőrizzük, hogy talaja megfelelően nedves-e. Öntözzük addig, amíg a cserépalátétben meg nem jelenik a víz. A fölösleges vizet öntsük el. Ha a növény sok fényt kap, és a levegő nedvességtartalma alacsony, öntözzük gyakran. A növény fénykedvelő. Ezért helyezzük az ablak közelébe. Nappal 18 fok körüli hőmérséklet a kedvező számára, északára tegyük hűvösebb helyre. Hideg vagy meleg helyen tartva eldobja a leveleit.

Virágzás után leveleit fokozatosan elveszti. A levélhullással egyidejűleg csökkentsük vízadagját. Ne hagyjuk a talaját teljesen kiszáradni, 10-12 naponta továbbra is öntözzük meg. Májusban vágjuk vissza 10-15 cm-re, ültessük nagyobb cserépbe, vagy cseréljük ki a talaját. A legalkalmasabb számára a B típusú virágföld. Átültetés után kellően öntözzük meg, majd 5 perc elteltével ismételjük meg. Tegyük napos helyre, és Júniusban kitehetjük a szabadba, világos helyre. Az új levelek megjelenése után kezdjük tápoldatozni.
Mivel rövidnappalos növény, délután öt és reggel nyolc óra között sötétben tanácsos tartani, ha azt akarjuk, hogy újra virágozzon. Ezt úgy érhetjük el, hogy áttetsző dobozba tesszük, vagy letakarjuk. A szabadban tartott növényeket a hűvös őszi idő beálltával ismét be kell hozni a szobába. A tápoldatozást december közepéig folytathatjuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás