Az én teám!

A teacserje a trópusi és szubtrópusi vidékek szülötte. Porugál közvetítéssel került Európába. A portugál Berganzai Katalin teaimádata terjesztette el a teaivás szokását Angliában. Angol teáról már hallottunk, most ismerd meg az ‘ Az Én Teám’ márkanevű holland teát, amit termeszthetsz is!

A teacserje (Camellia sinensis) levelének forrázatával készített tea Kínától Nagy Britanniáig nagy népszerűségnek örvend. A világ leggyakrabban fogyasztott alkoholmentes, koffein tartalmú itala. A teaültetvényeken nevelt cserjék leveleit többféle módon dolgozzák fel, így születnek a különféle teák. Részletek.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

‘Tea by Me’

Bár a tea cserépben nálunk is nevelhető, tartása nehéz. Illetve eddig nehéz volt. Szerencsére Johan Jansen, a Special Plant Zundert  holland kertészettől, új holland fajtával rukkolt elő, amely már el is érhető online illetve a nagyobb európai kertészeti centrumokban.

Johan Jansen

Johan Jansen. Fotó: floranews.com

Kezdeményezése jól illik a „Termeszd meg, amit megeszel!” koncepcióba. Fajtájnak a ’Tea by Me’ (magyarul egyszerűbben ‘Az Én Teám’ név illik rá) márkanevet adta. Amikor a kínai teakultúrával megismerkedett Kínában, akkor gondolt arra, hogy jó lenne Európában is teát termeszteni. Hazatérve nekilátott, hogy megvalósítsa elképzeléseit.Több fajta keresztezésével, majd szelekcióval, nyolc évi munkával jutott el az Európai környezetben is termeszthető új fajtához. Fajtája nagyüzemi termesztésre éppúgy alkalmas, mint házikerti termesztésre a konyhakertben, vagy éppen a balkonon. A ’Tea by Me’ bevezetésében segítségére volt a Holland Tea és Kávé Akadémia.

A teacserje igényeit Jansen a holland éghajlathoz igazította! Az új fajta egyik fő erénye az, hogy hidegtűrő, mínusz 10 fokig fagytűrő. Kompakt megjelenésű, magassága 100-150 cm, ezért balkonon is tartható. Jansen szerint igen fontos az ásványi anyagokban gazdag talaj számára, mert ezen múlik, hogy mennyire lesz a belőle készült tea zamatos.

’Tea by Me’

’Tea by Me’ . Fotó: Bakker.com

Közvetlen napfényt nem, de világos helyet kedvel. Jó minőségű virágföldbe ültesd, amely a vizet átereszti. Talaját komposzttal gazdagíthatod. Tartsd a talaját folyamatosan nedvesen, de a pangó vizet kerüld. Lehetőleg esővízzel öntözd, virágzás alatt több, utána kicsit kevesebb vízzel. Teleltetni valószínűleg bent kell, világos, fűtetlen, szellős verandán, télikertben. Ha déli fekvésben kint hagyod, feltétlenül téli takarást igényel. Ha télen el is hullajtja leveleit, a következő tavaszon valószínűleg újra hajt. A teacserje virágzás után, tavasszal formára metszhető. Az online megvásárolt teacserjéhez egyébként pontos tartási és felhasználási utasítás érkezik.

Nem elég, hogy teacserjét tarthatsz, el is készítheted leveleiből a saját teádat. Hogy éppen milyen aromájú teát állítasz elő, az függ a szüret időpontjától, és levelek feldolgozásától. Készíthetsz zöld teát vagy éppen fekete teát.

Teareceptek

Fekete tea készítése

tealevelek összesodrása

Tealevelek összesodrása. Fotó: www.michaelfreemanphoto.com

Teregesd szét a leszedett leveleket száraz, hűvös helyen, nem fém szitán vagy tepsiben. Kb. 20 óra szárítás alatt a levelek víztartalmuk 60%-át elvesztik. A levelek ilyenkor még nem száradnak roppanósra, puhák, fonnyadtak. De tovább ne szárítsd! Sodord össze kézzel a leveleket, így a sejtekből felszabaduló nedvek kémiai folyamatokat indítanak be. Az erjedési folyamatot úgy biztosítod, hogy a feltekerés után még hagyod őket tepsiben száradni úgy három órán keresztül, szobahőmérsékleten. Ez alatt a levelek megbarnulnak. Most jött el az ideje a levelek kiszárításának. Tedd a tepsit 110-125 fokos, előmelegített sütőbe, kb. 20 percre. A tea használatra kész, ha a levelek roppanósra száradtak.

Zöld tea készítése

bambusz gőzölő

bambusz gőzölő

Zöld teához kizárólag fiatal leveleket használj, amelyek a még nem fásodott hajtásokon fejlődnek. A szárítást kezd el a már ismertetett módon: kiteregetés, összesodrás, három órás fermentálás. Ezt követően tedd bambusz gőzölőbe, amely nálunk is kapható, ázsiai boltban, vízfürdőn történő gőzölésre szolgál. Az edényt tedd forrásba lévő vízfürdőbe, 1 cm-es vízréteg legyen az edény alján. Fedd le, és gőzöld két percig. Ezalatt a levelek olivazöld színt öltenek. Majd azonnal mosd le szűrőn, hideg víz alá tartva a leveleket. Majd teregesd őket tepsibe, és 110-125 fokos, előmelegített sütőben, kb. 20 percig szárítsd. A tea használatra kész, ha a levelek roppanósra száradtak.

Élvezd a magad termelte teát!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa