Teaválogatás a nagyvilágból

A teacserje levelének forrázatával készített tea Kínától Nagy Britanniáig nagy népszerűségnek örvend. A világ leggyakrabban fogyasztott alkoholmentes itala. A teaültetvényeken nevelt cserjék leveleit többféle módon dolgozzák fel, így születnek a különféle teák. 

teacserje

Teacserje bemutatása

A teafélék családjába tartozó mintegy 30 nemzetség egyike a kamélia (Camellia). A nemzetséget 1735-ben Linné nevezte el George Kamel tiszteletére kaméliának. A jezsuita misszionárius a Fülöp-szigetek flóráját tanulmányozta, és 1706-ban hunyt el. A kamélia nemzetségbe tartozik a közönséges teacserje is (Camellia sinensis). Cikk ajánlat: A nemzetséghez tartozó Kamelia

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Az örökzöld  kínai teacserje a trópusi és szubtrópusi vidékek szülötte. Hazájában 10-17 méter magasra is nőhet.  Levelei átellenesek, rövid nyelűek, bőrneműek, sötétzöldek, tojásdadok. A fiatal levelek fonáka szőrözött. A  rövid kocsányon fejlődő, fehér vagy világos rózsaszínű virágok egyesével vagy csoportokban fejlődnek. A növény termése elfásodó tok barna magokkal. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja.

Az alapfaj könnyen kivadulhat. Tanzániában és a madagaszkári erdőségekben agresszív terjedéséről számoltak be, amely kiszorítja a lemúrok (veszélyeztetett makimajom faj) élőhelyéül szolgáló honos fafajokat. Kína déli és délkeleti részéről és a szomszédos India, Burma, Vietnam és Laosz területéről származik a C. sinensis var. assamica, míg a Kína délnyugati határánál húzódó Jünnan  tartomány a C. sinensis var. sinensis őshazája.  C. sinensis var. sinensis hidegtűrőbb, levelei keskenyebbek, az asszam teával összehasonlítva. Zöld tea és kínai fekete tea készül leveleiből. A C. sinensis var. assamica magasabb termetű, lazább koronájú. Levelei érzékenyek, és környezeti hatásokra könnyen hullanak. Belőlük készülnek az indiai fekete teák.

indiai teaszüret

Indiai teaszüret

Teák osztályozása

Metszéssel a teaültetvényeken a növényt 2 méter alatt tartják.  A teacserje levelét a növény 3 éves korától körülbelül 15 éves koráig  szedik. Általában tavasztól a nyár végéig, de egyes, különösen kedvező klímájú helyeken a tea ennél hosszabb ideig is, körülbelül 5-15 naponta szedhető. Egy-egy cserje évente körülbelül 250-800 gramm zsenge vagy még kellően fiatal levelet ad. A leveleket a szedők már szüretelés közben osztályozzák: a sorban legelöl haladó szedő a cserje csúcsán lévő leveleket szedi.

Néhány közismert típusról mindenki hallott már életében. Ilyenek az erjesztett majd aszalt tealevelekből (Camellia sinensis) készíthető fekete teák, a félideig erjesztett, majd aszalt sárga reák, az erjesztés nélkül, hőkezelt zöld teák családja, vagy éppen az orange pekoe. Vagy nem is annyira ismert az utóbbi fajta?

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Az Orange Pekoe teák a teacserje fiatal hajtásának második, ki nem bomlott leveleiből készült fekete teák. Ezeknek a fiatal leveleknek alsó oldalán fehér pihe, azaz “Pekoe” van. A szó kínai eredetű. Az orange elnevezés nem a tea zamatára utal. Egyik feltételezés szerint a holland Kelet-indiai Társaság a Dutch royal House of Orange-Nassau központi szerepet játszott a tea európi importjában. Ők jelölhették így az általuk forgalmazott teát. A szárított tealevelek színe alapján is nevezhették így.

Milyen tea készül a többi levélpárból?

A legjobb tea a cserje fiatal hajtásának tetején levő levélpárból készül, Flower Orange Pekoe, a következő levélpárból készül, mint már tudjuk, az Orange Pekoe, a harmadik levélpárból a Pekoe tea. A negyedik levélpárból lesz a Pekoe Suchong, majd az ötödikból a Suchong tea készül. Az osztályozás a tealevelek mérete alapján történik.

A lapsang suchong igazi teakülönlegesség. A tealeveleket fenyő vagy ciprus füstjén szárítva füstölik. A kinai Fujian tartományból származik. A Wuyi hegyek lejtőin állítják elő a legjobb minőségű teákat. A tealevelek forrázata narancsvörös színű, az így készült tea erős, jellegzetesen füstös aromájú. A skót whisky és a finom szivarok kedvelőinek nagyra becsült itala. Sós, erősen fűszeres ételek mellé ajánlott.

teaszáritás

Teaszáritás

A fekete tea és a tea koffein tartalma

Reggeli ébresztőnek kimondottan a fekete teák valók. Sok ázsiai vagy afrikai teakeverék létezik magas koffeintartalommal (pl. English brekfeast ceyloni és asszámi teakeverék). A tea legfontosabb purin alkaloidja a koffein. A friss levél szárazanyagának 3-4 %-át adja. A feldolgozás során a koffeintartalom nem csökken jelentősen.

A tea koffeinje nagyrészt a csersavhoz kötött és a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel. A csersavak adstringens (pórusösszehúzó) hatása miatt a nyálkahártyák felszíne ‘megedződik’ és a reszorpció (felszívódás) lelassul. Így a tea élénkítő hatása, összehasonlítva a kávééval, sokkal komplexebb és lassabb. A koffein érzékeny emberek jobban viselik a teát, mint a kávét.

A tea sokféle formában készíthető

Karácsonyi tea: Vegyünk alapul jó minőségű, sárga teát. Aztán vegyük számba a jellegzetes karácsonyi fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, ánizst, vanília. Adjuk őket a forró teához, hagyjuk ázni egy keveset, adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

Próbáljuk ki a ‘csáj Massalát‘. 2 dl tejet, fél dl vizet 2 teáskanál ceyloni tealevelet, 1 kis darab fahéjat, 3 db szegfűszeget, 3 db kardamont, 2 szem feketeborsot, t teáskanál cukrot, kevéske gyömbért, egy csipet köménymagot tegyünk edénybe, keverjük össze az edény tartalmát, forraljuk fel, majd a tűzről levéve három percig hagyjuk állni, szűrjük le, és fogyasszuk el.

Természetesen készíthetünk alkoholos változatokat is. 1 citrom leve és héja, 7 dl fekete tea, 8 dkg cukor, 2,5 dl calvados, 2,5 dl rum, 2,5 dl száraz vörösbor. Készítsünk teát a szokásos módon. Tegyük a citromhéjat edénybe, öntsük rá a teát, fedjük le, és 15 percig hagyjuk állni. Majd vegyük ki a citromhéjat, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a calvadost, a rumot és a vörösbort. Vágjuk a citromot kis darabokra, és azt is tegyük az edénybe. Forrósítsuk fel gyakran kevergetve, szolgáljuk fel tűzálló poharakban.

Karácsonyi teakeverék házilag – ajándékba

11 és fél (csapott evőkanál) evőkanál nagy levelű fekete tea
5 evőkanál szárított borsmenta
5 teáskanál szárított narancsvirág
5 evőkanál rózsabors
2 evőkanál szegfűszeg
2 evőkanál csokoládépehely étcsokoládéból
3 evőkanál színes tortadara

A hozzávalókat keverd össze, tedd jól zárható csatos tárolóüvegbe. Csomagold be szépen, esetleg fess az üvegtárolóra karácsonyi dekorációt, vagy ragassz rá karácsonyi matricát.

Fogyasztási javaslat: 1 személy részére 2 teáskanál tea teaáztatóba. áztasd 1-2 percig. Tejjel vagy citrommal fogyasztható.

karácsonyi teakeverék

Teát termesztenél? A hollandok egy saját fajtával rukkoltak elő. Állítólag az erkélyen is megterem. Cikk ajánlat: Az én teám!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Bactofil por