Vágott virágok

Sokan azért nem szeretik a vágott virágot, mert egy-két nap, és a megcsoffadt csokrot az elmúlás lengi körül, amikor pedig kidobásra kerül a sor, mellbevágó a váza vizének bűze. De muszáj így lennie?

hűtve tárolt gerbera

hűtve tárolt gerbera

1. Ha virágot veszünk, ügyeljünk, hogy a virág bimbós állapotban legyen, de már látszódjon a virág színe.

2. A virág akkor szállítható viszonylag sérülésmentesen, ha be van csomagolva. Ilyenkor az időjárás viszontagságaitól is óvjuk valamennyire.

3. Mihelyt alkalmunk adódik, helyezzük friss vízbe, és hagyjuk, hogy jól teleszívja magát.

4. Virágot csak tisztára mosott edényben tartsunk. Figyeljünk a mosószermaradékra is.

5. Éles késsel vagy metszőollóval rézsútosra vágjuk a virágszárat, ha lehet víz alatt tegyük, mert így a szárban lévő folyadékoszlopba nem kerül levegő, és a vízfelvétel zavartalan marad. A letörött szár egyenetlenségein kiváló vízbuborékok könnyen akadályozzák a vízfelvételt.

6. A vízbe érő szárrészen sose legyenek levelek, mert azok a vízben bomlásnak indulnak. Az elhalt növényi részekben lezajló folyamatok során pedig olyan vegyületek képződnek, amelyek a szárban lévő edénnyalábokat eltömik, így a virág szomjan hal.

7. Gyakorta cseréljünk vizet. Vigyázat, meleg lakásban a hideg víz hatására felgyorsul a hervadás, ezért inkább kézmeleg vizet használjunk. A melegben ugyanis gyors a párolgás, de lassú hideg víz felvétele.

8. Minél hűvösebb helyre kerül a virág, annál jobb. A vágott virág nem szereti a közvetlen napfényt sem, és ellensége a huzat.

9. A gyümölcsök érése folyamán felszabaduló etilén a virágokra kedvezőtlenül hat, és hamar elhervadnak.

10. Nem feltétlenül fontos, hogy a virágnak megmaradjon a hosszú szára. Nem kell magunkat tartanunk sem a virág, sem a váza méretéhez.

11. Nem kell, hogy a virágok egyforma magasságúak legyenek. Kezdjük a váza aljától egészen rövid szárúakkal, s fokozatosan töltsük ki a teret. Ha a virág szára eltörik, nem veszett el semmi. Helyezzük egy magas talpú pohárba vagy kehelybe, s gyönyörű asztali díszt nyerünk.

12. A terített asztal ünnepélyességét emeli a friss, vágott virág. A virágot úgy helyezzük az asztalra, hogy ne legyen túl magas, mert a szemben ülők társalgását zavarja, ráadásul a magas virág borulékonyabb is.

Cikk ajánlat: Virágtartósítási praktikák; Egynyári vágott virágok

Lisianthus

Lisianthus

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Kiskert-díszkert előadás sorozat