Mitől fekete foltos a rózsa levele?

Ha sötét barna, feketés színű foltokat látsz a rózsa levelén, szinte biztos, hogy a rózsa diplokarponos vagy más néven fekete levélfoltosság betegséggel van dolgod.

A fertőzést egy gomba, a Diplocarpon rosae okozza, amely párás körülmények között, 18-27 °C –os hőmérsékleten fertőz. Az évjárat nagy hatással van a fertőzés megjelenésére.

rózsa fekete levélfoltossága

A fényképen viszonylag friss levélfertőzés látható. A foltok széle gyengén csipkézett, sokszor ez kifejezettebb, ezért a betegség népies neve csillagpenész. A foltok mérete változó, általában 1-2 mm-től 10 mm-et meghaladó átmérőjűek is lehetnek. A foltok gyakran az erek mentén rendeződnek, vonal alakban helyezkednek el. Idővel a foltok körül és között a levéllemez sárgulni kezd, és a foltos levelek tömeges hullása kíséri az erős fertőzést. Máris adódik a védekezés egyik lehetősége: A lehullott leveleket össze kell gyűjteni, és el kell égetni, vagy, ahol ez nem lehetséges, el kell ásni. A levelek semmiképpen ne kerüljenek a komposztba, mert a spórák ellenállóak, és a komposztból a fertőzést tovább viszed!

Az első, és legfontosabb lehetőség a betegség kiküszöbölésére a megfelelő, ellenálló fajta kiválasztása. Ez iránt vásárláskor érdeklődhetsz. Például számításba jöhetnek azok a fajták, amelyek a Rosa wichuraina-tól örökölték diplokarpon rezisztens leveleiket. Általában elmondhatjuk, hogy a robusztus rózsák kevésbé reagálnak levélvesztéssel a gombafertőzésekre. Gombafertőzéssel szemben a legjobb magyar fajtáknak a magas vörös floribundák bizonyultak, például Márk Gergely fajtái közül a ’Szabó Dezső emléke’ és a ’Báthory István emléke’.

Védekezés szempontjából fontos a napos fekvés, a nem sűrű ültetés. A szezon folyamán biztosítani kell a kiegyenlített, rendszeres tápanyag ellátást. Egy másik sarkalatos pont az öntözés módja. Sem a rózsáknál, sem más növénynél (a gyep kivételével) nem ajánlott az esőztető jellegű öntözés, mert a talajból a felverődő vízcseppekkel a spórák az első levelekre fröccsennek, és kivédhetetlenné válik a fertőződés. Ezért minden esetben a növények tövét öntözd! Hajnalban, kora reggel öntözz, mert az esti öntözés után a párolgás kisebb, a páratartalom hosszan magas maradhat az alacsonyabb hőmérséklet miatt, és ebben a párás környezetben könnyen elszaporodnak a gombák.

Nyáron kénnel vagy felszívódó pl: penkonazol, azoxistrobin  hatóanyagú szerekkel védekezz. A tritikonazol hatóanyag a rózsa rozsda és a lisztharmat ellen is engedélyezett, előnye, hogy felszívódó szer. Ne feledkezz meg a rezes őszi és kora tavaszi lemosópermetezésről sem.

rózsa fekete levélfoltossága

A rózsalevelek bőrszerű, sima felszíne miatt a permetléhez minden esetben adj tapadás fokozó anyagot, ezek alkalmazásával a felületi feszültség csökkentése eredményeként a permetcseppek a kezelt felületen jobban szétterülnek, vékony filmréteget képezve a felületen. Így azonos térfogatú permetlé nagyobb felület befedésére elegendő. Ilyenek a felületaktív anyagok (szurfaktánsok), más néven tenzidek, illetve a mosószerek, ezeket detergenseknek nevezzük. Permetezéshez használhatóf felületaktív anyagok után gazdaboltban, kertészetekben érdeklődhetsz.

Hobbikertben, vegyszermentes termesztés esetén használj mezei zsurló- főzetet, a tapadás fokozása érdekében 10 liter permetléhez adj 1 evőkanál mosogatószert. Cikk ajánlat: Zsurló permetlével a gombák ellen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa