Permakultúra Costa Rica-n

Costa Rica a világ legboldogabb országa a „happyplanetindex” szerint. Elmondjuk miért!

Costa Rica vulkáni régió

Costa Rica (ejtsd: [kosztarríka]; jelentése spanyolul „gazdag part”) a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország. Karib-tengeri és csendes-óceáni partvidékét keskeny síkság kíséri. Igen sok  állat- és növényfaj él ezen a földön, a világ egyik legnagyobb biodiverzitásával rendelkező országában.
Rengeteg nemzeti park található itt, területének 23%-a védett valamilyen formában.
Az ország közepén fekvő, 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai ölelik körbe. A nappali átlaghőmérséklet szinte egész évben 20 és 30 fok között ingadozik, egy 2 hónapos intenzív esős évszakkal, a többi szinte majdnem mind nyár, ennek is van egy kicsit nedvesebb és egy kicsit szárazabb része.

Costa Rica történetének legvéresebb eseménye a 18. század óta egy 2000 halottal járó 44 napos polgárháború, illetve egy 1917-ben feltűnő diktátor, Federico Tinoco Granados, akit 2 év múlva száműztek az országból. Costa Rica egy 1987-es békeszerződés óta tulajdonképpen nem rendelkezik hadsereggel.

Trópusi éghajlatú földjein jelentős a mezőgazdaság. Bőségesen teremnek egész éven át vadon a trópusi gyümölcsök, olyanok mint: Avokádó, “Anona”, “Caimitos”, kókusz, a golgotavirág gyümölcse, “Soursop”, guava, naspolya, mangó, Kasu gyümölcs, Földiszeder, “nanzi”, papaya, “Pejibaye”, Ananász, “rambutan”, “rózsa alma”, Sapodilla, Tamarind, “Zapote”, stb..

Costa Rica a világ legboldogabb országa a „happyplanetindex” szerint.

Azonban, aki azt tervezi hogy ebbe a “földi paradicsomba” szeretne költözni, tisztába kell lennie azzal, hogy az ország GDP-je elég alacsony, az átlagos órabérek egy dollár körül mozognak, ez jelenlegi körülmények között mint tudjuk nem túl magas bérezés.
Costa Rica-ban a helyi, és nemzetközi mozgalmak egyre nagyobb aktivitással bővítik biogazdálkodó közösségeiket, a permakultúrákat és más fenntartható technikákkal gazdálkodó családi és közösségi birtokokat. Nagy hagyománya van az öko-turizmusnak is, többen szerveznek a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos oktatásokat, önkéntes közösségi programokat ezekben a biogazdálkodó közösségekben.

Az ország területén működő nagyobb mezőgazdasági egységek is egyre intenzívebben kezdenek átállni a hagyományos gazdálkodásról a biogazdálkodásra, vagy vezetnek be fenntartható gyakorlatokat a termesztésben.

A főbb mezőgazdasági exportcikkek mint a banán, kávé, kakaó, vagy a cukornád és a számos trópusi gyümölcs mellett a helyi kertekben, gazdaságokban az öreg kontinensről származó szinte bármelyik zöldség vagy gyümölcs megtermelhető.

Costa Rica lakosainak fontos bevételi forrása a turizmus, és ezt az ország az egyedülállóan csodálatos földrajzi adottságainak, változatos növény- és állatvilágának köszönheti, amit már egy ideje felismert a helyi kormány, ezért egyes területeken lévő magánbirtokok újraerdősítéséért kedvezményekben részesíti a tulajdonosokat, ezeken a területeken lévő erdőségek többek között a spanyol hódítást követő századokban váltak a hajó építések faanyagaivá.

Lehet hogy nekünk is itt, az öreg kontinensen, kis hazánkban újra kéne gondolni pár dolgot?

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa