Ananász

A hölgyek egy részének az ananászról a fogyás jut eszébe, számukra a zsírfaló ananász jelzője állandósult. Ez a cikk nem nekik szól. Hanem azoknak, akik szeretik a broméliákat, és szívesen kísérleteznének az ananász tartásával is. A dísz ananász kedvelt szobanövény, amely megfelelő tartás esetén virágzásra is bírható. Étkezési célra azonban a gyümölcsvásárlást ajánlott, hacsak nincs pálmaházunk.

A bromélia félék családja

A broméliafélék (Bromeliaceae) családjába mintegy 1700 faj tartozik. Kivétel nélkül Amerika trópusi területein honosak. Tőlevélrózsás, száraz (arid) viszonyok között élő, gyakran más faojok lombkoronáján élő epifitonnövények. Kisebb számban alacsonyabb termetű üstökösfák is előfordulnak közöttük, amelyeknek a hajtáscsúcson üstökben állnak a levelei. A száraz helyen élőknek levelei keskenyek, szúrósak vagy pozsgásak. A kertészeti kereskedelemben broméliafélék sok faja és hibridje kerül értékesítésre, mint dísznövény. Gazdasági lehetősége csak egy fajnak van, ez az ananász.
Ehető broméliák

Az ananász alapfaj

virágzó Ananas comosus

H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Az ananász oly régóta termesztésbe vonták, hogy az alapfajt nem ismerjük.  A manapság mag nélküli kultúrfaj őséről feltételezik, hogy magvait a madarak terjesztették, és Dél- illetve Közép-Amerikában volt honos. Szintén feltételezés, hogy a Tupi-Guarani indiánok vonták termesztésbe.

Az ananász (Ananas comosus) 1-2 méter kiterjedésű növény, levelei spirálisan állnak.  fogazott élű, kardszerű, ívelt levelei a broméliafélékre jellemző levélrózsában nőnek. Tömött virágzatából 3-4 kg tömegű, fenyőtobozra emlékeztető alakú bogyós terméságazata fejlődik, amely friss állapotban, mind konzervként kedvelt csemege. Levéből bort, pálinkát és likőrt készítenek. Az ananász, valamint több Tillandsia és Bromelia faj levelei kiváló rostot adnak, amelyekből értékes textíliák (pl. ananászbatiszt) készíthetők.

Ananász hajtatás

Az alsó leveleitől lecsupaszított ananászüstök vígan kihajt, ha a vízbe állítjuk. Az egyetlen trükk, hogy gyufaszállal kipöckölve rögzítsük a vízzel teli edény, váza, miegyéb fölé, hogy ne csusszanjon a vízbe, ahol hamarabb megrohadna, mint ahogy gyökeret eresztene. Ha már pár hét múlva begyökeresedett,  becserepezhetjük.

Ananas comosus Corona

Ananas comosus Corona – díszananász – gyümölcse fogyasztásra alkalmatlan, de utatós, és terméses állapotban anananász illatot áraszt.

Ananász gondozása

bromélia- vagy kaktuszföldbe való. Szívrothadását leggyakrabban a túlöntözés okozza, vagy a nem túl kötött talaj. Télen a lakásban, nyáron kertben tartsd. Világis helyre való, télen Kiegészítő világítást igényel. Nyáron a közvetlen napmeg perzselheti. 18-24 fok optimális számára. Vízigénye közepes, a növekedési időszakban kicsit több vizet igényel, mint a téli hónapokban. Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. Vigyázz a levéltölcsérbe berohadó víztől kipusztul. Páraigényes, tartsd kaviucságyon. Nyáron két-három hetente lombtrágyázhatod. Pajzstetvek, atkák megtámadhatják.

A tarka levelű ananász leírása

Ennek a dísznövényként termesztett fajnak Ananas comosus (A. sativus) ‘Variegatus’ visszafogottabb a növekedése és élénkzöld, széles krém-fehér csíkokkal díszített levelei vannak. Magassága kb. 1 méter. Napos helyen a levelek szélén tetszetős rózsaszín árnyalatokat is megfigyelhetünk. A nagyobb növények virágai a tőkocsány csúcsán torzsaszerű, lila füzért alkotnak, amelyet levélüstök zár le. Termése szorosan egymáshoz tapadó bogyókból tevődik össze, de csak díszítőértékük van, fogyasztásra nem alkalmasak.

Ananas comosus 'Variegatus'

Ananas comosus ‘Variegatus’

A tarka levelű ananász környezeti igénye

Napos, világos, félárnyékos helyre való. Tartsuk 18-24 fokos hőmérsékleten. Tápanyag igénye alacsony. Víz- és páraigénye közepes. Fűtött szobában a víz – és páraigénye magasabb. A típusú (enyhén savanyú, laza) virágföldbe való. Bromélia földkeverék is kiváló számára. Lágy vízzel öntözzük. Hidrokultúrás tartásra is alkalmas.

A virágzásra bírás trükkje:

Nehéz virágzásra bírni szobai körülmények között, de a neveléstől függően egész évben kaphatunk virágzó példányokat. Helyezzünk érő almákat az ananász köré, és takarjuk átlátszó plasztik fóliával pár hétig, az almából felszabaduló etilén virágzás indukáló hatása miatt. Takarás idején különösen óvjuk a sugárzó hőtől, közvetlen napsütéstől.

Tágas, napos, egyenletesen meleg helyiségbe, munkahelyre, irodába, szállodákba, előcsarnokokba, kiállítási termekbe ajánlott. Kiültetni csak fagymentes klímán lehet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil