Avokádó csíráztatás kísérletező kedvűeknek

Ha kísérletező kedvű vagy, remek lehetőség az avokádó mag csíráztatása. Persze abban ne reménykedj, hogy az avokádó teremni fog! Mindezzel együtt az avokádó csíráztatás jó móka!

avokádó csíráztatás

Az avokádó a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó avokádófa (Persea gratissima, syn. P. americana) termése. A fa őshazája Mexikó és Közép-Amerika. Csonthéjas gyümölcsét fogyasztjuk.

Általában eldobjuk az avokádó nagy, síkos tapintású magját. De miért ne próbálnánk szobanövényt nevelni belőle? Bár cserepes növényünk még csak nem is sejteti, hogy őshazájában, Amerikában, nagy, árnyékot adó örökzöld fa lehetne, mégis szép formájú, egzotikus küllemű szobanövényt nevelhetünk belőle. Persze arra nincs garancia, hogy 10 év múlva is díszíteni fogja szobánkat.

Avokádó mag csíráztatása

 1. Mossunk meg egy avokádó magot. Széles végével lefelé függesszük fel úgy, hogy az alsó negyede vízbe érjen. A függesztéshez használjunk fogpiszkálót, a víztartó edény használaton kívüli dunsztosüveg lehet.
 2. Az így kialakított együttest vigyük meleg helyre, de nem tűző napra. 6-8 hét múlva az érett termés magától megreped, és gyökeret hajt, csírázni kezd.
 3. Ha már 80 centinél magasabbra nőtt, vágjuk vissza úgy 30 centire.
 4. Amikor növényünk több levet is hajtott, a gyökerei is életképesen vastagok, ültessük humusz gazdag talajba. A mag csak felerészt legyen földben. Jó, ha terrakotta cserepet használunk.
 5. Már nincs is más tennivaló, mint rendszeresen öntözni, de úgy, hogy az öntözések között hagyjuk kissé kiszáradni a talajt.
avokádó csemete

Egyéb teendőink

 1. Öntözéskor telítődjön a földje vízzel, de ne tocsogjon.
 2. Minél több fényt kap a növény, annál jobb.
 3. Ha a levelek sápadttá válnak, feltehetően túlöntöztük kedvencünket. Ezért érdemes az öntözéssel leállni egy rövid időre.
 4. Ha a levelek a csúcsuknál barnulni, száradni kezdenek, a virágföld valószínűleg sóval telítődött. Ilyenkor egyszerű megoldásnak kínálkozik az átmosás. Felülről mossuk át néhány percen keresztül lágy vízzel a talajt úgy, hogy az a cserép vízelvezető nyílásán keresztül folyamatosan elfolyjon.
 5. Ahhoz, hogy szép, bokros formára neveljük, rendszeresen vissza kell metszeni, vagy legalábbis a csúcshajtást kicsípni.
 6. Az idős levelek eldobálása ellen semmit sem tehetünk.
 7. Ne várjuk, hogy teremjen! A magról ültetett növény úgy száz év múlva fordulna termőre.

Amit valószínűleg  nem fogunk otthon elérni:
A virágzáshoz trópusi jellegű éghajlat és magas páratartalom szükséges. A megtermékenyítéshez pedig az önporzó fajtákat leszámítva pollenadóra is szükség van. Vagyis itthon nem terem.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil