Öt ragyogó őszi lombszínű fa

Sárga, vörös, bordó, tarka őszi lombokban te is gyönyörködhetsz arborétumokban, parkokban, kertekben. Az alábbi látványos lombú fákat ajánljuk figyelmedbe.

A legszebb őszi lombszíneződésre akkor számíthatsz, ha hosszú, enyhe, de esős az ősz. Azonban a ragyogó október végi napsütés és a hideg éjszakák hatására sokkal élénkebbekké válnak a színek, mint borongós időben. Késlelteti a lombszíneződést a felhőtlen időjárás, és  akadályozza a tartós szárazság és a korai, erős fagyok.

Lássunk néhány szépen színeződő lombú, figyelemreméltó fafajt

Magas fák közül megemlítjük a nagy árnyékot adó, mutatós, hosszú életű fa a vörös tölgy. Idős korára igencsak terebélyessé válik. Lombszíne ősszel sárga, később lilás-vörös. Miután magasra nő kiskertbe nem ajánlott, de parkokba, nagyobb kertekbe szépen mutat. Fontos erdészeti faj, mert gyorsan újul.

vörös tölgy őszi lombja

Vörös tölgy őszi lombja

A szintén magas termetű vadkörte a legelőfásítás, a mezsgyék, határültetések szép és hasznos növénye lehetne. Tipikus többhasznú fa. Tavaszi virágtömegével, házi pálinkának is remek termésével, őszi sárga lombszínével érdemes az ültetésre. Szikes fásításra is kiváló. Méretei miatt kiskertbe nem ajánlott.

vackor

Vackor. Fotó: botanische-spaziergaenge.at

A tupelo fa Észak-Amerikában honos lombhullató fa. Hazájában a 20-25 méter magasságot is eléri. A fa közepes termetű, koronaformája kúpos, tavaszi, ragyogó, vörös levelei nyár folyamán sötétzöld színűre váltanak. Őszi lombszíne ragyogó vörös. Gyűjtemények, arborétumok büszkélkednek vele.

tupelofa

Tupelofa

A perzsa varázsfa nem annyira magasságával (8-10 méter), hanem terjedelmével hívja fel magára a figyelmet. Bokorfa. Földig csüngő lombjának levelei fajtától és talajtól függően a citromsárgától a narancs árnyalatain keresztül a sötétbordóig színeződnek, gyakran egy növényen belül. A varázsfa nem csak lombszínével, hanem kerek, diszkoszszerű barna terméseivel is érdekes díszt ad. Az őszi lombszíneződés akkor a legszebb, ha napos helyen tartjuk, de a félárnyékot is tűri. Meleg-, tápanyag- és vízigényes, de a jól megeredt fa szárazságtűrő. Ajánljuk figyelmedbe a ‘Golden Belltower‘ fajtát.

perzsa varázsfa

Perzsa varázsfa

Az  ecetfa  is bokorfa. Sokszor nem szívesen látott vendég a kertben, sokan ugyanos összetévesztik a bálványfával, amely mint gyomfa, a hazai fajok rovására szaporodó özönfa. Valóban távoli rokonai egymásnak. De ez valóban igen távoli rokonság. Kertészeti értéke díszítő, csipkés hatású lombozata, dekoratív bugavirágzata, különleges termései és vörös őszi lombszíne. Méretei miatt kisebb kertekbe is ajánlott. Igénytelen, mésztűrő, szárazságtűrő, a városi klímát is jól viseli.

ecetfa

Ecetfa

A törpe méretű, lassú növekedésű japán juharok igazi különlegességek. Lombozatuk színe rendkívül mutatós. Karéjos vagy szeldelt levelei teszik egzotikussá megjelenésüket. Mutatós ágrendszere egész szezon alatt díszít. Ősszel fajtától függően narancsosra, pirosra, bordóra színeződő levelei, télen csíkozott törzse és izgalmas habitusa teszi rendkívül elegánssá. A éghajlatunkon inkább dézsába való. Öntözést igényel.

japán juhar

japán juhar

Különleges színeket produkálnak a lombhullató fenyők. Ilyen például a páfrányfenyő vagy ginkgo. Kezdetben templomok, kastélyok kertjeibe, arborétumokba ültettek szívesen páfrányfenyőt, az előnyös habitusából kifolyólag. Manapság az értékes fát főleg szoliterként ültetik parkokba, kertekbe és utcai sorfaként. Legyező alakú levelei lombhullás idején a legszebbek, mikor kénsárgára színeződve elborítják a fa alját. Nemcsak külseje teszi erre alkalmassá, hanem nagyfokú ellenálló képessége és ökológiai alkalmazkodó képessége is.

ginkgo őszi lombja

Ginkgo őszi lombja

Az őszi levelek szépségének senki sem tud ellenállni. Gyűjts különböző formájú, színes leveleket. Cikk ajánlat: Őszi levelek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa