Barátcserje női bajokra

A barátcserjét az ókorban és a középkorban a férfi szexuális vágy csökkentésére használták. Manapság leginkább női bajok ellen alkalmazzák. l. fájdalmas menstruáció, hangulatingadozás, depresszió, idegesség, hőhullám, érzelmi zavarok.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

barátcserje

A barátcserje nem csak mutatós, szúnyogűző díszcserje, hanem anafrodiziákum is. Konrad von Megenberg ezt írja róla a Természet könyve című művében: “Szemérmessé teszi az embert, mint a bárány…” A kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek a Földközi-tenger vidékén őshonos barátcserje kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához.

A barátcserje bemutatása

A vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó barátcserje (Vitex agnus Castus) őshazája a Mediterrán medence, ahol vízparton, tengerparton terem. 2 – 3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje, levelei a marihuánához hasonlóan (Cannabis sativa) tenyeresen összetettek, aromás illatúak. Lila, halvány ibolya, rózsaszín vagy mélykék, illatos virágai 10-15 cm-es füzérekben, egy virágzati tengelyen 10-20 virág párral, alulról fölfelé nyílnak júliustól szeptember végéig. A termésérés folyamán a növény a leveleit elhullajtja. Borshoz hasonló, szabinénben és cineolban gazdag illóolaj tartalmú magjait néhol ma is fűszerként használják.

Közepesen szárazságtűrő, fényigényes faj. Bármilyen, mérsékelten száraz talajon, napfényes helyen jól fejlődik, szárazságtűrő, de a rendszeres öntözést meghálálja. Keményebb teleken visszafagyhat, de tavasszal tőből kihajt. Szúnyogűző hatása, késői virágzása és szép lombja miatt kedvelt díszcserje. A virágok vágott virágként és szárítottként is mutatósak.

Alkalmazása a történelmi időkben

Az anyák védelmezője, Zeusz felesége, Héra, a görög mitológia szerint barátcserje alatt született. A barátcserje az ókorban a monogám házasság szimbóluma volt. Drogját Hippokratész fertőzések, gyulladások, lépnagyobbodás ellenszereként ajánlja. Tucididész (Kr. előtt 460-395) a “Historia Plantarum” művében is említi. A növény az Odüsszeiában is szerepel. Dioszkoridész a “De Materia Medica”-ban, Kr. után 79-ben egész fejezetet szentel a barátcserje bemutatására. Leírja, hogy a görög asszonyok Démétér istennő tiszteletére rendezett házasság és polgári élet ünnepén (thesmophoria) ezzel hintették be ágyukat, hogy italos férjük szexuális vágyát lecsendesítsék. Megemlíti továbbá, hogy a növény magja felmelegít, hasznos rovarcsípés ellen, vízhajtó, használják a női ciklus problémáira és méhgyulladás ellen is. Borral fogyasztva fokozza a tejtermelődést, teaként béltisztító hatású. Eredményes depresszió és egyéb elmezavarok kezelésében.

Az idősebb Plíniusz szerint (Kr. után 23-79) az egyik legsokoldalúbb gyógyszer. Említi, hogy a férfiak heves szexuális vágyát csökkenti, elmulasztja a migrénes fejfájást, megtisztítja a méhet és a beleket. Leírja, hogy sikerrel használható alvászavar, epilepszia ellen, vízhajtó, emésztés karbantartó hatású.

Felhasználása évszázadokig nem változott. A középkori szerzetesek anafrodiziákumként, a nemi vágy csökkentésére használták. Szinte minden kolostorkertben előfordult, magja fűszerként szolgált. Az apácák a levelek forrázatával mosták altestüket, fájából amulett készült. Arnaud de Villeneuve francia orvos, asztrológus és alkimista (1238 – 1311 vagy 1313) is hasonló alkalmazásáról számol be. A salermoi Circa instans orvosiskola nagy gyógyszertan könyve is említést tesz róla, de más kolostori gyógyászati munkák nem említik. Az 1600-as évektől a népi gyógyászat széles körben alkalmazza főleg nő bajok gyógyítására és a tejelválasztás fokozására, illetve más tünetek kezelésére is, ahogy az ókorban tették.

A barátcserje alkalmazása a modern korban

Manapság a terméskivonat különösen Németországban népszerű, hatékonyságát klinikai tanulmányok is alátámasztják. Ilyen pl. a menstruációs rendellenességek, emlőciszta sikeres kezelése. A növény nem tartalmaz hormonszerű anyagokat. Hatóanyagai a dopamin receptorokhoz (DA2) kötődnek, és ezen keresztül csökkentik a prolaktin szintet. (A dopamin az agyban és a mellékvesekéregben termelődő ingerületátvivő agyag. A prolaktin olyan hipofízis hormon, amely a tejelválasztást serkenti, de más anyagcsere folyamatokban is részt vesz. Termelődését a dopamin gátolja) A hatóanyagokat még nem azonosították, de feltételezik, hogy a termés diterpén vegyületei prolaktin gátló, dopamin utánzó hatásúak. Ezért olyan, a női hormonháztartás zavarából adódó tünetek kezelésére alkalmasak, amelyek a progeszteron hiányára vezethetők vissza. Pl. fájdalmas menstruáció, hangulatingadozás, depresszió, idegesség, hőhullám, érzelmi zavarok. Manapság felvetődött az ösztrogén szennyezés elleni alkalmazhatósága is. Az ösztrogén szennyezés ugyanis megboríthatja a hormonháztartást. Ilyen hatásúak pl. a klórozott peszticidek, amelyek mint szennyezőanyagok bekerülnek az ökoszisztémába, és a táplálékkal az emberi szervezetbe. A Pittsburghi Egyetemen végzett kutatások szerint pl. a legtöbb halban igen magas a szintén táplálkozással elfogyasztott ösztrogén koncentráció, amely azután a halak elfogyasztásával bekerül az ember szervezetébe. Mindez a szervezeten belül ösztrogén dominanciához vezet, ami a hormonháztartás egyensúlyát felborítja. Ehhez adódik a fogamzásgátló tabletták fogyasztása illetve a menopauza tüneteinek enyhítésére szedett hormonkészítmények, amelyek egyébként szinte járványszerűen növelik a rákos megbetegedések előfordulását, a csontritkulást és a meddőséget, és teszik ezt az ösztrogén dominancián keresztül.
A barátcserje esszenciális olaja masszázsolajként is alkalmazható 2%-os hígításban. A női ciklus folyamán fellépő hasi fájdalmak ellen külsőleg, bedörzsöléssel 5-7%-os hígításban használható. Aromalámpában is használható. Kozmetikumokban főleg aknés és pattanásos bőr kezelésére használják. De bármilyen krémben, bőrápolóba naponta egy csepp olajat elkeverve jó hatás érhető el.
Forrás:  Babulka Péter tanulmánya, http://www.biozonastudio.hu/

Leveleinek alkoholos kivonata, amely alkaloidokat, szteroidokat, terpenoidokat és flavonoidokat és szénhidrátokat tartalmaz antibakteriális hatású.   Arokiyaraj, et al .: Antibacterial activity of Vitex agnus-castus, International Journal of Green Pharmacy 2009., április-július.

A magkivonatnak nem csak rovarűző hatását mutatták ki, hanem több szúnyogfajtára bebizonyították lárvaölő hatását is. K Kovendan et al., Mosquito larvicidal properties of Orthosiphon thymiflorus (Roth) Sleesen. (Family: Labiatae) against mosquito vectors, Anopheles stephensi, Culex quinquefasciatus and Aedes aegypti (Diptera: Culicidae), Asian Pacific Journal of Tropical Medicine,2012 | 5 | 4 | 299-305

Caryopteris x clandonensis ‘Empire Blue’

A vasfűfélék családjába tartozó további gyógynövények a Kertlapon: Verbéna

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa