Barátcserje női bajokra

A barátcserjét az ókorban és a középkorban a férfi szexuális vágy csökkentésére használták. Manapság leginkább női bajok ellen alkalmazzák. l. fájdalmas menstruáció, hangulatingadozás, depresszió, idegesség, hőhullám, érzelmi zavarok.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

barátcserje

A barátcserje nem csak mutatós, szúnyogűző díszcserje, hanem anafrodiziákum is. Konrad von Megenberg ezt írja róla a Természet könyve című művében: “Szemérmessé teszi az embert, mint a bárány…” A kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek a Földközi-tenger vidékén őshonos barátcserje kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához.

A barátcserje bemutatása

A vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó barátcserje (Vitex agnus Castus) őshazája a Mediterrán medence, ahol vízparton, tengerparton terem. 2 – 3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje, levelei a marihuánához hasonlóan (Cannabis sativa) tenyeresen összetettek, aromás illatúak. Lila, halvány ibolya, rózsaszín vagy mélykék, illatos virágai 10-15 cm-es füzérekben, egy virágzati tengelyen 10-20 virág párral, alulról fölfelé nyílnak júliustól szeptember végéig. A termésérés folyamán a növény a leveleit elhullajtja. Borshoz hasonló, szabinénben és cineolban gazdag illóolaj tartalmú magjait néhol ma is fűszerként használják.

Közepesen szárazságtűrő, fényigényes faj. Bármilyen, mérsékelten száraz talajon, napfényes helyen jól fejlődik, szárazságtűrő, de a rendszeres öntözést meghálálja. Keményebb teleken visszafagyhat, de tavasszal tőből kihajt. Szúnyogűző hatása, késői virágzása és szép lombja miatt kedvelt díszcserje. A virágok vágott virágként és szárítottként is mutatósak.

Alkalmazása a történelmi időkben

Az anyák védelmezője, Zeusz felesége, Héra, a görög mitológia szerint barátcserje alatt született. A barátcserje az ókorban a monogám házasság szimbóluma volt. Drogját Hippokratész fertőzések, gyulladások, lépnagyobbodás ellenszereként ajánlja. Tucididész (Kr. előtt 460-395) a “Historia Plantarum” művében is említi. A növény az Odüsszeiában is szerepel. Dioszkoridész a “De Materia Medica”-ban, Kr. után 79-ben egész fejezetet szentel a barátcserje bemutatására. Leírja, hogy a görög asszonyok Démétér istennő tiszteletére rendezett házasság és polgári élet ünnepén (thesmophoria) ezzel hintették be ágyukat, hogy italos férjük szexuális vágyát lecsendesítsék. Megemlíti továbbá, hogy a növény magja felmelegít, hasznos rovarcsípés ellen, vízhajtó, használják a női ciklus problémáira és méhgyulladás ellen is. Borral fogyasztva fokozza a tejtermelődést, teaként béltisztító hatású. Eredményes depresszió és egyéb elmezavarok kezelésében.

Az idősebb Plíniusz szerint (Kr. után 23-79) az egyik legsokoldalúbb gyógyszer. Említi, hogy a férfiak heves szexuális vágyát csökkenti, elmulasztja a migrénes fejfájást, megtisztítja a méhet és a beleket. Leírja, hogy sikerrel használható alvászavar, epilepszia ellen, vízhajtó, emésztés karbantartó hatású.

Felhasználása évszázadokig nem változott. A középkori szerzetesek anafrodiziákumként, a nemi vágy csökkentésére használták. Szinte minden kolostorkertben előfordult, magja fűszerként szolgált. Az apácák a levelek forrázatával mosták altestüket, fájából amulett készült. Arnaud de Villeneuve francia orvos, asztrológus és alkimista (1238 – 1311 vagy 1313) is hasonló alkalmazásáról számol be. A salermoi Circa instans orvosiskola nagy gyógyszertan könyve is említést tesz róla, de más kolostori gyógyászati munkák nem említik. Az 1600-as évektől a népi gyógyászat széles körben alkalmazza főleg nő bajok gyógyítására és a tejelválasztás fokozására, illetve más tünetek kezelésére is, ahogy az ókorban tették.

A barátcserje alkalmazása a modern korban

Manapság a terméskivonat különösen Németországban népszerű, hatékonyságát klinikai tanulmányok is alátámasztják. Ilyen pl. a menstruációs rendellenességek, emlőciszta sikeres kezelése. A növény nem tartalmaz hormonszerű anyagokat. Hatóanyagai a dopamin receptorokhoz (DA2) kötődnek, és ezen keresztül csökkentik a prolaktin szintet. (A dopamin az agyban és a mellékvesekéregben termelődő ingerületátvivő agyag. A prolaktin olyan hipofízis hormon, amely a tejelválasztást serkenti, de más anyagcsere folyamatokban is részt vesz. Termelődését a dopamin gátolja) A hatóanyagokat még nem azonosították, de feltételezik, hogy a termés diterpén vegyületei prolaktin gátló, dopamin utánzó hatásúak. Ezért olyan, a női hormonháztartás zavarából adódó tünetek kezelésére alkalmasak, amelyek a progeszteron hiányára vezethetők vissza. Pl. fájdalmas menstruáció, hangulatingadozás, depresszió, idegesség, hőhullám, érzelmi zavarok. Manapság felvetődött az ösztrogén szennyezés elleni alkalmazhatósága is. Az ösztrogén szennyezés ugyanis megboríthatja a hormonháztartást. Ilyen hatásúak pl. a klórozott peszticidek, amelyek mint szennyezőanyagok bekerülnek az ökoszisztémába, és a táplálékkal az emberi szervezetbe. A Pittsburghi Egyetemen végzett kutatások szerint pl. a legtöbb halban igen magas a szintén táplálkozással elfogyasztott ösztrogén koncentráció, amely azután a halak elfogyasztásával bekerül az ember szervezetébe. Mindez a szervezeten belül ösztrogén dominanciához vezet, ami a hormonháztartás egyensúlyát felborítja. Ehhez adódik a fogamzásgátló tabletták fogyasztása illetve a menopauza tüneteinek enyhítésére szedett hormonkészítmények, amelyek egyébként szinte járványszerűen növelik a rákos megbetegedések előfordulását, a csontritkulást és a meddőséget, és teszik ezt az ösztrogén dominancián keresztül.
A barátcserje esszenciális olaja masszázsolajként is alkalmazható 2%-os hígításban. A női ciklus folyamán fellépő hasi fájdalmak ellen külsőleg, bedörzsöléssel 5-7%-os hígításban használható. Aromalámpában is használható. Kozmetikumokban főleg aknés és pattanásos bőr kezelésére használják. De bármilyen krémben, bőrápolóba naponta egy csepp olajat elkeverve jó hatás érhető el.

Leveleinek alkoholos kivonata, amely alkaloidokat, szteroidokat, terpenoidokat és flavonoidokat és szénhidrátokat tartalmaz antibakteriális hatású.   Arokiyaraj, et al .: Antibacterial activity of Vitex agnus-castus, International Journal of Green Pharmacy 2009., április-július.

A magkivonatnak nem csak rovarűző hatását mutatták ki, hanem több szúnyogfajtára bebizonyították lárvaölő hatását is. K Kovendan et al., Mosquito larvicidal properties of Orthosiphon thymiflorus (Roth) Sleesen. (Family: Labiatae) against mosquito vectors, Anopheles stephensi, Culex quinquefasciatus and Aedes aegypti (Diptera: Culicidae), Asian Pacific Journal of Tropical Medicine,2012 | 5 | 4 | 299-305

Caryopteris x clandonensis ‘Empire Blue’

A vasfűfélék családjába tartozó további gyógynövények a Kertlapon: Verbéna

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa