Négy tipp a sikeres konyhakerthez

Sokszor kérdezik tőlünk a kiskert tanfolyamon, biokertész témanapon, mi a titka annak, hogy egészséges növényeink fejlődjenek, és bőségesen teremjenek. Most közre adunk négy különösen hasznos tippet, amely sikerrel alkalmazható házikerben.

Mulcsozás a növények körül!

Jókora mulcs a növények köré, és máris egészségesek, bőtermők lesznek. A mulcs nedvesen tartja a talajt, és szabályozza a talajhőmérsékletet. Ne feledd májusnál hamarabb ne mulcsozz, mert a mulcs jó szigetelő, és a konzerválja a hideget, ha még nem melegedett át kellően a talaj.

mulcsozás szénával

25 cm-es sugarú körben terítsünk 5 cm vastag mulcsréteget a növényeink köré. Ez lehet érett komposzt, szalma vagy fűapríték. Ne használjunk faaprítékot, az jó lesz a sorok közé, ahol járunk-kelünk. De megboríthatja a talajélet egyensúlyát, ha a növények köré terítjük. Arra vigyázzunk, hogy csak már kellően felmelegedett talajon végezzük el ezt a műveletet, különben állandósítjuk az alacsony hőmérsékletet, hiszen a mulcstréteg hőszigetelőként funkcionál. Cikk ajánlat: Szalma mulcs

Alkalmazzunk megfelelő öntözéstechnikát

Ha hiszik, ha nem, az öntözés a sikeres kertek egyik alapkövetelménye. A fiatal, egy-két hetes növények, egy-két hete kiültetett palánták naponta öntözést igényelnek.
Később az öntözővíz mennyiségét növelni, az öntözés gyakoriságát csökkenteni kell, mert a gyakran, kis mennyiséggel öntözött növények gyökerei sekélyen fejlődnek, a gyenge gyökérrendszer pedig gyenge növényt eredményez. Fák esetében még kritikusabb a helyzet, mert gyökereik a víz felé, azaz a talajfelszín irányába, a felszínhez közel terülve nőnek. A sekélyen gyökerező fákat a kidőlés veszélye fenyegeti.

öntözés

A legtöbb zöldségfaj számára a természetes úton lehulló csapadék nem elegendő a megfelelő fejlődéshez és termésképződéshez. A rendszeres öntözés növeli termésmennyiséget, karfiol, paprika esetében a termésminőségét is kedvezően befolyásolja.

Ha nagyon száraz volt a tél, nem árt, ha az ősszel előkészített ágyásokat még a kiültetés előtt jól beöntözzük (100-200 mm). Kis adagú vízre (5-10 m), a talaj felső rétegének nedvesítésére van szükség a magvak csírázásához. A palánták kiültetésnél beiszapoló öntözést alkalmaznak. A késő tavaszi fagyok ellen véd a talaj felső rétegének beöntözése. Tövenként 0,1-0,5 l öntözővizet használjunk. Árasztásos öntözést leginkább bakhátas művelésnél alkalmazzunk.

Cikk ajánlat: Esőztető öntözés házilag; Öntözési tippek; Talajok vízgazdálkodása

Ne tapossuk össze a földet a gyökérzóna környékén

A növényeink egészséges gyökérrendszere a kulcs a növények egészséges fejlődéséhez. Ha a növények mélyen gyökereznek, több tápanyaghoz juttatják a növényeket, kevésbé stresszeli őket a meleg, a szárazság és a betegségek is kevésbé érintik őket. Szemben azzal, hogy kiültetéskor megtapossuk a palánták körül a földet, hogy a gyökereket lefelé növekedésre ösztönözzük, később jobb, ha a növények körül a talajt nem tömörítjük. Az emelt ágyások egyik előnye éppen az, hogy a növény körül nem tapossuk le a földet. legalább 30 cm-es sugarú kört hagyjunk érintetlenül a növény körül. Hagyjuk, hogy a gyökerek tegyék a dolgukat.

Készítsünk, használjunk komposztot!

A komposzt a király, ha egészséges, termékeny kertet szeretnénk. A komposzt növényeink természetes tápanyagforrása.
Keverjünk néhány lapátnyi komposztot az ültetőgödörbe. Nem csak nedvesen tartja a talajt, és távol tartja a gyomokat, hanem, természetes trágyaként viselkedik, amely a csapadék vagy az öntözővíz hatására válik felvehetővé a növények számára.

komposzt rostálása

Készítsünk komposzt teát. A Komposzt tea könnyen hasznosuló formája a komposztnak, amely gyorsabban hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt. A komposzt tea remekül hasznosul, ha palántáinkat kiültetjük vagy növényeinket átültetjük. Használjuk hetente vagy kéthetente, öntözzük be vele növényeinket kora reggel július közepéig.

Elkészítése: Egy 20 literes vödröt töltsünk fel egyharmadáig érett komposzttal. Töltsük fel a vödröt esővízzel. 5-7 napig naponta kevergessük levegőztetés céljából  a vödör tartalmát. Vagy két napig levegőztessük akvárium pumpával. Végül vásznon szűrjük át. Majd tároljuk lezárva.

Fél liter komposzt teához keverjünk egy liter öntözővízhez, szobanövényeinket és balkonnövényeinket is beöntözhetjük vele, vagy levéltrágyaként használhatjuk a növények lombozatára permetezve.
Cikk ajánlat: A komposztálás elméleti alapjai; Komposztálás.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!